Cioloş: Este nevoie de o lege a salarizării unice şi o lege de funcţionare a administraţiei publice

Premierul Dacian Cioloş a declarat că este nevoie de o lege a salarizării unice şi una de funcţionare a administraţiei publice, dar acestea trebuie aprobate de Parlament, arătând că el şi miniştrii vor discuta periodic cu partidele şi grupurile parlamentare pentru a explica şi a construi majorităţi pentru proiectele dorite, transmite Agerpres.
Economica.net - Dum, 22 nov. 2015, 20:07
Cioloş: Este nevoie de o lege a salarizării unice şi o lege de funcţionare a administraţiei publice

‘Am trecut cu o largă majoritate, însă asta nu înseamnă că această largă majoritate va fi permanentă în Parlament, sunt foarte conştient de asta, neavând un partid politic în spate care să ne susţină permanent în Parlament. Sigur, PNL a declarat că ne va susţine, dar ştiu că şi acolo aşteptările sunt mari în ce ne priveşte. Tocmai de aceea e important, şi sunt conştient de asta, să păstrăm un contact permanent, periodic, cu principalele grupuri politice din Parlament şi vom face acest lucru şi în pregătirea bugetului, dar şi în pregătirea principalelor proiecte legislative. Atât eu, cât şi vicepremierii şi miniştrii vom merge să discutăm periodic, nu doar cu liderii partidelor, şi cu grupurile parlamentare, pentru a le explica ceea ce vrem să facem şi pentru a căuta să construim majorităţi pentru proiectele pe care vrem să le prezentăm’, a afirmat Cioloş, duminică, la Digi 24.

Prim-ministrul a spus că este aşteptată depolitizarea administraţiei, iar Guvernul are instrumente să procedeze la anumite schimbări. El a adăugat că este nevoie şi de adoptarea în Parlament a unor pachete de legi: legea de funcţionare a administraţiei publice şi legea salarizării unice.

‘Cred că Guvernul are instrumente ca să procedeze la anumite schimbări. N-o să putem să facem singuri, vom avea nevoie şi de anumite pachete legislative care vor trebui adoptate în Parlament, dar cred eu că dacă demonstrăm că Guvernul este capabil să mişte lucrurile din punct de vedere al eficienţei administraţiei şi al depolitizării, dar nu pentru a repolitiza, eu ştiu, cu alţi oameni susţinuţi de anumite partide. Deci, să facem în aşa fel încât la sfârşitul lui 2016 să predăm o administraţie care să fie mai eficientă, care să nu fie politizată în sensul de a avea oameni care au singura lor calitate aceea de a fi susţinuţi de un partid sau altul, indiferent de gradul lor de competenţă’, a menţionat Cioloş.

El a arătat că Executivul poate merge şi pe anumite hotărâri de Guvern care să clarifice anumite instrumente de transparenţă în administraţie. Potrivit premierului, în momentul de faţă, în multe părţi din administraţie este ‘puţin haos’, ‘oameni competenţi care nu pot progresa în carieră pentru că sunt blocaţi de modul cum se fac recrutările’.

Dacian Cioloş a amintit că există deja un proiect de lege privind salarizarea unică în Guvern şi are intenţia să continue cu acesta, dar trebuie legat de reforma administrativă.

‘Nu ştiu în ce măsură vom putea începe aplicarea acestui proiect de lege, dacă el va fi adoptat, sigur, şi de Parlament în cursul anului 2016, dar sper eu să putem să adoptăm acest cadru legislativ şi al salarizării unice, dar şi al reformei administrative, în aşa fel încât până la sfârşitul lui 2016 să avem acest cadru administrativ pregătit. Şi eu am fost plăcut surprins să constat în Parlament, în discuţia cu grupurile politice din perioada de pregătire pentru vot, că o majoritate a partidelor politice consideră că acest Guvern este bine plasat să facă această reformă a administraţiei dintr-un punct de vedere neutru, profesionist, în aşa fel încât să stabilim şi care sunt elementele de măsurare a competenţei în administraţie şi a eficienţei, dar şi să punem o limită clară între partea din administraţie care rămâne profesionistă şi nepolitizată şi partea superioară din administraţie, care poate să fie politizată sau legată cu politicul din Guvern, dar într-un mod transparent’, a explicat Cioloş.

Premierul a menţionat că a cerut fiecărui ministru să facă o evaluare atât la nivelul secretarilor de stat, cât şi al şefilor de agenţii, companiilor de stat şi să vină cu propuneri, precizând că unii au început să vină deja cu idei de schimbare.

‘Aici am cerut fiecărui ministru să-şi facă propria evaluare, atât la nivelul secretarilor de stat, cât şi la nivelul şefilor de agenţii, al companiilor de stat şi să-mi vină cu propuneri în săptămânile următoare. Sunt unii care au început să vină deja cu idei de schimbare. Mi se pare firesc, ei, miniştrii, sunt cei care vor avea responsabilitatea să pună în aplicare pe domeniul respectiv programul de guvernare şi trebuie să se asigure că oamenii cu care lucrează sunt acolo, în primul rând pentru eficienţă şi nu pentru alte lucruri’, a spus prim-ministrul.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...
19.371 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 48 de decese, confirmate în ultimele 24 de ore
19.371 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 48 de decese, confirmate în ultimele 24 de ore
Un număr de 19.371 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore , cu 278 ...