Circa 70% din clienţii de retail ai BCR nu vor fi afectaţi de creşterea Robor

Așa cum arată vicepreședintele resposabil cu zona de retail și private banking din BCR, Dana Demetrian, gradul de îndatorare practicat de bancă variază de la 33%-52%, ceea ce înseamnă practic, că instituția de credit nu poate fi afectată de o eventuală normă BNR de reducere a gradului de îndatorare. De asemenea, circa 70% din creditele de retail în lei au dobândă fixă, ceea ce înseamnă că clienţii nu vor fi afectați de creșterea indicelui de referință Robor.
Gabriela Ţinteanu - sâm, 23 sept. 2017, 10:15
Circa 70% din clienţii de retail ai BCR nu vor fi afectaţi de creşterea Robor

Gradul mediu de îndatorare pentru un client BCR cu rating mai slab este în medie de 33%, puțin mai mare decât cel practicat de sistemul bancar în 2007 când gradul de îndatorare era limitat de BNR la 30%, a declarat Dana Demetrian. Oficialul BNR a arătat că în cazul creditelor de consum gradul mediu de îndatorare practicat de bancă este de 41,4%, în timp ce la creditul imobiliar este de 52,9%, în condițiile în care banca practică un avans de 15%. La împrumuturile prin programul Prima Casă, gradul de îndatorare este de 52,5%.

Recent au apărut informații că BNR pregătește un set de norme noi de creditare care să plafoneze gradul de îndatorare practicat de bănci la 50%-55% la personae fizice deoarece creditarea pe retail a depăşit deja pragul de semnal, definit de banca centrală, indicator rezultat din raportarea vitezei de creștere a creditului la PIB. În plus, oficiali ai BNR au spus că în unele bănci pentru clienții cu venituri mari se practică și grad de îndatorare de 70%. În aceste condiții, activitatea de creditare a BCR nu va fi afectată de o astfel de măsură deoarece gradul de îndatorare practicat de bancă pentru toate creditele de retail este sub nivelul pe care vrea să-l impună BNR.

În plus, Dana Demetrian a pus un accent deosebit pe faptul că majoritatea creditelor acordate de bancă sunt cu dobânzi fixe, în cazul creditelor de consum pe toată durata de creditului, iar în cazul creditului imobiliar au cea mai lungă perioadă de creditare cu dobândă fixă din piață, de 5 ani sau 10 ani, în funcție de cum alege clientul. Astfel, “în cazul creditelor ipotecare, 60% din împrumuturi sunt cu dobânzi fixe, iar la consum 80%-85%”, a declarat Dana Demetrian. Pe medie, circa 70% dintre creditele acordate de BCR clienților persoane fizice sunt cu dobândă fixă.

În aceste condiții este clar că, cel puțin o perioadă clienții celei mai mari bănci sunt protejați de creșterea accelerate a Robor-ului și de finalizarea erei banilor ieftini. În cazul dobânzilor fixe clientul trebuie să achite o dobândă mai mare decât cea a pieței în momentul contractării creditului. După expirarea perioadei de dobândă fixă, șocul trecerii la dobânda variabilă va fi mai mic, scăzând riscul de majorare prea dură a poverii financiare.

Vicepreședinta BCR a arătat că în 2017 volumul creditelor noi acordate de bancă a fost de 2,7 miliarde de lei, din care 1,6 miliarde de lei au fost credite de consum. Totodată, ponderea creditelor Prima Casă în total portofoliu împrumuturi garantate este de 80% pentru anul acesta, dar este de așteptat ca această pondere să se echilibreze până la sfârșitul anului. În condițiile în care banii pentru Prima Casă s-au epuizat este de așteptat ca volumul împrumuturilor noi să se orienteze către împrumutul clasic imobiliar, fapt care ar duce ponderea Prima Casă la 65%-70% până la finalul anului.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...