Ciolacu: PSD va depune pe 14 iunie o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu

PSD va depune o moţiune de cenzură pe 14 iunie, a anunţat, miercuri, în plenul Parlamentului, preşedintele partidului, Marcel Ciolacu.
AGERPRES - mie, 26 mai 2021, 16:32
Ciolacu: PSD va depune pe 14 iunie o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu

„Astăzi nu a fost prezentat în plenul Parlamentului Planul de Redresare şi Rezilienţă. Tot ce ştim despre PNRR este că nu vizează dezvoltarea României, ci un plan de austeritate. Pentru toţi românii, răspunsul PSD nu poate fi decât unul singur: pe 14 iunie depunem moţiune de cenzură având ca obiect principal eşecul Guvernului în privinţa PNRR”, a declarat Ciolacu.

Marcel Ciolacu a susţinut, în plenul reunit al celor două Camere, cu ocazia prezentării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), că PSD a scăpat România de împrumuturile de la FMI, iar actualul Guvern le va readuce în ţară.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost prezentat de premierul Florin Cîţu.

„Domnule Cîţu, de data asta nu aţi mai avut pe unde să fugiţi. Afară vă aşteaptă fermierii să le spuneţi de ce agricultura primeşte zero euro prin PNRR, în timp ce firmele de consultanţă primesc 2 miliarde de euro. Luaţi-l şi pe domnul Orban şi spuneţi-le oamenilor de ce nu le-aţi dat nici acum subvenţiile şi despăgubirile pentru seceta de anul trecut. Ieşiţi şi spuneţi de ce românii mănâncă 70% produse de import, în timp ce guvernarea de dreapta vrea să distrugă agricultura românească.(…) Este o mare ruşine că premierul României trebuie forţat să vină în Parlament să prezinte un plan care va influenţa România pentru următorii cinci ani. Este o mare ruşine că a fost nevoie prin insistenţele PSD, ale partenerilor sociali şi europeni ca să veniţi astăzi în Parlament. Până în ultima clipă aţi ascuns românilor adevărul din spatele PNRR. (…) Domnule Orban, dumneavoastră aţi văzut acest plan? L-aţi citit, îl aveţi în detaliu? (…) Această coaliţie a şmenului a vrut să deturneze un plan lăudabil al Europei către clientela de partid şi firmele sale de consultanţă. Apropo, domnul Barna, câte rude aveţi pe lista de aşteptare la proiectele din PNRR? (…) PSD a scăpat România de împrumuturile de la FMI, iar actualul Guvern PNL-USR le va readuce în ţară”, a spus Ciolacu în plenul reunit al Parlamentului.

El a adăugat că Guvernul se foloseşte de PNRR pentru a-şi justifica „austeritatea şi viitorul acord cu FMI”.

„V-aţi dus la Bruxelles cu o poveste frumoasă despre reformă, însă în loc de reforme concrete nu aţi făcut altceva decât să tăiaţi, să readuceţi austeritate. V-aţi dus cu 9 antireforme la care aţi angajat pe ascuns pe toţi românii şi nu aţi spus nimic aici în ţară. De ce nu aveţi curaj să le spuneţi românilor în faţă că nu sunteţi capabili să faceţi vreo reformă? Tot ce aţi propus a fost îngheţarea veniturilor, creşterea vârstei de pensionare, majorarea taxelor pentru firme şi populaţie. (…) Cine v-a cerut, domnule Cîţu, să îngheţaţi pensiile şi salariile pentru cinci ani de acum înainte? Cine v-a cerut să creşteţi vârsta de pensionare, să creşteţi taxele locale, să măriţi impozitele pentru firmele româneşti, să scoateţi facilităţile pentru IT-işti şi constructori, cine v-a cerut să lichidaţi CFR Marfă sau Tarom, să daţi mii de oameni afară, să vindeţi cele mai profitabile companii româneşti? Nimeni nu v-a cerut acest lucru. Nimeni de la Comisia Europeană nu v-a cerut să aduceţi austeritatea în România, doar propria incompetenţă şi lipsa de viziune. (…) Niciuna dintre măsurile de austeritate nu va primi votul PSD aici, în Parlament”, a mai spus Ciolacu.

Reacția lui Ludovic Orban

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat miercuri că moţiunea de cenzură pe care intenţionează să o depună PSD este „o bulă de săpun”.

Întrebat la Palatul Parlamentului ce părere are despre moţiunea de cenzură pe care vrea să o depună PSD, Orban a spus: „O bulă de săpun. Trebuia şi ei să depună moţiune de cenzură. Ce să facă PSD? Oricum ar fi depus moţiune şi dacă nu era PNRR. Noi ne bucurăm că depun moţiunea de cenzură pe tema PNRR, pentru că avem din nou ocazia să prezentăm românilor ce vom face cu aceste resurse importante care sunt alocate în cadrul PNRR. Preşedintele României, reprezentanţii României au participat la elaborarea deciziei la nivel european pentru acest program excepţional, care va ajuta la relansarea economică a Europei şi a României”.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...