Cioloş: Este aproape finalizat planul de acţiuni pentru pregătirea preluării Preşedinţiei UE, în 2019

Premierul Dacian Cioloş a anunţat, luni, la ”Conferinţa Start 2019: România la Preşedinţia Consiliului UE”, că este aproape finalizat un masterplan de acţiuni prioritare pentru pregătirea, din punct de vedere administrativ şi tehnic, a preluării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în 2019.
Economica.net - lun, 24 oct. 2016, 08:13
Cioloş: Este aproape finalizat planul de acţiuni pentru pregătirea preluării Preşedinţiei UE, în 2019

„Este aproape gata un masterplan de acţiuni prioritare cu tot ceea ce e de făcut pe partea administrativ tehnică pentru perioada următoare şi timpul este destul de strâns. Doi ani, doi ani şi un pic nu e foarte mult pentru aceste pregătiri. Şi am început evaluarea resurselor umane pe care le avem în administraţia publică pentru a identifica acei oameni bine pregătiţi şi care cu siguranţă vor mai avea nevoie de pregătiri pentru a construi acel corp de elită al administraţiei româneşti pe problematică europeană pentru a putea coordona preşedinţia. Avem şi un calendar de dezbateri pe care le propunem să fie organizate pe perioada următoare”, a declarat premierul Dacian Cioloş.

Premierul a arătat că vor trebui gestionate câteva mii de reuniuni de grupuri de lucru şi diferite comisii tehnice de specialitate în cadrul Consiliului UE în perioada în care România va deţine preşedinţia Consiliului.

„Pentru aceasta trebuie o echipă administrativă foarte performantă, cu funcţionari care, în primul rând, să cunoască foarte bine instituţiile europene şi apoi să cunoască bine şi politicile comunitare şi aici am stabilit deja o unitate în cadrul Cancelariei în jurul căreia se va construi echipa care va gestiona din punct de vedere administrativ preşedinţia pe care România o va asigura”, a spus prim-ministrul.

Cioloş a subliniat că România nu va conduce Consiliul Uniunii Europene, ci va modera dezbaterile şi va prezida şedinţele.

El a precizat că România va asigura preşedinţia Consiliului într-o perioadă de campanie electorală.

„Preşedinţiile Consiliului se organizează în trio pentru un an şi jumătate. România va deschide un astfel de trio care va fi asumat cu Finlanda şi Croaţia. Este pentru România clar un examen de maturitate la 12 ani după aderarea la Uniunea Europeană”, a spus Cioloş.

El a mai precizat că, potrivit sondajelor, românii au în continuare încredere în UE.

„România va împlini anul viitor 10 de ani de când a aderat la UE. În continuare încrederea românilor în Uniunea Europeană e la cote ridicate. După Brexit, semnalul dat de români, nu doar de lideri politici, eu ce am văzut din sondaje, e un semnal dat de români că nu-şi pun problema ieşirii din Uniunea Europeană, ci îşi doresc să rămână în UE. Putem să privim şi cu spirit critic UE, un spirit critic constructiv”, a mai spus premierul.

În ianuarie 2019, România va prelua, pentru şase luni, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Guvernul a aprobat memorandumul prin care România acordă asistență tehnică și financiară Republicii Moldova
Guvernul a aprobat memorandumul prin care România acordă asistență tehnică și financiară Republicii Moldova
Guvernul a aprobat memorandumul în baza căruia România va putea acorda în continuare asistenţă tehnică şi financiară ...
Calea ferată Cluj – Oradea: Guvernul a aprobat miercuri indicatorii tehnico – economici pentru electrificarea liniei
Calea ferată Cluj – Oradea: Guvernul a aprobat miercuri indicatorii tehnico – economici pentru electrificarea ...
Guvernul a aprobat miercuri, 19 ianuarie, indicatorii tehnico-economici pentru electrificarea și reabilitarea liniei de ...
Prețurile la energie și gaze pentru populație ar putea fi din nou reglementate, din primăvară
Prețurile la energie și gaze pentru populație ar putea fi din nou reglementate, din primăvară
Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat, miercuri, despre anunţul lui Miarcel Ciolacu privind o posibilă revenire ...