1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Cioloş: UE a negociat Acordul de comerţ liber cu R.Moldova în favoarea acesteia

Uniunea Europeană a ţinut cont de interesele Republicii Moldova atunci când a negociat Acordul de liber schimb cu această ţară şi cel puţin pe domeniul agriculturii a fost negociat în avantajul acesteia, a declarat într-un interviu pentru portalul moldova.org comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.

20 ian, 2014 | Agerpres

Comisia Europeană nu a negociat acest Acord în intenţia de a invada piaţa moldovenească. UE este o piaţă cu 500 de milioane de consumatori şi nu o piaţă cu 3 milioane este aceea care face diferenţa. UE negociază în mod ofensiv acorduri de liber schimb cu pieţe mari, acolo unde într-adevăr poate avea un câştig. În acordul de liber schimb cu Republica Moldova, principalul câştig al UE este un sprijin pentru apropierea Republicii Moldova, în plan economic, de UE prin accesul la piaţa europeană - a declarat Cioloş.

'Din start, cel puţin pentru agricultură şi sectorul alimentar, de care m-am ocupat, am negociat în mod asimetric în avantajul Republicii Moldova, în sensul că UE îşi deschide piaţa pentru aproape toate produsele agroalimentare pentru toate liniile tarifare cu foarte mici excepţii, unde şi acolo cotele solicitate de UE au fost la limita nivelului de schimburi comerciale actuale şi nu mai mare. Asta înseamnă că şi după punerea în aplicare a Acordului, nu vor intra pe aceste domenii sensibile mai multe produse europene decât ceea ce este acum. Şi pentru produsele sensibile UE a lăsat Republicii Moldova să-şi protejeze aceste domenii sau cu o perioadă de tranziţie care poate fi până la 10 ani, adică deschiderea pieţei moldoveneşti faţă de produsele europene se va face treptat, timp de 10 ani', a declarat comisarul european.

În acelaşi timp, el a menţionat că odată cu intrarea în vigoare a acordului vor creşte şi investiţiile străine în agricultura Republicii Moldova. 'În momentul în care acest Acord va intra în vigoare, va atrage mai mulţi investitori, inclusiv din UE. Vor veni să investească în Republica Moldova tocmai pentru că există această posibilitate de export şi asta înseamnă locuri noi de muncă, bani în bugetul de stat pentru taxe care vor fi plătite aici', potrivit comisarului european Cioloş.

Dacian Cioloş urmează să întreprindă joi o vizită la Chişinău, unde se va desfăşura o reuniune a miniştrilor agriculturii din statele UE şi cele membre ale Parteneriatului Estic.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO