Cioloş: România are restanţe mari la fonduri UE pentru perioada financiară 2007-2013. Vom încerca să le eliminăm

România mai are restanţe mari în ceea ce priveşte fondurile europene pentru perioada financiară 2007-2013 pe care vom încerca să le eliminăm în măsura în care este posibil, a declarat, marţi, premierul desemnat Dacian Cioloş, în şedinţa plenului comun al Parlamentului în care solicită votul de încredere pentru noul Cabinet.
Economica.net - mar, 17 nov. 2015, 12:39
Cioloş: România are restanţe mari la fonduri UE pentru perioada financiară 2007-2013. Vom încerca să le eliminăm

‘În ceea ce priveşte fondurile europene, avem încă mari restanţe pentru perioada financiară 2007-2013, pe care vom încerca să le eliminăm în măsura în care este posibil. România mai are de absorbit 30% din alocarea financiară precedentă. Nu vom putea face minuni pentru a evita o dezangajare totală, dar vom urmări să finalizăm implementarea a cât mai multor proiecte majore, mai ales a celor cu buget ridicat. În acelaşi timp, tot în acest an va trebui să demarăm cât mai rapid implementarea noului buget de fonduri structurale şi investiţii acordat României pentru perioada 2014-2020. În acest context, o provocare majoră va fi îndeplinirea condiţionalităţilor negociate de România în acordul de parteneriat cu UE. Mă refer aici la cadastru, la achiziţiile publice, reforma administraţiei publice şi reforma în domeniul sănătăţii’, a spus Cioloş.

El a evidenţiat ‘expertiza europeană’ adusă de Guvernul propus, susţinând că ea se va manifesta mai ales în simplificarea şi creşterea absorbţiei fondurilor europene.

Cioloş a vorbit totodată despre eliminarea cheltuielilor ‘neproductive şi ineficiente’, cu precădere în cazul ‘anumitor întreprinderi autonome de stat’.

Premierul desemnat a subliniat importanţa unui ‘sistem de sănătate funcţional’, a unui ‘sistem de educaţie solid’, a toleranţei şi culturii în cadrul societăţii. În acest sens, el a spus că Guvernul doreşte redefinirea rolului şi statutului personalului medical şi reducerea migraţiei acestuia în străinătate.

‘În educaţie, vom muta accentul de la transmiterea de informaţie spre crearea de competenţe pentru viaţă şi reducerea sarcinilor birocratice care apasă cadrele didactice’, a afirmat Dacian Cioloş.

El a precizat că Guvernul propus doreşte să asigure transparenţă actului decizional şi participarea tuturor celor interesaţi la formularea politicilor publice. Potrivit lui Cioloş, aceeaşi deschidere şi transparenţă vor fi urmărite şi în relaţia cu mediul politic.

‘Parlamentul a fost şi rămâne singura forţă democratică de reprezentare a societăţii. Guvernul îi va rămâne un partener activ. Atât eu, cât şi miniştrii Cabinetului meu vom răspunde tuturor solicitărilor dumneavoastră de consultare. Totodată, vom veni în mod pro-activ în faţa dumneavoastră, pentru a ne asigura că măsurile de aplicare a programului acestui Guvern au în primul rând înţelegerea şi – sperăm noi – şi susţinerea forului democratic al ţării’, le-a transmis Dacian Cioloş parlamentarilor.

El a subliniat că independenţa Justiţiei şi lupta împotriva corupţiei reprezintă un capitol important al proiectului de guvernare.

Cioloş a amintit că urmează un an în care se vor face numiri în posturile cheie din Justiţie şi Parchete. ‘Numirile vor fi ghidate doar de performanţă profesională şi de integritate’, a spus el.

Un alt element fundamental al Guvernului este susţinerea în continuare a creşterii economice, punând accent pe importanţa stabilităţii macroeconomice şi a unui buget echilibrat, a completat premierul desemnat. Potrivit acestuia, România a făcut deja eforturi majore pentru a reveni la creşterea economică durabilă în perioada post-criză.

‘Aceste eforturi nu trebuie să fie în zadar. Vom susţine relansarea durabilă a creşterii economice şi stabilitatea finanţelor publice pentru a crea un mediu propice pentru investiţii’, a adăugat Cioloş.

El a menţionat că proiectul de guvernare a fost pregătit în doar câteva zile, fără a beneficia de o platformă programatică prealabilă, aşa cum se întâmplă în cazul partidelor politice.

‘De aceea, măsurile introduse în proiectul nostru nu sunt exhaustive. Rămânem deschişi însă la idei noi şi le vom căuta activ în perioada următoare, inclusiv în contact cu dumneavoastră. Intenţionez de altfel să revenim către dumneavoastră până la 15 decembrie, pentru a discuta mai pe larg atât măsurile deja introduse în program, cât şi idei noi, sub forma unor planuri de măsuri pe fiecare domeniu prioritar, în parte. Acest exerciţiu devine cu atât mai necesar prin prisma corelării cu definitivarea bugetului pentru anul 2016’, a explicat Cioloş.

Te-ar mai putea interesa și
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. Nevoia de soluții eficiente a devenit iminentă pentru a putea......
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software, furnizor de sisteme informatice de business din Cluj-Napoca, a încheiat anul 2023 cu venituri cu 30,7% mai ...
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom ...
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...