1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 23 º

News

Circa 23.000 de copii din grădiniţe vor beneficia de un program de educaţie financiară

Aproximativ 23.000 de copii preşcolari din şapte judeţe vor beneficia de un program de educaţie financiară derulat de Banca Comercială Română (BCR), Asociaţia pentru Promovarea Performanţei în Educaţie (APPE), Ministerul Educaţiei şi Infomedia România, intitulat 'De la Joc la Educaţie Financiară'.

04 apr, 2016 | Agerpres

Copiii care participă la program vor primi gratuit suportul de curs (manuale şi software), iar 7.000 de educatori vor fi formaţi pentru a susţine lecţii de educaţie financiară în grădiniţe.

'Educaţia financiară a copiilor trebuie să se realizeze încă de la o vârstă fragedă, atunci când aceştia încep să ceară prima bomboană, prima jucărie. Copiii trebuie să fie familiarizaţi cu banii, cu valoarea acestora, cum pot fi cheltuiţi cu responsabilitate, cum pot fi economisiţi, investiţi sau donaţi în scop caritabil', a declarat luni Ligia Goloşoiu, autoarea noului manual pentru preşcolari şi a manualelor de educaţie financiară pentru clasele III - IV, cu ocazia lansării programului.

La rândul său, inspectorul general în Ministerul Educaţiei, Viorica Preda, este de părere că programul 'De la Joc la Educaţie Financiară' îşi propune să promoveze conceptul de educaţie financiară pentru copiii preşcolari, cu activităţi în triada părinţi-copii-educatori şi, de asemenea, să imprime respectul copiilor faţă de muncă şi faţă de bani.

Potrivit reprezentanţilor Băncii Comerciale Române, România are un grad mic de alfabetizare financiară, de 22%, planificarea unui buget este o necunoscută pentru trei români din patru, iar în ce priveşte gradul de bancarizare, suntem pe locul pe locul 124 din 143 într-un clasament global, potrivit statisticilor recente.

'În acest context, începerea timpurie a educaţiei financiare este un imperativ, iar programul «De la Joc la Educaţie Financiară» reprezintă un răspuns la această necesitate. Totodată, am luat în calcul faptul că 95% din educaţia financiară a românilor provine din familie, aşa că manualul conţine şi exerciţii pe care copiii le pot face acasă cu părinţii, care pot astfel suplimenta informaţiile obţinute la grădiniţă', susţine Dana Demetrian, vicepreşedinte Retail&Private Banking, BCR.

Mai mult, potrivit studiului Erste, realizat de către IMAS International, principala sursă de educaţie financiară a tinerilor din România rămâne familia, într-o proporţie de 95%, în timp ce şcoala deţine un procent de 9%, iar băncile, doar 5%.

Programul se derulează în Bucureşti, Sibiu, Dolj, Constanţa, Cluj, Timiş şi Iaşi.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO