Cipru va renunţa în ianuarie la toate restricţiile asupra circulaţiei capitalului

Cipru va renunţa în luna ianuarie la toate restricţiile asupra circulaţiei capitalului, la 10 luni după ce a devenit primul stat UE care a confiscat o parte din depozitele bancare şi a restricţionat tranzacţiile financiare pentru a evita prăbuşirea sistemului financiar, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 18 sept. 2013, 08:26
Cipru va renunţa în ianuarie la toate restricţiile asupra circulaţiei capitalului

Preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades, a declarat că statul cipriot va fi „cel mai bun” în ceea ce priveşte respectarea acordului convenit cu creditorii internaţionali.

Cipru încearcă să-şi revigoreze economia după ce a recapitalizat sectorul bancar cu bani confiscaţi din depozitele negarantate, a închis a doua mare bancă din ţară şi a restructurat cel mai mare grup financiar.

„Ţinta este acum de a crea condiţiile pentru creştere economică şi a ataca problema serioasă a şomajului, de a stabiliza sistemul financiar. Restricţiile sunt ridicate treptat. Se vor încheia undeva în ianuarie 2014”, a afirmat liderul de la Nicosia.

Miniştrii Finanţelor din zona euro au aprobat săptămâna trecută o tranşă de 1,5 miliarde euro din împrumutul internaţional pentru Cipru, a doua în cadrul acordului de 10 miliarde euro convenit în primăvară.

FMI va discuta în următoarele zile avizarea propriei contribuţii la această tranşă, în valoare de 84,7 milioane euro.

Economia cipriotă s-a contractat cu 5,9% în trimestrul al doilea, după o scădere de 5% în primele trei luni ale anului. Potrivit estimărilor instituţiilor financiare internaţionale, Produsul Intern Brut va scădea cu un total de 13% în 2013 şi 2014, sub povara măsurilor de austeritate şi restrângerea industriei financiare.

Restricţiile impuse în martie asupra circulaţiei capitalului pentru a evita retragerea masivă a depozitelor din bănci au afectat şi turismul, unul dintre cele mai performante sectoare din economie. Numărul turiştilor străini a scăzut cu 5,3% de la începutul anului până în luna august, cu un declin de 36% în rândul vizitatorilor germani.

Deşi investitorii ruşi au fost principalii afectaţi de reţinerea depozitelor negarantate, numărul turiştilor ruşi care au vizitat Ciprul a crescut în august cu 25%. La aeroportul din Larnaca au apărut reclame la bănci ruseşti, care se laudă, în limbile greacă şi rusă, cu carduri de credit care oferă „acces imediat la bani indiferent unde sunteţi”. Anastasiades interpretează situaţia drept un semnal că deşi o parte din capitalul rus a fost retras din ţară, oamenii de afaceri ruşi continuă să facă afaceri pe insulă.

Te-ar mai putea interesa și
Washingtonul impune sancțiuni împotriva mai multor oficiali chinezi din cauza încălcării drepturilor omului în provincia Tibet
Washingtonul impune sancțiuni împotriva mai multor oficiali chinezi din cauza încălcării drepturilor omului în provincia ...
Departamentul Trezoreriei SUA a anunţat vineri că va impune sancţiuni mai multor oficiali chinezi pentru încălcări ale drepturilor omului în Tibet, o regiune chineză în care Beijingul este......
Guvernul italian anunță că există mai multe companii interesate să preia rafinăria Lukoil din Sicilia
Guvernul italian anunță că există mai multe companii interesate să preia rafinăria Lukoil din Sicilia
Există câţiva investitori italieni şi internaţionali interesaţi de rafinăria din Sicilia a Lukoil, a anunţat vineri ...
Budapesta vrea să prelungească perioada de plafonare a prețurilor la unele alimente de bază
Budapesta vrea să prelungească perioada de plafonare a prețurilor la unele alimente de bază
Guvernul ungar intenţionează să extindă şi în 2023 plafonarea preţurilor la mai multe alimente de bază, a anunţat ...
Petrom reacționează de abia la o zi după ce Austria a votat împotriva intrării României în Schengen: Suntem un punct de sprijin pentru economica românească. Nu comentăm decizii politice
Petrom reacționează de abia la o zi după ce Austria a votat împotriva intrării României în Schengen: Suntem un punct ...
Compania energetică Petrom, deținută în proporție de 51% de grupul austriac OMV, a reacționat astăzi la decizia de ...