Cîţu: Bugetul întârzie puţin. Aştept reforme, dacă nu, le vom forţa prin limitele bugetului

Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, că adoptarea proiectului legii bugetului de stat în Guvern va mai întârzia câteva zile, întrucât aşteaptă de la miniştri propuneri de reforme privind companiile de stat, subliniind că, în cazul în care nu se va veni cu soluţii, acestea vor fi forţate prin limitele din buget.
Economica.net - lun, 01 feb. 2021, 10:46
Cîţu: Bugetul întârzie puţin. Aştept reforme, dacă nu, le vom forţa prin limitele bugetului

„Bugetul pentru 2021 întârzie puţin, pentru că eu am cerut un lucru foarte important şi nu dau înapoi de la acest lucru. Subvenţiile sau cheltuielile care se duc către anumite sectoare din sectorul public, anul acesta, trebuie să fie legate de reforme. Am spus foarte clar, nu se duce niciun ban către niciun sector dacă nu văd aceste reforme. Aştept să văd reforme care vin, vom forţa aceste reforme, dacă nu, prin limitele din buget, dar este anul reformelor 2021. Dacă nu facem acest lucru, vom continua să aruncăm bani buni în companii de stat care doar fac pierderi şi vor câştiga doar şmecherii. Acest lucru se opreşte, ajunge, acest lucru ajunge, nu se va mai întâmpla în perioada următoare, banii se vor duce doar în companii care vor arăta programe de reformă şi vor arăta că vor veni pe profit, dacă nu va exista aşa ceva acele companii nu vor mai exista, să fie foarte clar”, a afirmat Cîţu, înainte de şedinţa conducerii PNL.

Întrebat ce înseamnă că bugetul întârzie puţin, el a explicat: „Întârzie puţin, adică nu o să fie adoptat mâine în şedinţa de Guvern, s-ar putea să fie adoptat săptămâna aceasta sau în prima zi săptămâna viitoare, dar va fi în zilele următoare, deci nu o să fie mâine”.

Prim-ministrul a reiterat că este momentul ca în sectorul public oamenii să-şi facă treaba pentru care au fost angajaţi.

„Vor fi criterii de performanţă la toate instituţiile. Trebuie să ne uităm la toate pentru a preveni în viitor, iar pe mine mă interesează… sunt foarte mulţi bani care se duc, de exemplu, în sectorul Sănătate – 65 de miliarde aproape, anul trecut. Trebuie să vedem aceşti bani cum au fost cheltuiţi şi dacă au fost cheltuiţi eficient, dar nu e vorba numai despre Sănătate. În toate sectoarele din sectorul public se duc foarte mulţi bani, numai pe cheltuielile de personal sunt aproape 110 miliarde de exemplu, anul trecut”, a indicat Florin Cîţu.

Şeful Executivului a punctat că miniştrii trebuie să vină cu un plan de reducere de cheltuieli pentru bugetul pe acest an.

„Le-am cerut acest lucru, cred că acum două-trei săptămâni în şedinţa de Guvern, trebuie să vină cu măsuri de reducere. Dacă nu vin, vor fi reduse limitele şi vom forţa această reformă prin buget”, a explicat Cîţu.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...