Circulația va fi interzisă după ora 18:00 pe tot teritoriul Franței începând de sâmbătă

Întreaga Franţa va fi plasată sub interdicţie de circulaţie de la ora locală 18.00 (17.00 GMT) începând de sâmbătă pentru a limita răspândirea pandemiei de COVID-19, a anunţat joi Guvernul, care a înăsprit şi măsurile la frontiere pentru a împiedica pătrunderea în ţară a tulpinilor noi ale virusului, relatează AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - joi, 14 ian. 2021, 18:22
Circulația va fi interzisă după ora 18:00 pe tot teritoriul Franței începând de sâmbătă

„Cu excepţia cazurilor legate de misiuni de serviciu public, toate locurile, magazinele sau serviciile care lucrează cu public vor fi închise la ora 18.00”, a declarat şeful guvernului, Jean Castex, în cadrul unei conferinţe de presă.

Numai 25 dintre cele 101 departamente franceze erau până acum sub incidenţa unei interdicţii de circulaţie de la ora 18.00. Franţa are în jur de 67 de milioane de locuitori.

„Se pare că potrivit datelor disponibile până în prezent această măsură are o eficienţă sanitară: în primele 15 departamente unde interdicţia de circulaţie de la ora 18.00 a fost aplicată de pe 2 ianuarie, creşterea numărului de cazuri noi este de două sau chiar trei ori mai mică decât în alte departamente”, a spus Jean Castex.

Pentru moment, situaţia în Franţa „este sub control în raport cu vecinii noştri dar fragilă, pentru că virusul circulă încă activ”, a spus Castex, subliniind că numărul de contaminări rămâne pe un „platou ridicat” de circa 16.000 de noi cazuri cotidian.

Pentru a evita o răspândire a tulpinilor britanică şi sud-africană şi a împiedica în special ca tulpina britanică – care reprezintă pentru moment doar între 1 şi 1,5% din contaminări – „să devină o tulpină dominantă” în Franţa, Castex a anunţat şi măsuri complementare la frontiere.

„Vom înăspri puternic condiţiile de intrare pe teritoriu”, a declarat el, anunţând că orice călător care soseşte dintr-o ţară din afara UE va trebui „să facă un test PCR înainte de plecare şi să prezinte un test negativ pentru a urca în avion sau pe un vapor”.

Odată ajunse în Franţa, aceste persoane „vor trebui să se angajeze că se vor izola timp de şapte zile” şi să efectueze „un al doilea test PCR” după această perioadă.

Prim-ministrul francez a anunţat, de asemenea, în contextul creşterii puternice a numărului de cazuri în special în Irlanda şi în Danemarca, elaborarea unui „cadru de coordonare în vederea summitului european din 21 ianuarie”.

Jean Castex a avertizat că o a treia izolare va fi aplicată „fără întârziere” în caz de „degradare epidemică puternică”, subliniind în acelaşi timp că situaţia actuală nu impune o astfel de măsură.

Executivul doreşte, în schimb, „să menţină deschise unităţile şcolare şi acesta este pentru noi un obiectiv fundamental”, a adăugat Castex.

În plus, studenţii din primul an de la universităţi vor putea să-şi reia cursurile începând de la 25 ianuarie, în grupe reduse la jumătate.

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea plăților făcute prin serviciul „Cumpăraţi acum, plătiţi mai târziu” va depăși în 2025 suma de 250 de miliarde de dolari – studiu
Valoarea plăților făcute prin serviciul „Cumpăraţi acum, plătiţi mai târziu” va depăși în 2025 suma ...
Seamănă cu un credit de consum dar fără hârţogărie şi deseori fără costuri suplimentare pentru consumatori: soluţiile digitale de plată precum Afterpay, care permit o plată ulterioară,......
MIPE a introdus în PNRR o alocare de 230 de milioane de euro pentru construirea de creșe
MIPE a introdus în PNRR o alocare de 230 de milioane de euro pentru construirea de creșe
O sumă de 230 de milioane de euro a fost alocată, în cadrul componentei Educaţie din Planul Naţional de Redresare şi ...
Marca Lancia va deveni complet electrică la nivel global din 2026, iar Alfa Romeo din 2027 pe piețele principale
Marca Lancia va deveni complet electrică la nivel global din 2026, iar Alfa Romeo din 2027 pe piețele principale
Marca de automobile Lancia va deveni 100% electrică în 2026 la nivel global, iar marca Alfa Romeo va face acelaşi lucru ...
DHL Express a comandat primele 12 avioane cargo complet electrice
DHL Express a comandat primele 12 avioane cargo complet electrice
Compania DHL Express, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de curierat din lume, a anunțat marți că a încheiat ...