Cioloş, despre legea salarizării: Nu va scădea niciun salariu, nu putem corecta acum toate problemele. Ne-am asumat Sănătatea

Premierul Dacian Cioloş a spus, marţi seară, că prin Ordonanţa privind salarizarea nu va scădea niciun salariu, ci, dimpotrivă, vor creşte salariile în unele domenii, informează NEWS.ro. Legat de nemulţumirile sindicaliştilor din Educaţie, Cioloş a arătat că educaţia este importantă, dar că nu poate Guvernul Cioloş ca, în câteva luni, "să corecteze toate problemele din sistem", iar Executivul "şi-a asumat sănătatea".
Economica.net - mar, 17 mai 2016, 17:43
Cioloş, despre legea salarizării: Nu va scădea niciun salariu, nu putem corecta acum toate problemele. Ne-am asumat Sănătatea

”Prin această ordonanţă nu va scădea niciun salariu, ci dimpotrivă”, a declarat premierul Dacian Cioloş. El a spus că i-a cerut ministrului Muncii să analizeze posibilitatea ca în alocarea bugetară pe care Guvernul şi-o poate permite, păstrând obiectivul asumat de a rezolva problema corecţiilor de încadrare pentru toate categoriile de salariaţi în aceeaşi unitate publică, Executivul să aibă pentru sănătate „o abordare completă, o abordare unitară, de corectare şi reechilibrare a salariilor”.

”Vrem să venim cu un domeniu pe care vrem să ni-l asumam nu doar pe partea de salariu, cel al Sănătăţii, pentru care venim şi cu această propunere de salarizare”, a arătat Cioloş.

Referindu-se la nemulţumirile sindicaliştilor din Educaţie, premierul a spus că acest domeniu este important, dar”Guvenul Cioloş nu poate în câteva luni de zile să corecteze toate problemele din sistem”.

„Nu vrem să facem ca şi alţii care promit, lansează petarde cu alocări bugetare, după care fug că nu pot să facă. Noi ne limităm la ceea ce ştim că putem face”, a adăugat Dacian Cioloş.

Restructurarea completă a sistemului de salarizare în Sănătate şi introducerea unui sistem de premiere bazat pe condiţii de reformă şi criterii de performanţă pentru personalul din sistemul de sănătate şi pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, începând cu luna ianuarie 2017, sunt principalele modificări aduse de Legea salarizării bugetarilor.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Ordonanţă de urgenţă, în sistemul de sănătate, debutanţii vor beneficia de o creştere suplimentară de 10% a salariilor, faţă de restul funcţiilor, pentru creşterea atractivităţii unei cariere în domeniu. Totodată, în sistemul de Sănătate şi în Învăţământ, vor putea fi pot acordate premii anuale, semestriale şi trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condiţiile îndeplinirii unor criteriilor de performanţă, care vor fi elaborate de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei Naţionale.

Alte modificări aduse de proiectul de Ordonanţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, vizează eliminarea diferenţelor de salarizare pentru funcţii egale şi muncă egală în cadrul aceleiaşi unităţi, prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat în plată la nivelul unităţii / instituţiei, pentru toate familiile ocupaţionale, în limita alocărilor bugetare. În Administraţia publică centrală – aparatul central eliminarea diferenţelor de salarizare se va realiza prin stabilirea salariilor la 70% din nivelul salariilor aflat în plată la 1 august 2016 la Secretariatul General Guvernului. Măsura nu se aplică structurilor teritoriale.

Un număr de 365.622 bugetari, respectiv aproximativ 30% din totalul personalului plătit din fonduri publice, va beneficia de creşterea salariilor în urma adoptării modificărilor sistemului de salarizare.

Modificările propuse în sistemul de salarizare a bugetarilor vor avea un impact financiar negativ de 459 milioane de lei în patru luni din acest an şi de circa 1,38 miliarde de lei în următorii patru ani, în condiţiile în care veniturile suplimentare sunt estimate la 306,16 milioane lei (în patru luni din 2016) şi 918,49 milioane de lei în următorii patru ani, iar cheltuielile suplimentare sunt de 765,41 milioane de lei (în patru luni din 2016) şi de 2,296 miliarde de lei în următorii patru ani.

Potrivit iniţiatorilor, efectele pozitive imediate ale adoptării acestor modificări sunt creşterea consumului individual şi a volumului contribuţiilor la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale. Pe de altă parte, o eventuală afectare a balanţei comerciale, prin majorarea importurilor în urma creşterii consumului, este limitată prin încadrarea în plafonul prognozat de creştere salarială în sectorul public de 2,3 miliarde de lei pentru 2017.

‘În acelaşi timp, adoptarea modificărilor diminuează impactul financiar potenţial asupra bugetului general consolidat ca urmare a executării de sentinţe judecătoreşti ce se pot pronunţa în favoarea salariaţilor care ar intenta procese individuale sau colective pe tema discriminării salariale la locul de muncă. Acest impact negativ potenţial este estimat la 3,5 miliarde lei compensări şi plăţi retroactive pentru trei ani, calculate conform legii’, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...