1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 13 º

News

Cioloş şi Borissov vor trimite o scrisoare comună Canadei în scopul ridicării vizelor pentru români şi bulgari

Premierul Dacian Cioloş a convenit cu omologul său bulgar, Boyko Borissov, să trimită o scrisoare comună către Canada în scopul ridicării vizelor pentru cetăţenii români şi bulgari, informează Guvernul într-un comunicat remis Agerpres.

01 iun, 2016 | Agerpres

Dacian Cioloş a participat miercuri, la Sofia, la Summitul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, la nivel de şefi de state şi guverne. Din delegaţia română a făcut parte ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu.

În marja reuniunii la nivel înalt de la Sofia, şeful Guvernului de la Bucureşti a avut întrevederi bilaterale cu omologul bulgar, Boyko Borissov, şi cu preşedinţii Bulgariei, Rosen Plevneliev, şi Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Potrivit Guvernului, România şi Bulgaria au convenit, cu acest prilej, trimiterea unei scrisori comune către Canada pentru ridicarea vizelor pentru cetăţenii români şi bulgari, care sunt în acelaşi timp şi cetăţeni europeni.

'În cadrul negocierilor dintre Uniunea Europeană şi Canada sunt nişte angajamente care dorim să fie respectate şi am convenit mai multe demersuri diplomatice împreună', a declarat Dacian Cioloş.

În ceea ce priveşte relaţiile româno-bulgare, premierul român şi omologul său au discutat despre organizarea unei noi şedinţe comune a guvernelor celor două ţări, la sfârşitul acestei veri sau la începutul toamnei. 'Am convenit şi la nivel de prim-miniştri, aşa cum s-a discutat şi la nivel de miniştri de externe, să lucrăm împreună pentru a întări cooperarea regională cu ţările vecine. Avem multe interese comune şi în relaţia cu Republica Moldova, şi în relaţia cu Serbia, şi dorim să ne coordonăm poziţiile în cadrul Uniunii Europene', a precizat Dacian Cioloş.

Conform Guvernului, în cadrul discuţiilor purtate cu oficialii din Bulgaria, şeful executivului român a trecut în revistă şi alte subiecte legate cooperarea bilaterală, între care construcţia interconectorului de gaze pe sub Dunăre, esenţială pentru crearea unei reţele comune de transport şi distribuţie în regiune.

De asemenea, Dacian Cioloş a declarat că România va susţine măsurile Bulgariei pentru combaterea imigraţiei ilegale şi a subliniat că ambele ţări şi-au securizat frontierele la standardele Schengen. 'Ne asumăm aceste responsabilităţi şi faptul că Bulgaria îşi face treaba foarte bine în a apăra frontiera externă a Uniunii Europene reprezintă un avantaj şi pentru Uniunea Europeană, dar şi pentru România', a mai spus Dacian Cioloş.

Guvernul precizează că principalele teme pe agenda Summitului SEECP au vizat evoluţiile în plan regional şi perspectiva europeană a statelor din Balcanii de Vest.

Cu prilejul reuniunii, a fost adoptată Declaraţia comună cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a SEECP.

În intervenţia sa, Dacian Cioloş a salutat principalele direcţii de acţiune ale preşedinţiei în exerciţiu bulgare şi a subliniat relevanţa acestora pentru parcursul european al candidaţilor şi potenţialilor candidaţi. Premierul s-a referit, de asemenea, la evoluţiile înregistrate în ultimii ani în domeniul cooperării regionale, în contextul aniversar al desfăşurării reuniunii, şi la contribuţia adusă de SEECP la avansarea parcursului european şi euroatlantic al statelor candidate şi potenţial candidate, se arată în comunicat.

În acelaşi timp, prim-ministrul a reafirmat sprijinul ferm şi consecvent al României pentru continuarea procesului de extindere a UE, pe baza meritelor proprii şi cu îndeplinirea criteriilor de aderare. Acesta a menţionat necesitatea continuării angajamentului european şi susţinerii eforturilor statelor din regiune în realizarea reformelor şi a prezentat poziţia României privind aspectele de actualitate în plan regional şi european, cu accent pe importanţa securităţii energetice şi gestionarea fluxurilor de migraţie, se precizează în comunicat.

Croaţia preia mandatul de preşedinte în exerciţiu al SEECP pentru perioada 2016 - 2017.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO