Circulație restricționată noaptea în toată țara, magazinele se închid la 21, toate școlile se închid

Președintele Klaus Iohannis a anunțat noi restricții, la debutul ședinței de Guvern pe care o prezidează la această oră.
Economica.net - joi, 05 nov. 2020, 16:38
Circulație restricționată noaptea în toată țara, magazinele se închid la 21, toate școlile se închid

Iată noile restricții, așa cum au fost prezentate de președinte:

Școlile trec toate în online, pe tot teritoriul țării

Angajații și din public și din privat trec la telemuncă peste tot unde e posibil

Magazinele se închid la ora 21.00

Circulația pe timpul nopții trebuie restricționată. 

Petrecerile, și cele private și cele publice, trebuie interzise. Târgurile și piețele trebuie închise.

Portul măștii trebuie impus în toate locurile, trebuie generalizat și obligatoriu.

„Am avut astăzi aproape 10.000 de cazuri noi de persoane care s-au îmbolnăvit, mulți, prea mulți care au decedat. Sunt necesare măsuri mai ferme pentru a controla extinderea pandemiei Măsurile care s-au luat până acum nu mai sunt suficiente. Sunt necesare măsuri în plan naţional, precum: şcolile să treacă toate în online, angajaţii şi din public şi din privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil, magazinele trebuie să fie închise seara, cel târziu la ora 21,00, circulaţia pe timpul nopţii trebuie restricţionată, petrecerile şi cele publice şi cele private trebuie interzise, târgurile şi pieţele trebuie închise, portul măştii trebuie să devină obligatoriu peste tot în ţară, în toate locurile publice şi la toate locurile de muncă, indiferent dacă vorbim de locuri publice din interior sau în exterior, portul măştii trebuie generalizat şi trebuie să fie obligatoriu, iar firmele şi autorităţile trebuie obligatoriu să îşi decaleze programul de funcţionare astfel încât şi transportul public să funcţioneze cu o încărcare mult mai mică, permiţând în acest fel distanţarea suficientă între persoane”, a spus președintele înainte de a anunța deciziile.

„Nu dorim să închidem economia românească”, a spus președintele. 

În ciuda acestor restricții pe care Puterea vrea să la impună, președintele insistă ca alegerile parlamentare să se desfășoare la termen, data fiind fixată de Guvern pe 6 decembrie. În opinia lui Iohannis, națiunile puternice organizează alegeri democratice chiar și în perioada de criză.
 
Președintele s-a referit în mod explicit la alagerile organizatea în Statele Unite pe dată de 3 noiembrie.
 
„Există multe discuţii în spaţiul public despre oportunitatea organizării alegerilor în pandemie. Eu vă spun foarte clar: democraţia nu poate fi pusă în paranteză. Democraţia trebuie garantată şi democraţia se garantează prin alegeri, prin alegeri libere şi naţiunile puternice ţîn la alegeri democratice chiar şi în condiţii de criză”, a spus Klaus Iohannis.
 
„Ce exemplu mai bun decât alegerile care au avut loc acum câteva ore în Statele Unite ale Americii?. Acolo să ne uităm, la democraţiile consolidate, cu tradiţii vechi, când vrem să vedem cum se gestionează alegeri pe timp de criză. În Statele Unite, alegerile au avut loc în condiţiile în care au aproape 100.000 de cazuri noi în fiecare zi şi totuşi alegerile s-au organizat şi au avut o prezenţă record” a mai spus Iohannis.
 

Mai mult, preşedintele a dat exemplul alegerilor din SUA „în noiembrie 1944, în plin război”. „Au ţinut să facă alegeri, fiindcă aşa trebuie în democraţie”, a detaliat Iohannis. Potrivit şefului statului, „aşa fac naţiunile puternice şi naţiunea română este o naţiune puternică”.

„Vom trece împreună peste această criză”, a conchis preşedintele.

Iohannis a spus că, la parlamentare, campania electorală va fi una în „condiţii foarte speciale, foarte stricte”. „Urmează votul. Vă invit, domnule prim-ministru, onoraţi membri ai Guvernului, să vă implicaţi total pentru a garanta organizarea în cele mai bune condiţii a alegerilor şi în condiţii de siguranţă sanitară”, s-a adresat preşedintele membrilor Executivului.

Măsurile vor intra în vigoare de luni, după cum a spus premierul Orban. „Măsurile prezentate de președinte trebuie transpuse în HG.  Putem lua deciziile, cu aplicabilitate de luni E fundamental ca instituțiile să fie mobilizate la maximum pentru aplicarea acestor reglementări”, a spus Ludovic Orban. 

 
Te-ar mai putea interesa și
Lukoil îşi va reorienta exporturile de petrol spre conducta CPC, din cauza sancţiunilor UE
Lukoil îşi va reorienta exporturile de petrol spre conducta CPC, din cauza sancţiunilor UE
Grupul petrolier rus Lukoil va înceta să mai exporte petrol prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) începând din luna decembrie, ca urmare a sancţiunilor occidentale vizând petrolul rusesc, şi......
Prosumatorii mici ar urma să se „lege” mai uşor la reţea, din vara viitoare. Lege nouă
Prosumatorii mici ar urma să se „lege” mai uşor la reţea, din vara viitoare. Lege nouă
Ordonanța de Urgență prin care se modifică legislația în domeniul regenerabilelor stabilește, cel puțin în teorie, ...
Inflaţia în zona euro a scăzut în noiembrie pentru prima dată în ultimele 17 luni
Inflaţia în zona euro a scăzut în noiembrie pentru prima dată în ultimele 17 luni
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a înregistrat o scădere peste aşteptări în luna noiembrie, aceasta fiind şi ...
Mașini Mercedes-Benz cu tehnologie Bosch vor testa parcarea automatizată în Germania
Mașini Mercedes-Benz cu tehnologie Bosch vor testa parcarea automatizată în Germania
Una dintre parcările aeroportului din Stuttgart va avea un spațiu destinat parcării automatizate, un test realizat de ...