1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 2 º

Finanţe şi bănci

Cipru revine pe pieţele de obligaţiuni

Cipru va reveni miercuri pe pieţele financiare internaţionale, devenind ultima ţară din zona euro care a beneficiat de un plan de asistenţă fianciară care revine pe pieţele de obligaţiuni pe fondul cererii mari pentru bondurile din zona euro, transmite Bloomberg.

18 iun, 2014 | Agerpres

Mica insulă din Marea Mediterană vrea să împrumute cel puţin 500 milioane de euro prin vânzarea de obligaţiuni pe cinci ani la un randament de 4,85%, a declarat o persoană din apropierea tranzacţiei sub protecţia anonimatului. Comparativ, în luna iulie a anului trecut, costurile de creditare ale Ciprului pentru obligaţiunile cu maturitatea în luna februarie 2020 erau de aproape 14%.

Operaţiunea este intermediată de Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, UBS şi VTB Capital. Ciprul beneficiază de un rating Caa3 din partea Moody's Investors Service Inc., 'B' din partea Standard & Poor's Corp. şi 'B minus' din partea Fitch Ratings, ceea ce o plasează sub nivelul recomandat pentru investiţii investment grade).

Cipru urmează Greciei, care în luna aprilie a revenit şi ea pe pieţele financiare, Portugaliei, care săptămâna trecută a organizat prima sa licitaţie de titluri de stat după o pauză de trei ani, şi Irlandei, care a reluat şi ea licitaţiile de obligaţiuni după ce a fost nevoită să ceară un program de asistenţă financiară.

'Apetitul pieţei pentru obligaţiunile emise de ţările de periferia zonei euro permite ţărilor care au beneficiat de programe de asistenţă să revină pe piaţă' a declarat Richard McGuire, analist la Rabobank International.

În luna martie 2013, Cipru a luat o decizie fără precedent în zona euro, aceea de a impune restricţii asupra mişcărilor de capital. Scopul acestei măsuri a fost acela de a se evita o fugă la ghişeele băncilor, după ce deponenţii au fost obligaţi să participe cu fondurile proprii la recapitalizarea primei bănci, iar cea de-a doua mare bancă din ţară a fost închisă. După lungi negocieri, reprezentanţii FMI, CE, BCE au acceptat, la finele lunii martie 2013, să acorde Ciprului un împrumut de 10 miliarde de euro, în schimbul unui plan de măsuri economice (creşteri de impozite, privatizări etc.) şi al restructurării drastice a sectorului său financiar.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO