Cipru, prima ţară din zona euro care cere ajutor de la BERD

Ciprul poartă discuţii cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru a obţine finanţare pentru bănci şi alte proiecte, devenind prima ţară membră a zonei euro care cere ajutorul BERD, transmite Wall Street Journal.
Economica.net - mie, 05 feb. 2014, 08:45
Cipru, prima ţară din zona euro care cere ajutor de la BERD

Fondată în anul 1991 pentru a ajuta ţările din Europa de Est şi fosta URSS să facă tranziţia de la o economie planificată la o economie de piaţă, BERD a dobândit recent un nou rol, respectiv acela de a ajuta ţările în tranziţie din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare investeşte deja într-o serie de ţări ale zonei euro, inclusiv Slovenia, Slovacia, Estonia şi Letonia, însă fiecare din aceste ţări a beneficiat de finanţare BERD înainte de a se alătura blocului comunitar.

Ciprul este acţionar al BERD încă din luna martie 1991 însă până acum a fost un furnizor de fonduri pentru alte state, mai degrabă decât un beneficiar, sau în limbajul bancar o ţară de operaţiuni.

‘Cipru, o ţară membră a BERD, şi-a exprimat interesul în a deveni o ţară de operaţiuni pentru o perioadă limitată de timp’, a declarat marţi preşedintele BERD, Suma Chakrabarti. Un purtător de cuvânt de la Ministerul cipriot de Finanţe a confirmat şi el că Guvernul de la Nicosia a cerut BERD să-i acorde ajutor financiar.

Însă decizia de a investi în Cipru va trebui să fie aprobată de acţionarii BERD, printre care se numără Uniunea Europeană, SUA, Rusia, Japonia şi alte state. Decizia ar putea fi luată atunci când acţionarii se întâlnesc pentru reuniunea anuală programată a avea loc la Varşovia în luna mai.

În schimbul unui program de ajutor de 10 miliarde de euro acordat în luna martie 2013 de creditorii internaţionali, Ciprul a acceptat să închidă a doua mare bancă locală, Laiki Bank, şi de asemenea să impună pierderi deponenţilor la Bank of Cyprus, cea mai mare bancă comercială cipriotă. La finele lunii septembrie 2013, nivelul creditelor neperformante din sectorul bancar cipriot se situa la 23 de miliarde de euro, mult peste Produsul Intern Brut de 17 miliarde de euro al Ciprului, şi echivalentul a 42,3% din totalul creditelor,.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) estimează că, în 2014, regiunea în care banca investeşte va înregistra o relansare lentă, în pofida îmbunătăţirilor înregistrate în economiile avansate. Economiştii BERD estimează că regiunea sa de acţiune va înregistra o creştere modestă de 2,7% în 2014, după o expansiune de 2% în 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Washingtonul impune sancțiuni împotriva mai multor oficiali chinezi din cauza încălcării drepturilor omului în provincia Tibet
Washingtonul impune sancțiuni împotriva mai multor oficiali chinezi din cauza încălcării drepturilor omului în provincia ...
Departamentul Trezoreriei SUA a anunţat vineri că va impune sancţiuni mai multor oficiali chinezi pentru încălcări ale drepturilor omului în Tibet, o regiune chineză în care Beijingul este......
Guvernul italian anunță că există mai multe companii interesate să preia rafinăria Lukoil din Sicilia
Guvernul italian anunță că există mai multe companii interesate să preia rafinăria Lukoil din Sicilia
Există câţiva investitori italieni şi internaţionali interesaţi de rafinăria din Sicilia a Lukoil, a anunţat vineri ...
Budapesta vrea să prelungească perioada de plafonare a prețurilor la unele alimente de bază
Budapesta vrea să prelungească perioada de plafonare a prețurilor la unele alimente de bază
Guvernul ungar intenţionează să extindă şi în 2023 plafonarea preţurilor la mai multe alimente de bază, a anunţat ...
Petrom reacționează de abia la o zi după ce Austria a votat împotriva intrării României în Schengen: Suntem un punct de sprijin pentru economica românească. Nu comentăm decizii politice
Petrom reacționează de abia la o zi după ce Austria a votat împotriva intrării României în Schengen: Suntem un punct ...
Compania energetică Petrom, deținută în proporție de 51% de grupul austriac OMV, a reacționat astăzi la decizia de ...