Cioloş despre dosarul APIA: România nu are de ce să primească avertisment. Nu e o problemă de sistem

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, afirmă că România nu are de ce să primească un avertisment de la Comisia Europeană din cauza dosarului APIA, în care directorul adjunct Aurel Pană a fost arestat pentru corupţie, deoarece nu este o problemă de sistem.
Economica.net - vin, 30 aug. 2013, 19:24
Cioloş despre dosarul APIA: România nu are de ce să primească avertisment. Nu e o problemă de sistem

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a fost întrebat de jurnalişti, vineri, la Ciugud, judeţul Alba, dacă România ar putea să primească un avertisment de la Comisia Europeană din cauza dosarului APIA, în care directorul adjunct al instituţiei, Aurel Pană, a fost arestat pentru fapte corupţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Nu are de ce să primească avertisment, pentru că s-a identificat o problemă, autorităţile judiciare din România au luat măsurile şi acum, sigur, şi Comisia Europeană aşteaptă rezultatul anchetei pentru a vedea dacă problema e izolată şi dacă e vorba doar de persoanele care sunt vizate acum de anchetă sau dacă e o problemă mai largă de fraudă. Nu e problemă de sistem, deci de asta nu se pune problema atenţionării legat de modul de funcţionare al Agenţiei de Plăţi, pentru că nu e o problemă de sistem, de funcţionare a Agenţiei de Plăţi. E vorba de anumiţi responsabili sau în cazul respectiv de un responsabil la vârf al unei agenţii de plăţi”, a spus Cioloş.

Comisarul european şi-a exprimat, totodată, îngrijorarea că „un director general adjunct la o agenţie de plăţi care gestionează miliarde de euro îşi permite să facă asemenea lucruri”, dar şi pentru faptul că în astfel de poziţii ajung oameni care „au alte preocupări decât buna gestiune a fondurilor”.

„Sigur că pe mine, personal, mă îngrijorează că un director general adjunct la o agenţie de plăţi care gestionează miliarde de euro îşi permite să facă asemenea lucruri. Sper să fie un caz izolat şi sper totodată să se ia măsuri ca să nu se mai ajungă ca, după nişte recrutări care trebuie să se facă pe bază de competenţe pentru astfel de posturi, să ajungă în astfel de poziţii oameni care văd că au alte preocupări decât buna gestiune a fondurilor. Dar, încă o dată, până în momentul de faţă tratăm cazul respectiv ca atare, ca un caz izolat, şi aşteptăm să vedem rezultatul anchetei”, a afirmat Dacian Cioloş.

Comisarul european Dacian Cioloş se află într-o vizită în judeţul Alba, vineri având întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor locale din Alba Iulia şi ai autorităţilor judeţene. Tot vineri, Cioloş a vizitat comunele Ciugud şi Berghin, unde a văzut mai multe obiective şi investiţii realizate cu fonduri europene.

Sâmbătă, Cioloş va participa la Festivalul „Dilema Veche” de la Alba Iulia, fiind unul dintre invitaţii principali ai dezbaterii „Identităţi locale, identitate europeană”.

Aurel Pană, director general adjunct al APIA şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, a fost arestat preventiv în 14 august, printr-o decizie a Tribunalului Bucureşti, fiind acuzat de fapte de corupţie.

Pană fusese reţinut pentru luare de mită şi trafic de influenţă, alături de el fiind reţinut şi Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, pentru trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare – secretar de stat
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare ...
Săptămâna viitoare vor fi comunicate constructorului UMB ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 din Autostrada Buzău - Focșani, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi Irinel......
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi, cu majoritate de voturi, prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării ...
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Grupuri de agricultori polonezi au blocat joi circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, ...
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va pregăti şi angaja un grup de şoferi de camion din Maroc, ca o modalitate de a direcţiona migraţia spre sectorul ...