Circulaţia pe podul Calafat-Vidin va fi deschisă sâmbătă dimineaţa. Trecere liberă până pe 1 iulie

Circulaţia pe podul Calafat-Vidin va fi deschisă sâmbătă dimineaţa şi există posibilitatea ca trecerea să fie liberă, fără taxe, până pe 1 iulie, a declarat, vineri, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, la inaugurarea obiectivului.
Economica.net - vin, 14 iun. 2013, 19:24
Circulaţia pe podul Calafat-Vidin va fi deschisă sâmbătă dimineaţa. Trecere liberă până pe 1 iulie

„Circulaţia pe pod se poate deschide şi astăzi. Noi suntem pregătiţi pentru a începe taxarea de astăzi. Într-adevăr, s-a convenit cu partea bulgară posibilitatea de a fi liberă trecerea până la 1 iulie. Vom discuta amănunte puţin mai târziu”, a spus Fenechiu.

În ceea ce priveşte nivelul taxelor, şeful de la Transporturi a precizat că s-a convenit să fie acelaşi ca în cazul podului de la Giurgiu. Din veniturile obţinute din taxele percepute la trecerea podului, statul român va primi 17%, iar Bulgaria 83%, proporţional cu investiţia realizată de fiecare ţară în parte. Referitor la traficul care se va înregistra pe pod, ministrul Transporturilor a spus că nu vrea să facă pronosticuri.

„După o anumită perioadă vom putea face nişte calcule şi vom putea spune, care este traficul. În momentul în care s-a decis înfiinţarea acestui pod, cu siguranţa s-au făcut nişte calculele de trafic, dar au trecut 12 ani de atunci”, a adăugat ministrul Transporturilor.

Totuşi, el a admis că traficul se va împărţi între cele două poduri, respectiv Calafat-Vidin şi Giurgiu – Ruse, dar ar fi logic ca pe podul de la Giurgiu circulaţia să fie mai redusă.

Întrebat dacă vor circula trenuri pe noul pod peste Dunăre, oficialul MT a menţionat că nu poate să indice care vor fi acele trenuri deoarece astăzi în Europa garniturile pot circula liber.

„Pot să circule trenuri ale tuturor companiilor din Europa. Nu am discutat deocamdată despre trasee ale companiilor româneşti sau bulgare, dar cu siguranţă în perioadă următoare vom avea astfel de trasee”, a subliniat ministrul.

În altă ordine de idei, Relu Fenechiu a recunoscut că statul român mai are datorii către constructorul român al podului, dar din informaţiile pe care le deţine sunt datorii mici.

Podul dintre Calafat şi Vidin, cofinanţat din Fondul de Coeziune al UE, este parte a coridorului paneuropean de transport care leagă oraşul german Dresda de oraşul Istanbul din Turcia.

Podul are o lungime de aproximativ doi kilometri, două benzi rutiere pe fiecare sens, o linie de cale ferată, două trotuare şi o pistă pentru biciclişti.

Valoarea totală a investiţiei pentru partea română, asigurată din fonduri de coeziune şi de la bugetul de stat, este de 70,6 milioane de euro, din care 66,9 milioane de euro pentru execuţia lucrărilor.

Podul Calafat-Vidin, al doilea pod care leagă România de Bulgaria după Podul Giurgiu-Ruse, se va numi New Europe Bridge, după cum a anunţat premierul Victor Ponta.

Podul Calafat-Vidin a fost inaugurat vineri în prezenţa premierului Victor Ponta, a omologului său bulgar, Plamen Oreşarski, a comisarului european pentru Politică Regională, Johannes Hahn, şi a numeroşi demnitari şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din România şi Bulgaria.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...