UPDATE: Cioloş a semnat decizia de demitere a şefului ANAF. Dan Diaconescu (ANAF), interimar

Premierul Dacian Cioloş a semnat decizia de demitere din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Gelu Diaconu.
Economica.net - joi, 11 feb. 2016, 13:03
UPDATE: Cioloş a semnat decizia de demitere a şefului ANAF. Dan Diaconescu (ANAF), interimar

EXCLUSIV – Interimatul la şefia ANAF va fi asigurat de Daniel Diaconescu, directorul actual al direcţiei de informaţii fiscale.

Premierul declarase în această dimineaţă că îl va demite pe Gelu Diaconu, acuzat de procurori de trafic de influenţă şi de favorizarea infractorului şi că aşteaptă de la ministrul Finanţelor, Anca Dragu, o propunere pentru acest post.

“Doamna ministru a spus că îi cere demisia şi vine cu propuneri de schimbare. Aştept să vină cu propuneri, asta nu înseamnă că Diaconu sau vicepreşedintele ANAF sunt vinovaţi. Ei trebuie să clarifice problemele cu Justiţia, dar să nu fie ambiguitate la conducerea ANAF” a spus Cioloş. „Da, sigur!”, a spus premierul, întrebat explicit dacă îl va demite pe şeful Fiscului.

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, şeful direct al lui Diaconu, a solicitat public demisia sa, aseară, după ce Diaconu a fost pus sub acuzare. Totuşi, Dragu nu îl poate demite pe Diaconu, singurul care o poate face fiind premierul Dacian Cioloş.

Diaconu a refuzat să îşi dea demisia, şi a emis un comunicat de presă în care a spus că este nevinovat şi că aşteaptă să fie demis, pentru ca cineva să răspundă apoi pentru asta.

„După cum cunoaşteţi, ieri (miercuri, n.r.), mi s-au adus la cunoştinţă învinuirile în dosarul instrumentat de domnul procuror Doru Florin Ţuluş, constând într-un pretins abuz în funcţie şi favorizarea făptuitorului. Menţionez faptul că am solicitat să fiu audiat, reţinut sau arestat, pentru clarificarea cu celeritate a acestui dosar kafkian. (…) În ce priveşte solicitarea doamnei ministru Dragu de a îmi prezenta demisia, precizez că nu îi voi da curs întrucât doresc să fiu demis din funcţie, astfel încât la finalizarea acestui dosar cineva să-şi asume consecinţele acestei măsuri”, a declarat Diaconu, într-un comunicat de presă transmis de ANAF.

Şeful ANAF afirmă că singura acuzaţie care i se aduce lui cât şi vicepreşedintelui ANAF „este aceea că am emis două circulare nelegale prin care am dispus suspendarea deciziilor de impunere privind plata CASS pentru dobânzile acumulate de alocaţiile copiilor depuse în conturi precum şi pentru persoanele realizatoare de venituri modice”.

„Reamintesc opiniei publice că anomalia prevăzută în Codul Fiscal a făcut ca aplicaţia informatică să trimită decizii de impunere de sute de lei pentru venituri de 2-3 lei, întrucât CASS-ul se calcula la venitul minim şi nu la venitul efectiv, potrivit legii”, afirmă Diaconu.

„Am aflat cu stupoare că domnul procuror Ţuluş apreciază că am suspendat emiterea acestor decizii care vizau sute de mii de copii şi persoane cu venituri modice, pentru a ajuta de fapt un grup restrâns de câteva sute de persoane pentru nişte sume de sute de mii de ori mai mici decât cele pe care le-ar fi plătit parinţii copiilor şi bătrânii cu dividende de 2-3 lei rezultate din acţiunile deţinute în urma vestitei cuponiade. În plus, reamintesc faptul că solicitarea de remediere a acestei aberaţii fiscale a venit chiar din partea prim-ministrului şi a ministrului de Finanţe de la acea vreme”, se arat în comunicat.

De asemenea, reprezentaţi ai instituţiilor care au propria Casă de Sănătate pentru Ordine Publică, Siguranţă Naţională şi Autorităţi Judecătoreşti au atras atenţia în mod imperativ că, în urma emiterii acestor decizii, identitatea unora dintre angajaţii acestora să fie desconspirată, în relaţia cu Fiscul.

„Revenind la logica kafkiană a organului de cercetare penală, opinia publică trebuie să ştie că acesta consideră că nu trebuia să suspendăm prin circulare emiterea deciziilor de impunere pentru sute de mii de copii şi persoane cu venituri modice întrucât nu există un temei legal, făcând totodată o banală confuzie în ce priveşte diferenţa dintre suspendare emiterii unui titlu de creanţă şi anularea unei creanţe bugetare, apanaj al iniţiativelor legislative ale MFP şi ale Guvernului. Şi, pentru ca absurdul nu se opreşte aici, informez pe această cale opinia publică ca Direcţia Antifraudă a sprijinit în mod activ DNA exact în instrumentarea dosarului privind fraudarea fondurile europene, de către această grupare”, a spus Diaconu.

De asemenea, în aceeaşi perioadă exista pe procedura de avizare în Ministerul Finanélor Publice, care are drept de iniţiativă legislativă şi nu ANAF, aşa cum eronat apare în comunicatul DNA, trei proiecte de acte normative care aveau să rezolve această anomalie fiscală.

Oficialul ANAF afirmă că în perioada următoare va lucra „împreună cu echipa ANAF” la documente care vor fi depuse la Parchet şi făcute publice.

„Subliniez faptul că în tot acest timp nu am avut niciun fel contact cu persoanele din grupul infracţional vizat de procurori. Astăzi, şi în zilele următoare, lucrez împreună cu echipa ANAF la întocmirea unui memoriu cu toate documentele anexate pe care-l vom depune parchetului şi pe care îl vom face public. În ce priveşte solicitarea doamnei ministru Dragu de a îmi prezenta demisia, precizez că nu îi voi da curs întrucât doresc să fiu demis din funcţie, astfel încât la finalizarea acestui dosar cineva să-şi asume consecinţele acestei măsuri”, a spus el.

Şeful ANAF atrage atenţia factorilor de decizie că ANAF se află în mijlocul unei perioade critice a existenţei sale, fiind instituţia căreia i se datorează în proporţie de peste 70% relaxarea fiscală şi stabilitatea macrobugetară a statului român.

„Consider că este inacceptabil ca, fie din rea credinţă, neştiinţă sau exces de zel, ale uneia sau mai multor persoane, o instituţie de importanţa ANAF să poată fi destabilizată, punând în pericol ţinta de deficit structural şi întreaga securitate economică a României”, a spsus el.

Preşedintele ANAF afirmă că are încredere în CSM şi DNA şi că va urmări cu atenţie rezolvarea „cu celeritate şi în deplină legalitate a dosarului”.

Te-ar mai putea interesa și
Carantina zonală se încheie pentru localitățile Glina, Tunari şi 1 Decembrie și se prelungește pentru Popești-Leordeni
Carantina zonală se încheie pentru localitățile Glina, Tunari şi 1 Decembrie și se prelungește pentru Popești-Leordeni
Măsura de carantină zonală încetează de vineri, de la ora 22.00, pentru localităţile Glina, Tunari şi 1 Decembrie, potrivit unui comunicat al Prefecturii Ilfov....
Un robot proiectat de o firmă din Israel ar putea să le ia în scurt timp locul degustătorilor de cafea
Un robot proiectat de o firmă din Israel ar putea să le ia în scurt timp locul degustătorilor de cafea
Zilele în care experţii se adunau într-o cameră ermetică pentru a degusta cafeaua şi a da note cu privire la culoare, ...
Guvernul de la Roma a decis relaxarea restricțiilor începând cu sfârșitul lunii aprilie
Guvernul de la Roma a decis relaxarea restricțiilor începând cu sfârșitul lunii aprilie
Italia ar urma să înceapă redeschiderea restaurantelor şi a şcolilor de luni, 26 aprilie, a anunţat vineri şeful guvernului ...
Angela Merkel s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu serul de la AstraZeneca
Angela Merkel s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu serul de la AstraZeneca
Cancelarul german Angela Merkel a primit vineri prima doză a vaccinului dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 de compania ...