Cioloş: România are restanţe mari la fonduri UE pentru perioada financiară 2007-2013. Vom încerca să le eliminăm

România mai are restanţe mari în ceea ce priveşte fondurile europene pentru perioada financiară 2007-2013 pe care vom încerca să le eliminăm în măsura în care este posibil, a declarat, marţi, premierul desemnat Dacian Cioloş, în şedinţa plenului comun al Parlamentului în care solicită votul de încredere pentru noul Cabinet.
Economica.net - mar, 17 nov. 2015, 12:39
Cioloş: România are restanţe mari la fonduri UE pentru perioada financiară 2007-2013. Vom încerca să le eliminăm

‘În ceea ce priveşte fondurile europene, avem încă mari restanţe pentru perioada financiară 2007-2013, pe care vom încerca să le eliminăm în măsura în care este posibil. România mai are de absorbit 30% din alocarea financiară precedentă. Nu vom putea face minuni pentru a evita o dezangajare totală, dar vom urmări să finalizăm implementarea a cât mai multor proiecte majore, mai ales a celor cu buget ridicat. În acelaşi timp, tot în acest an va trebui să demarăm cât mai rapid implementarea noului buget de fonduri structurale şi investiţii acordat României pentru perioada 2014-2020. În acest context, o provocare majoră va fi îndeplinirea condiţionalităţilor negociate de România în acordul de parteneriat cu UE. Mă refer aici la cadastru, la achiziţiile publice, reforma administraţiei publice şi reforma în domeniul sănătăţii’, a spus Cioloş.

El a evidenţiat ‘expertiza europeană’ adusă de Guvernul propus, susţinând că ea se va manifesta mai ales în simplificarea şi creşterea absorbţiei fondurilor europene.

Cioloş a vorbit totodată despre eliminarea cheltuielilor ‘neproductive şi ineficiente’, cu precădere în cazul ‘anumitor întreprinderi autonome de stat’.

Premierul desemnat a subliniat importanţa unui ‘sistem de sănătate funcţional’, a unui ‘sistem de educaţie solid’, a toleranţei şi culturii în cadrul societăţii. În acest sens, el a spus că Guvernul doreşte redefinirea rolului şi statutului personalului medical şi reducerea migraţiei acestuia în străinătate.

‘În educaţie, vom muta accentul de la transmiterea de informaţie spre crearea de competenţe pentru viaţă şi reducerea sarcinilor birocratice care apasă cadrele didactice’, a afirmat Dacian Cioloş.

El a precizat că Guvernul propus doreşte să asigure transparenţă actului decizional şi participarea tuturor celor interesaţi la formularea politicilor publice. Potrivit lui Cioloş, aceeaşi deschidere şi transparenţă vor fi urmărite şi în relaţia cu mediul politic.

‘Parlamentul a fost şi rămâne singura forţă democratică de reprezentare a societăţii. Guvernul îi va rămâne un partener activ. Atât eu, cât şi miniştrii Cabinetului meu vom răspunde tuturor solicitărilor dumneavoastră de consultare. Totodată, vom veni în mod pro-activ în faţa dumneavoastră, pentru a ne asigura că măsurile de aplicare a programului acestui Guvern au în primul rând înţelegerea şi – sperăm noi – şi susţinerea forului democratic al ţării’, le-a transmis Dacian Cioloş parlamentarilor.

El a subliniat că independenţa Justiţiei şi lupta împotriva corupţiei reprezintă un capitol important al proiectului de guvernare.

Cioloş a amintit că urmează un an în care se vor face numiri în posturile cheie din Justiţie şi Parchete. ‘Numirile vor fi ghidate doar de performanţă profesională şi de integritate’, a spus el.

Un alt element fundamental al Guvernului este susţinerea în continuare a creşterii economice, punând accent pe importanţa stabilităţii macroeconomice şi a unui buget echilibrat, a completat premierul desemnat. Potrivit acestuia, România a făcut deja eforturi majore pentru a reveni la creşterea economică durabilă în perioada post-criză.

‘Aceste eforturi nu trebuie să fie în zadar. Vom susţine relansarea durabilă a creşterii economice şi stabilitatea finanţelor publice pentru a crea un mediu propice pentru investiţii’, a adăugat Cioloş.

El a menţionat că proiectul de guvernare a fost pregătit în doar câteva zile, fără a beneficia de o platformă programatică prealabilă, aşa cum se întâmplă în cazul partidelor politice.

‘De aceea, măsurile introduse în proiectul nostru nu sunt exhaustive. Rămânem deschişi însă la idei noi şi le vom căuta activ în perioada următoare, inclusiv în contact cu dumneavoastră. Intenţionez de altfel să revenim către dumneavoastră până la 15 decembrie, pentru a discuta mai pe larg atât măsurile deja introduse în program, cât şi idei noi, sub forma unor planuri de măsuri pe fiecare domeniu prioritar, în parte. Acest exerciţiu devine cu atât mai necesar prin prisma corelării cu definitivarea bugetului pentru anul 2016’, a explicat Cioloş.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...