1EUR = 4.8344 RON | Bucureşti 34 º

Finanţe şi bănci

Cioloș: Guvernul se împrumută la dobânzi mai mari decât un simplu cetățean. Oferă mai puține garanții

Dobânda la care se împrumută guvernul României pe piețele externe este mai mare decât cea la care se împrumută un cetățean obișnuit, ceea ce înseamnă că Bucureștiul nu se bucură de încredere și oferă mai puține garanții decât o persoană fizică ce face un credit ipotecar, a declarat la Digi24 fostul premier Dacian Cioloș vorbind despre recentul împrumut de 3 miliarde de euro făcut într-o singură zi. Ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici, a explicat zilele trecute la Digi24 că dimpotrivă, împrumutul a fost făcut în condiții foarte avantajoase, pentru că România se bucură de încredere pe termen lung, dar a fost contrazis de opoziție, în special de senatorul liberal Florin Cîțu.

31 mar, 2019 | ECONOMICA.net

„Cine cunoaște cum funcționează sistemul bancar înțelege că dobânda e un efect, nu e o cauză. Un efect al încrederii pe care o are guvernul, al stabilității politicilor publice, al sănătății economiei. Dobând asta reflectă. Cu atât e mai scăzută dobânda cu cât încrederea în politicile economice e mai mare, încrederea în economie. Cu cât încrederea e mai mică, dobânda e mai mare. Uitați cât plătește guvernul României dobândă ca să se împrumute pe piețele externe. Plătește mai mult decât un cetățean german, francez sau ceh care se duce la bancă să facă împrumut. Înseamnă că guvernul României are mai puţină credibilitate şi oferă mai puține garanții decât un cetățean simplu care se duce să facă un credit ipotecar", a comentat, vineri seara, la Digi24, președintele PLUS, Dacian Cioloș.

Fostul premier spune că nivelul dobânzii la care se împrumută acum România este dublu față de cel al dobânzii la care se împrumută țările vecine. „E dobânda cea mai mare pe care o plătește o țară din această zonă europeană, pentru că încrederea în guvernul României, în fiabilitatea politicilor sale și în capacitatea de a rambursa e mică", a explicat Dacian Cioloș.

„Când ai o dobândă dublă față de țările din jur, normal că vii să iei bani. La 1,3 miliarde de euro împrumutaţi pe 30 de ani România va plăti 3 miliarde de euro. Generaţiile care vin vor plăti 3 miliarde de euro. La acești bani, nu mai e vorba de încredere, ci de un business pentru cei care împrumută Guvernul României. Nu sunt 3 miliarde pe 30 de ani, sunt până la 30 de ani. Din ce am înțeles, e vorba de 1,3 miliarde pe 30 de ani și costul total al creditului va fi de 3 miliarde. Vom plăti 1,7 de miliarde de euro în plus faţă ce ce cheltuim acum, în 30 de ani. Vor plăti generațiile care vin", a arătat liderul PLUS.

De ce a acceptat guvernul o asemenea dobândă? Pentru că nu poate obține dobândă mai mică, susține Dacian Cioloș, care nu este deloc optimist.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO