1EUR = 4.8590 RON | Bucureşti 28 º

Finanţe şi bănci

Cioloş a vorbit la telefon cu Daniel. Guvernul poate finanţa Catedrala Mântuirii Neamului, în funcţie de posibilităţi

Premierul Dacian Cioloş a avut, duminică dimineaţă, o convorbire telefonică cu Patriarhul Daniel, pe care l-a asigurat că, în funcţie de posibilităţi, Guvernul este dispus să finanţeze lăcaşele de cult aflate în contsrucţie, a anunţat duminică Guvernul, într-un comunicat. În proiectul de buget pe 2016, suma prevăzută pentru lăcaşe de cult este zero, de unde rezultă că Biserica nu ar mai primi finanţare de la stat pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

06 dec, 2015 | ECONOMICA.net

"Premierul Dacian Cioloş l-a asigurat pe pe Parintele Patriarh că Guvernul României va asigura finanţare pentru proiecte de investiţii importante şi că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziţie resurse financiare în funcţie de posibilităţi pentru lăcaşele de cult aflate în construcţie", se arată în comunicatul transmis duminică de Guvern.

Bugetul pentru Culte în anul 2016 este în creştere faţă de anul precedent atât în ceea ce priveşte personalul clerical cât şi cel neclerical, atrage atenţia Guvernul.

Patriarhul Daniel a subliniat, în timpul convorbirii cu premierul Cioloş, că "Biserica va sprijini activ demersurile guvernului de a îmbunătăţii condiţiile de educaţie ale copiilor şi tinerilor din mediul rural şi ale calităţii actului medical în spitale".

Bugetul pe 2016 prevede 0 lei la capitolul "Lăcaşuri de cult", în condiţiile în care anul acesta au fost alocate 177 de milioane de lei, iar anul trecut 148 milioane de lei. Guvernul renunţă, astfel, la finanţarea Catedralei Mântuirii Neamului şi a construcţiei de biserici în general.

Patriarhul Daniel a declarat, sâmbătă, după slujba de sfinţire a capelei Penitenciarului Jilava, că Biserica este de acord să i se impoziteze veniturile, cu condiţia ca BOR să primească înapoi proprietăţile confiscate în mod abuziv de stat.

"Noi am spus de mai multe ori că suntem de acord, nu numai să impoziteze veniturile, ci şi să renunţăm la salariile de la stat, dacă ni se dă înapoi ceea ce în mod abuziv a luat statul ca proprietăţi. Deci nu avem nevoie să stăm cu mâna întinsă la stat tot timpul, dar statul să ne dea înapoi ceea ce a luat ca fiind donaţii date Bisericii în mod liber. Şi atunci când se face acest echilibru, nu mai avem nevoie de salarii de la stat şi de celelalte", a declarat Patriarhul Daniel.

Patriarhia spune că tăierea finanţării de la stat nu va bloca proiectul Catedralei Mântuirii Neamului, ci cel mult îl va întârzia.

Într-o precizare transmisă sâmbătă, Ministerul Finanţelor notează că proiectul de buget pentru 2016 prevede, pentru cultele religioase, creşterea contribuţiei statului la salarizarea personalului clerical la 315,1 milioane de lei, de la 278,3 milioane de lei în 2015.

De asemenea, contribuția statului prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugată pentru salarizarea personalului neclerical a crescut cu 54,9% față de anul 2015, de la 188,9 milioane lei la 292,7 milioane lei în anul 2016, se arată în documentul transmis de Finanţe.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO