1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 3 º

Finanţe şi bănci

Cipru, cel mai sever declin al economiei de la mijlocul anilor '70

Economia Ciprului a înregistrat în trimestrul doi din 2013 cel mai semnificativ declin anual de la mijlocul anilor '70, conform datelor oficiale publicate vineri, transmite BBC.

06 sep, 2013 | Agerpres

Produsul Intern Brut al Ciprului s-a contractat cu 5,9% în perioada aprilie-iunie 2013, faţă de perioada similară din 2012. Comparativ cu primele trei luni din 2013, economia a înregistrat în trimestrul doi o scădere de 1,8%, al optulea trimestru consecutiv de declin.

Datele vin în aceeaşi zi în care Parlamentul Ciprului a adoptat legislaţia cerută de creditorii internaţionali, în schimbul următoarei tranşe de 1,5 miliarde de euro. Prima tranşă, de trei miliarde de euro, a fost primită în mai.

După lungi negocieri troica FMI, CE, BCE a acceptat la finele lunii martie să acorde Ciprului un împrumut de 10 miliarde de euro, în schimbul unui plan de măsuri economice (creşteri de impozite, privatizări, etc.) şi a restructurării drastice a sectorului său financiar. Ciprul a devenit astfel a cincea ţară dintre cele 17 state ale zonei euro care va beneficia de asistenţă financiară internaţională, după Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania.

Conform estimărilor Comisiei Europene, BCE şi FMI, economia Ciprului ar urma să înregistreze un declin de 8,7% în 2013, de 3,9% în 2014, înainte de a reveni pe creştere în 2015.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO