1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 4 º

News

Cioloş: România are şansa istorică de a fi unul dintre "statele re-fondatoare" ale UE

Fostul premier Dacian Cioloş susţine că România are şansa istorică de a fi unul dintre 'statele re-fondatoare' ale UE, în contextul propunerii preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, ca Summit-ul care va refonda Uniunea Europeană (UE) imediat după Brexit să aibă loc la Sibiu, sub preşedinţia română a Consiliului UE.

13 sep, 2017 | Agerpres

'Din motive istorice pe care le ştim, România nu a fost parte a proiectului european iniţial, iar acest lucru, alături de altele, ne-a făcut să intrăm în UE cu anumite complexe pe care le mai vedem manifestându-se pe ici-colo şi astăzi. Ţara noastră are însă acum şansa istorică de a fi unul dintre 'statele re-fondatoare' ale UE. În discursul de astăzi din Parlamentul European, Preşedintele Comisiei Europene propune ca Summit-ul care va refonda Uniunea Europeană imediat după Brexit, pe 30 martie 2019, să aibă loc la Sibiu, sub preşedinţia română a Consiliului UE', a postat Cioloş, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Acesta apreciază că momentul reprezintă 'o oportunitate imensă' pentru România.

'Suntem chemaţi astfel să dăm tonul, prin acest summit, procesului de redefinire a viitoarei Uniuni Europene. Este o oportunitate imensă pentru ţara noastră şi, în acelaşi timp, un mesaj de responsabilitate. După jumătate de veac de comunism, după o tranziţie incompletă, suntem chemaţi să ne depăşim complexul de periferie şi să ne asumăm fără echivoc viitorul UE, să punem cărămizi la construcţia acestuia, nu să dăm cu pietre de pe margine. Aceasta este adevărata miză: România noastră, dar în acelaşi timp europeană. Nu salvarea corupţilor, nu ultimele zbateri ale unei părţi a clasei politice eşuate în mocirla tranziţiei trebuie să ne preocupe', a postat Cioloş.

În opinia sa, miza sunt generaţiile de români cu capul sus în UE şi în lume.

'Miza este o Românie cu destin curat, o Românie activă, care promovează valorile şi principiile europene pe care le apără inclusiv în stradă, o Românie care construieşte Europa şi se refondează ca stat modern. Miza sunt generaţiile de români cu capul sus în Uniunea Europeană şi în lume. România 100, România Centenarului este şansa unui nou început, un proiect comun de mobilizare a tuturor energiilor noastre', a adăugat Dacian Cioloş.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a propus miercuri, într-un discurs în plenul Parlamentului European la Strasbourg, organizarea unui summit al UE la o zi după Brexit, la 30 martie 2019, în oraşul Sibiu, pentru a discuta despre viitorul blocului comunitar.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO