Citigroup: Intrările de capital pe bursa de la Atena ar putea depăşi din noiembrie 2,1 miliarde de dolari

Fonduri străine de peste 2,1 miliarde de dolari ar putea intra pe piaţa bursieră elenă din 26 noiembrie, când Grecia va deveni prima naţiune dezvoltată retrogradată la statutul de piaţă emergentă, conform unui raport realizat de banca americană Citigroup, transmite site-ul ekathimerini.com.
Economica.net - joi, 03 oct. 2013, 20:42
Citigroup: Intrările de capital pe bursa de la Atena ar putea depăşi din noiembrie 2,1 miliarde de dolari

În primele 16 zile ar putea intra în Grecia peste 500 milioane de dolari, din aşa numitele fonduri pasive, şi încă 1,6 miliarde de dolari din fondurile active, după repoziţionarea pieţei elene pe locul 18 al indicelui MSCI, înaintea Ungariei, Cehiei şi Egiptului.

Estimarea privind intrări nete de peste 500 milioane de dolari din fonduri pasive ar putea fi prea optimistă, apreciază analiştii Citigroup, deoarece multe fonduri au ieşit din Grecia din cauza tranzacţiilor scăzute astfel încât intrările realizate în urma retrogradării bursei elene la statutul de piaţă emergentă ar putea să nu depăşească 100 milioane de dolari.

De asemenea, Citigroup se aşteaptă ca profiturile companiilor listate la bursa de la Atena să ajungă la cel mai redus nivel în 2013, dar în 2014 se va înregistra o redresare semnificativă. Prognoza nu se referă şi la băncile listate la bursă.

Citigroup recomandă acţiuni ale companiilor care s-au restructurat financiar în timpul crizei şi sunt bine poziţionate pentru a beneficia de redresarea economiei: Public Power Corporation (PPC) şi grupul elen de telecomunicaţii OTE, prezent şi pe piaţa din România.
Datele publicate luna trecută arată că, în perioada august 2012 – august 2013, fluxul net de investiţii de capital pe bursa de la Atena s-a ridicat la 917,24 milioane de euro. Majorarea intrărilor de capital se datorează preţului scăzut al acţiunilor şi aşteptărilor unei redresări semnificative, precum şi perspectivei ca bursa de la Atena să beneficieze de plasarea sa în rândul pieţelor emergente, care ar urma să aducă intrări masive de capital, de până la trei miliarde de euro. În iunie, Grecia a devenit prima naţiune dezvoltată retrogradată la statutul de piaţă emergentă de către furnizorul de indici de referinţă şi soluţii de management al riscurilor financiare MSCI, după ce indicele bursei de la Atena a scăzut din 2007 cu 83%.

În 2012, MSCI a plasat bursa de valori a Greciei sub revizuire pentru reclasificare la statutul de piaţă emergentă, urmând ca o decizie finală să fie luată în 2013. Decizia MSCI a venit în urma anunţului companiei Coca-Cola Hellenic Bottling Co potrivit căruia aceasta îşi transferă cotarea principală a acţiunilor sale de la bursa de la Atena la bursa de la Londra.

Grecia nu a reuşit să îndeplinească criteriile privind privind obligaţiunile şi facilităţile de creditare, vânzarea în lipsă (short selling) şi transferabilitatea, susţine MSCI, care gestionează active de 7.000 de miliarde de dolari.

Grecia se confruntă cu al şaselea an de recesiune, dar ar putea reveni pe creştere anul viitor, conform estimărilor autorităţilor de la Atena.

 

Te-ar mai putea interesa și
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile Tălmaciu - Sibiu şi pe intervalul Teiuş - Războieni, pentru......
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...