Cîţu, despre reducerea CAS: Încerc să îi conving pe partenerii de coaliţie

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, luni, că încearcă să îi convingă pe partenerii din coaliţia de guvernare să accepte reducerea CAS cu 5%. De asemenea, Cîţu a spus că speră să nu fie "un fake news" informaţia privind renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă cu Comisia Europeană pentru obţinerea unui procent mai mare pentru pensii, pentru că "o amăgire" a românilor ar însemna "o crimă". Preşedintele PNL a mai adăugat că evaluarea miniştrilor Cabinetului Ciucă în coaliţia de guvernare nu trebuie să fie "o surpriză"
AGERPRES - lun, 21 mart. 2022, 12:16
Cîţu, despre reducerea CAS: Încerc să îi conving pe partenerii de coaliţie

„Încerc să îi conving pe partenerii de coaliţie. Sunt mai multe scenarii pe masă. Din punctul nostru de vedere, este măsura care ajută pe toată lumea şi nu discriminează. Eu am văzut tot felul de propuneri care vin pentru un anumit sector sau altul. Nu mi se pare normal. PNL vrea să îi ajute pe toţi românii, pe toţi angajaţii din România, nu doar pe unii sau pe alţii în funcţie de ce ministru are mai multă putere de convingere. (…) Mai sunt şi alte măsuri pe masă. În acelaşi timp, iarăşi nu pot să fiu de acord cu măsuri care cresc veniturile doar în sectorul bugetar, pentru că asta înseamnă implicit taxe mai mari pentru cei din sectorul privat şi nu putem să susţinem aşa ceva”, a afirmat Cîţu, la Palatul Parlamentului, scrie Agerpres.

Parlamentari liberali au depus săptămâna trecută un amendament pentru modificarea Codului fiscal care prevede diminuarea contribuţiei pentru asigurări sociale (CAS) cu 5%.

Cîţu: Renegocierea PNRR pentru pensii – sper să nu fie un fakenews

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, speră să nu fie „un fake news” informaţia privind renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă cu Comisia Europeană pentru obţinerea unui procent mai mare pentru pensii, pentru că „o amăgire” a românilor ar însemna „o crimă”.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, declara, săptămâna trecută, că nu există nicio reformă întârziată din punctul de vedere al ministerului pe care îl conduce şi reafirma că PNRR trebuie ajustat din punct de vedere al fondurilor alocate pentru pensii.

„Dacă vine Comisia Europeană şi spune că este sustenabil astăzi să avem un procent mai mare şi se încadrează în deficitul bugetar, Comisia Europeană are datele. Din ce ştiu eu negocierile cu Comisia Europeană, aceşti indicatori au fost puşi acolo având în vedere tot contextul: faptul că luăm bani din împrumuturi, că avem o datorie publică care evolează într-o anumită dinamică. Dacă a reuşit… Eu nu am aceste informaţii, nu am văzut să fi fost vreo discuţie la nivel de Comisie Europeană. (…) E bizar ca ministrul Muncii să spună asta, pentru că coordonatorul PNRR este Ministerul Investiţiilor, premierul este cel care decide, deci ar trebui şi ei să fie incluşi în discuţie”, a declarat Cîţu, luni, la Palatul Parlamentului, întrebat despre o posibilă renegociere a PNRR.

El a explicat că un asemenea demers ar însemna să fie reluate discuţiile pentru fiecare alocare în parte.

„Dacă spune Comisia Europeană: ‘Da, domnule, România poate să renegocieze’, ceea ce ar fi bizar, pentru că noi, dacă renegociem, trebuie să o luăm de la zero cu toate procentele. Dar e posibil să dea o derogare pentru România special, nu ştiu. Eu nu am auzit aşa ceva. Sper să nu fie un fakenews, doar să-i amăgească pe români, pentru că, până la urmă, dacă ceea ce spune ministrul Muncii nu se întâmplă, înseamnă că-i amăgeşte pe români şi este cea mai mare crimă, în aceste situaţii, să-i tot amăgeşti pe români că poţi să faci ceva şi să nu poţi să faci”, a explicat Florin Cîţu.

Ministrul Muncii afirma săptămâna trecută că refuză să îi ţină „pe cetăţenii români 50 de ani săraci, cu procent de 9,4 (din PIB alocat pentru pensii) până în 2070, că aşa s-au gândit unii la un moment dat”. „Spun încă o dată că, mai ales din cauza a ceea ce se întâmplă acum, acest PNRR trebuie, cum vrem noi să spunem, renegociat, ajustat, îmbunătăţit”, menţiona Budăi.

Cîţu: Evaluarea miniştrilor nu trebuie să fie nicio surpriză pentru nimeni

Evaluarea miniştrilor Cabinetului Ciucă în coaliţia de guvernare nu trebuie să fie „o surpriză”, a declarat, luni, preşedintele PNL, Florin Cîţu, care a precizat că unul dintre criterii va fi implementarea reformelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

El a subliniat că trebuie luate măsuri pentru a se asigura o revenire a economiei, adăugând că, în opinia sa, aceasta este administrată „suboptimal”.

„Se face această evaluare, nu trebuie să fie nicio surpriză pentru nimeni. Am spus de atâtea ori şi când eram premier că fac o evaluare a miniştrilor pentru a vedea performanţele Guvernului. Mă interesează, în primul rând, e adevărat, PNL, dar mă interesează şi performanţa Guvernului. Sunt câteva lucruri la care mă uit: în primul rând, implementarea reformelor din PNRR şi i-am anunţat de fiecare dată pe toţi miniştrii că eu nu voi accepta ca scuză războiul din Ucraina pentru faptul că nu putem face o anumită reformă sau alta. În acelaşi timp, iarăşi e important, mie mi se pare că economia este administrată suboptimal. Important e ca acum să luăm măsurile bune pentru a ne asigura o revenire în V a economiei. Este clar că lucrurile încetinesc. Dacă vrem să avem o revenire a economiei trebuie să luăm măsurile bune de acum”, a afirmat Cîţu, la Palatul Parlamentului.

Liderul liberal a menţionat că evaluarea miniştrilor se face periodic.

„Pe mine mă interesează ca PNL să aibă o performanţă bună şi m-am uitat la câteva sondaje, astăzi puteam să fim mult mai sus dacă nu ar fi existat câteva sincope în ultimele trei luni de zile. Bineînţeles, mă interesează ca Guvenul României să performeze. Eu cred că lucrurile acestea trebuie să fie făcute de toată lumea transparent, eficient, pentru că până la urmă suntem aici pentru a face viaţa românilor mai bună”, a susţinut Florin Cîţu.

El a spus că, deocamdată, nu se poate vorbi despre remanieri de miniştri.

Liderii coaliţiei au o şedinţă luni, în care se va face evaluarea miniştrilor din Cabinetul condus de prim-ministrul Nicolae Ciucă. Şedinţa coaliţiei de guvernare privind evaluarea are loc începând cu ora 13,00, la Palatul Parlamentului.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...