Circa 30% dintre cumpărătorii de apartamente sunt investitori, care achiziţionează pentru închiriere

Peste 30% dintre cumpărătorii de locuințe noi aleg să achiziționeze apartamente pentru a le închiria, deoarece randamentul acestora este de 5%-7%, mai mare decât dobânda pe care o oferă băncile pentru depozite. Astfel, pe piața rezidențială românească tendința de achiziție pentru închiriere devine din ce în ce mai pregnantă.
Economica.net - joi, 30 ian. 2020, 08:56
Circa 30% dintre cumpărătorii de apartamente sunt investitori, care achiziţionează pentru închiriere

„O parte dintre cei care cumpără apartamente pentru închiriere fac credite ipotecare pentru că ratele lunare sunt chiar mai mici decât chiria pe care o primește proprietarul. E o afacere profitabilă și fără bătăi de cap. Practic apartamentul se plătește singur în decursul anilor. Din ce în ce mai mulți clienți ne spun că achiziționează pentru când vor crește copiii și că, până atunci, chiria va acoperi rata la bancă”, spune Cătălina Urzicana, sales manager Citta by Nusco.

Dacă în anii trecuți clienții dezvoltatorilor imobiliari erau preponderent cei care voiau să cumpere pentru a se muta într-un ansamblu nou, acum cel puțin de 30% dintre vânzări sunt apartamente cumpărate pentru a le scoate la închiriere. În urmă cu cinci ani doar 10% din aceste vânzări erau cu scop de investiție.

„Am observat acest trend pe măsură ce construim. Dacă la Palladium doar 8% din apartamente erau achiziționate cu scop de investiție, la Hils printre primii cumpărători au fost cei care cumpără cu scop de închiriere, având ca principal argument stația de metrou Anghel Saligny, care se află chiar în mijlocul ansamblului”, Florin Munteanu, sales manager HILS.

Chirie cu zero costuri de întreținere

O treime dintre cumpărătorii ansamblului Loft Green Apartments din Mogoșoaia, anunțat ca primul ansamblu rezidențial fără costuri de întreținere, au întrezărit oportunitatea de a-și promova apartamentele spre închiriere fără costuri de întreținere. Deși nu are o stație de metrou în apropiere, oportunitatea i-a atras pe investitori, iargarsonierele din acest ansamblu urmează a fi închiriate cu 300 euro/lună,  incluzând toate costurile de întreținere și mentenanță,  în condițiile în care proprietarii vor achita pentru ele, pe lângă rata la banca, maximum 35 de lei/lună costuri de întreținere.

„Apamentele noastre au fost gândite și pentru a le închiria, având pompe de căldură geotermice facturile lunare sunt foarte mici. Proprietarii  plătesc doar 35 de lei încălzirea în cea mai friguroasa lună din an, așadar sunt dispuși să achite ei înșiși aceste costuri pentru viitorii chiriași. Clădirile din LOFT green sunt eficiente energetic, fără pierderi de căldură și au un design exclusivist de tip loft (cărămidă si beton) care nu necesită o îngrijire deosebită, fiind mai practice și mai durabile în timp”, explică Gabriel Focșeneanu, manager de proiect la LOFT green apartaments. 

În general, cele mai căutate locuințe sunt garsonierele – 50% din vânzările cu scop de închiriere, dar și apartamentele cu două camere, 40%. Restul sunt achiziții pentru apartamente cu 3 sau 4 camere.

„Garsonierele și apartamentele cu două camere sunt cele mai accesibile la preț, dar și cele mai căutate pentru închiriere pentru că au cel mai mare randament. De exemplu, la o garsonieră într-un bloc nou chiria poate depăși 400 de euro lunar, dacă se află într-o zonă bună – aproape de mijloacele de transport și de puncte de interes. O astfel de garsonieră ar costa 55.000 de euro cu o rată lunară, la un credit ipotecar pe 20 de ani și un avans de 25%, de 1.400 de lei, adică aproape 300 de euro”, susține Cătălina Urzicana.

Piața chiriilor a crescut în ultimii zece ani constant, valoarea chiriilor fiind pe pantă ascendentă. La garsonierele din blocurile noi chiriile variază de la 300 de euro la 500 de euro, iar la un apartament cu două camere chiriile pornesc de la 450 de euro, dar pot depăși 600 de euro lunar.

Valoarea chiriilor variază în funcție de locația ansamblului rezidențial, dotări și finisaje. Cele aflate în centru sunt chiar și cu 40% mai scumpe decât cele din cartierele aflate la periferia Bucureștiului.

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
O penurie de carburanți a creat cozi la benzinăriile din Ungaria, a transmis marţi gigantul ungar de energie MOL, în opinia căruia această situaţie este consecinţa plafonării preţurilor la......
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost construit pe venituri totale estimate la 111,701 miliarde de lei pentru anul ...
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană şi-a luat angajamentul marţi să accelereze procesul de extindere a Balcanilor de Vest, la finalul unui ...
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Giganţii sud-coreeni Samsung şi LG intenţionează să-şi majoreze cu miliarde de dolari investiţiile în Vietnam, au ...