1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 3 º

News

Cioloș: Agricultura este tratată de 27 de ani ca bazin electorat, o sursă de voturi manevrată populist

Premierul Dacian Cioloş a declarat marţi că problema agriculturii româneşti este că de 27 de ani acest domeniu este tratat ca un bazin electoral şi 'o sursă de voturi manevrată populist'.

29 noi, 2016 | Agerpres

'Problema agriculturii româneşti este că de 27 de ani este tratată ca un bazin electoral, o sursă de voturi manevrată populist de la un ciclu electoral la altul. Este o abordare care trebuie schimbată radical. Agricultura este un sector strategic de dezvoltare a României, fermierii - atât cei mari, cât mai ales micii fermieri - au nevoie de predictibilitate, de sprijin din partea statului pentru a creşte şi pentru a aduce bunăstare ţării şi oamenilor. În acest lucru cred şi pentru asta muncesc de o viaţă', a scris Cioloş pe Facebook.

El a adăugat că vede cum cei care se aflau la guvernare anul trecut şi acum doi ani şi ''ar fi trebuit să-şi facă treaba'' ''se declară îngrijoraţi de faptul că subvenţiile pentru fermieri au fost plătite cu întârziere anul acesta'.

'Această grijă pentru agricultori mă bucură, dar ar fi fost bine ca ea să se manifeste şi prin fapte, în anii trecuţi, nu doar în vorbe, acum, în campania electorală. Dacă ar fi fost aşa, fermierii români ar fi beneficiat deja de mult mai multe măsuri pe care le-am inclus în Politica agricolă comună (PAC) tocmai pentru ca această politică europeană să ţină seama de problemele agriculturii româneşti', a susţinut prim-ministrul.

Cioloş i-a asigurat pe agricultori că până în luna august au fost plătite subvenţiile în proporţie de 96%, iar până la sfârşitul acestei luni se vor plăti în avans 859 de milioane de euro pentru campania agricolă aferentă acestui an.

'În ciuda unor 'cadouri' lăsate de Guvernul Ponta, până în luna august am reuşit să plătim peste 96% din subvenţiile aferente anului 2015 - cele câteva procente rămase fiind legate de situaţii care au nevoie de mai multă analiză, aşa cum se întâmplă în fiecare an. În plus, până la sfârşitul acestei luni, plătim în avans 859 de milioane de euro pentru campania agricolă 2016 - adică mai mult de jumătate din subvenţia pe anul viitor, pentru peste 600.000 de fermieri. Este o sumă record, suplimentată la rectificarea bugetară adoptată de Guvern miercurea trecută. Mai mult, anul acesta am redus la 9% TVA pentru materia primă necesară în agricultură şi pentru lucrările agricole. Totodată, am eliminat o nedreptate care trenează de ani buni, care a creat multă birocraţie inutilă şi a dus în faliment mulţi agricultori - ani la rând s-a solicitat producătorilor plata TVA chiar dacă ei nu erau încasatori de TVA. În acest sens, acum două săptămâni am adoptat un mecanism simplificat de TVA pentru agricultori, care le permite să nu ţină evidenţa TVA', a amintit premierul.

Potrivit lui Cioloş, Executivul ar fi plătit la timp subvenţiile în 2016 'dacă Guvernul Ponta ar fi început pregătirile în anul 2014, atunci când s-a încheiat reforma PAC, (...) şi ar fi finalizat schemele de plata înainte de octombrie 2015'.

'Evident, banii ar fi intrat mai devreme în conturile agricultorilor dacă Guvernul precedent ar fi alocat resursele financiare şi ar fi creat cadrul legal pentru dezvoltarea sistemului IT de plată a subvenţiilor, la care nu s-a lucrat deloc până în noiembrie 2015. Sunt lucruri pe care le-am făcut în acest an, nu promisiuni electorale', a conchis prim-ministrul.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO