Cioloş către studenţii Academiei de Poliţie: Instituţiile pe care le veţi servi sunt în proces de transformare, de curăţire

Instituţiile pe care le veţi servi servi sunt într-un proces de 'curăţire' şi de 'transformare', care trebuie să continue, le-a transmis premierul Dacian Cioloş studenţilor din anul I ai Academiei de Poliţie.
Economica.net - joi, 29 sept. 2016, 08:49
Cioloş către studenţii Academiei de Poliţie: Instituţiile pe care le veţi servi sunt în proces de transformare, de curăţire

‘Studenţii (Academiei de Poliţie – n.r.) vor face parte din ceea ce numim o instituţie de forţă şi cred că e important mai mult ca oricând să înţelegem că forţa nu înseamnă a-i domina pe ceilalţi sau a folosi puterea pe care o ai prin lege, prin uniformă ca să-i domini pe ceilalţi, ci ca să-i serveşti pe ceilalţi – să-i serveşti cu demnitate, să-i serveşti cu respect şi în primul rând integru şi curat în faţa conştiinţei tale. Am vrut să le transmit studenţilor acest mesaj pentru că eu cred că instituţiile pe care le vor servi ei în câţiva ani de zile au nevoie mai mult ca oricând în momentul de faţă să înţeleagă acest lucru. Sunt în plin proces de transformare, sunt foarte multe lucruri bune care se întâmple acolo, dar acest proces de curăţire a modului de lucru, a principiilor după care se lucrează cred că e important să continue şi sigur lucrul acesta trebuie înţeles în primul rând de conducătorii acestor instituţii, chiar şi cei cu grade şi cu grade foarte înalte, dar trebuie înţelese şi de cei care în anii următori vor servi aceste instituţii şi o să-i servească pe români în primul rând’, a afirmat prim ministrul.

El a pledat pentru responsabilitate, onestitate şi integritate, insistând pe necesitatea îndeplinirii misiunilor ţinând seamă de conştiinţă.

‘Vă recomand ca, dincolo de minte, de inteligenţă să vă puneţi la lucru, să vă folosiţi cât mai mult şi să aveţi încredere în ceea ce vă va spune sufletul dumneavoastră, sau, altfel spus, mai academic, ceea ce vă spune conştiinţa. Şi să nu uitaţi că în calitate de fiinţe umane, de cetăţeni ai unei comunităţi, dincolo de inteligenţă, de minte, care v-a adus aici, sunt convins că v-a adus şi conştiinţa. Sunt convins că pe parcursul activităţii dumneavoastră profesionale, poate mai mult decât în oricare alt domeniu, în acest moment al istoriei României aveţi nevoie şi veţi avea nevoie de o conştiinţă pe care să o ascultaţi şi la care să vă raportaţi’, a adăugat premierul.

Cioloş a mărturisit că a fost atras la un moment dat de cariera militară. ”Am vrut să fiu prezent aici pentru că prestigiul acestei şcoli vine din ani. Şi eu, când eram tânăr, am fost la un moment dat tentat să mă gândesc la Academia de Poliţie’, a spus el.

Premierul Dacian Cioloş a participat joi, alături de ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, la depunerea jurământului militar de către studenţii din anul I ai Academiei de Poliţie Alexandru Ioan Cuza.

Noii studenţi ai Academiei de Poliţie ‘Alexandru Ioan Cuza’ au depus, joi, jurământul în cadrul unei ceremonii la care au participat prim-ministrul Dacian Cioloş, ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, şi rectorul Daniel Torje.

Ceremonia a fost deschisă de rectorul academiei care le-a vorbit celor 555 de noi studenţi despre cariera pe care şi-au ales-o.

‘În urmă cu trei săptămâni, aţi intrat pe poarta Academiei de Poliţie hotărâţi să începeţi o nouă viaţă, conştienţi că acest nou statut va aduce în existenţa voastră o schimbare fundamentală între ceea ce aţi fost până în acest moment şi ceea ce urmează să deveniţi. (…) Pentru a rămâne în sistem e nevoie de mult mai mult. E nevoie de sacrificii şi renunţări, de ambiţie şi tenacitate, de dârzenie şi curaj, e nevoie de studiu consecvent, de pregătire continuă, ritmică, minuţioasă, e nevoie să stăpâneşti dorul de casă şi de cei dragi, să pui voinţa ţării mai presus de orice voinţă proprie. Să fii capabil în orice moment de sacrificiul suprem’, le-a spus Torje studenţilor.

A urmat un serviciu religios oficiat de preoţi militari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, după care studenţii au depus jurământul în faţa drapelului de luptă.

‘Nu este simplă admiterea în această universitate. Se cer cunoştinţe solide şi parcurgerea unor etape eliminatorii dificile. Faptul că aţi depăşit toate aceste probe în condiţiile unei concurenţe semnificative îmi întăreşte convingerea că la Academia de Poliţie intră doar cei mai buni. (…) Dragi studenţi, elita ofiţerilor Ministerului Afacerilor Interne se pregăteşte aici. Aveţi datoria de a vă ridica la înălţimea aşteptărilor’, le-a transmis studenţilor şi ministrul Dragoş Tudorache, care a subliniat faptul că de acum trebuie să dovedească responsabilitate şi maturitate.

Numărul studenţilor admişi în acest an universitar este, potrivit oficialilor MAI, peste cel înregistrat în trecut în condiţiile în care numărul posturilor vacante la nivelul întregului minister este de aproape 17.000.

Cea mai mare concurenţă la admitere a fost de 11 candidaţi pe un loc la specializarea Ordine şi Siguranţă Publică, Facultatea de Poliţie.

Te-ar mai putea interesa și
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, iar o metodologie aflată în consultare publică prevede......
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ...