1EUR = 4.8741 RON | Bucureşti 20 º

News

Cioloş: Mi se pare exagerat din partea statelor membre să acuze Comisia că vrea să deturneze reforma PAC

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a declarat joi că i se pare exagerat din partea statelor membre să acuze Comisia Europeană că vrea să deturneze acordul politic privind reforma Politicii Agricole Comune (PAC) prin intermediul actelor delegate, atâta timp cât până în prezent s-au întocmit doar texte de lucru, supuse şi ele consultării cu statele membre.

21 noi, 2013 | Agerpres

'Mi se pare exagerat acest lucru, sincer exagerat, pentru că noi am început să consultăm experţii statelor membre pe aceste texte înainte chiar de a începe discuţia interservicii în CE. Deci, a fost o primă variantă propusă de experţi din CE, ea nici nu a fost aprobată de ierarhia din Direcţia Generală de Agricultură, tocmai pentru că înainte de a intra în acest proces formal de aprobare am vrut să avem feedback-ul din partea statelor membre. Şi au fost două-trei state membre care au dorit să-şi impună un punct de vedere pe două sau pe trei subiecte şi de aici a pornit toată această discuţie care nu are nicio bază', a spus Cioloş în cadrul unui briefing de presă.

Înaltul oficial european a precizat că a existat doar o primă consultare pe un text de lucru, la nivelul serviciilor CE, care va veni în zilele următoare cu o nouă variantă, ce reprezintă tot un text de lucru.

'După această a doua consultare, DG Agri va veni cu o a doua variantă a textelor adaptate în funcţie de discuţiile cu statele membre şi abia apoi vom intra în procedură de consultări interservicii în Comisie, după care CE va adopta aceste texte. Chiar şi după CE adoptă aceste texte, din punct de vedere formal vor fi două luni în care statele membre şi parlamentul pot să-şi exprime puncte de vedere, pe baza regulilor interinstituţionale care există. Să acuzi CE, când încă eram într-o fază incipientă, că doreşte să deturneze, cu orice text ar fi prezentat, atâta timp cât acest text era de lucru şi era supus atenţiei, mi se pare exagerat şi tocmai de asta am fost foarte ferm şi ieri (miercuri - n.r.) în Parlamentul European (PE) că nu pot să accept astfel de acuzaţii, pentru că ele nu au nicio bază reală', a adăugat comisarul european pentru agricultură.

În ceea ce priveşte implementarea reformei PAC după votul final din PE de miercuri, Cioloş a precizat că paşii următori sunt aprobarea formală de către miniştrii agriculturii din UE în decembrie şi apoi traducerea lor în limbile tuturor statelor membre, 'urmând ca la începutul anul viitor ele să fie publicate în Jurnalul Oficial al UE şi să devină efective'. Potrivit sursei citate, aceste acte de delegaţie sau de execuţie, documentele juridice care asigură implementarea, ar urma şi ele să fie adoptate şi publicate.

'În paralel, totodată statele membre, până în cursul anului viitor, vor trebui să ia decizii legate de elementele de flexibilitate care sunt permise în reformă, modelul de plăţi directe, diferitele alocări pentru micii fermieri, pentru tinerii fermieri, pentru zonele defavorizate, priorităţile sectoarelor care ar urma să fie susţinute cu plăţi cuplate. Statele membre urmează totodată să-şi elaboreze programele de dezvoltare rurală şi să le prezinte începând cu ianuarie anul viitor Comisiei spre adoptare. Cu cât mai repede vor fi prezentate, cu atât mai repede vor fi adoptate şi vor putea începe finanţările de proiecte pe baza acestor noi programe', a mai spus Cioloş.

El a precizat însă că pentru anumite acţiuni din Programul de dezvoltare rurală, cum ar fi primele pentru zone defavorizate sau susţinerea financiară pentru măsurile de agromediu, va putea exista o continuitate în 2014, chiar fără un program adoptat, pentru că PE a adoptat, împreună cu pachetul legislativ de reformă, şi o propunere a CE pentru un regulament tranzitoriu pentru anul viitor.

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO