Cîţu: Guvernul a discutat o OUG pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Trebuie să ne dăm seama că aşa nu se mai poate

Guvernul a discutat, în şedinţa de miercuri, prima formă a OUG care prevede unele măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, documentul fiind în procesul de avizare. Premierul Florin Cîţu a afirmat că trebuie luate măsuri, pentru că „aşa nu se mai poate”. ”Vorbim de cheltuieli care nu pot fi susţinute de această economie, cheltuieli care au fost crescute din pix în ultimii patru ani de zile”, a afirmat premierul.
Economica.net - mie, 10 feb. 2021, 14:05
Cîţu: Guvernul a discutat o OUG  pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Trebuie să ne dăm seama că aşa nu se mai poate

„Trebuie să lăsăm ipocrizia deoparte şi trebuie să ne dăm seama că aşa nu se mai poate şi nu putem să mergem mai departe. Vorbim de cheltuieli care nu pot fi susţinute de această economie, cheltuieli care au fost crescute din pix în ultimii patru ani de zile şi care nu sunt tăiate, dar sunt plafonate pentru a putea merge mai departe”, declarat, miercuri, florin Cîţu, într-o conferinţă de presă, în care a precizat că s-a discutat prima formă a OUG care va reduce cheltuielile.

Premierul a reiterat ideea că pensiile vor creşte doar la 1 ianuarie 2022, nu în septembrie 2021, aşa cum prevede în prezent legea pensiilor.

Premierul a explicat că efortul bugetar cu pensiile este de 19 miliarde lei în 2021.

„Cheltuielile de asistenţă socială s-au dublat în perioada PSD. E nevoie de măsuri structurale. Ştiţi bine că evoluţia economiei României, din păcate, este sub lupa investitorilor străini şi a agenţiilor de rating. Din cauza măsurilor luate de PSD, România e singura ţară europeană care e în procedură de deficit excesiv. În 2021, majoritatea ţărilor UE vor reduce deficitul aproape de 6%. Un efort mult mai mare, deci şi noi trebuie să ne facem treaba”, a mai declarat premierul.

Acesta a vorbit şi despre voucherele de vacanţă, precizând că a fost prelungită valabilitatea celor din anii trecuţi.
„În ceea ce priveşte voucherul de vacanţă, pe lângă faptul că sunt văzute ca un spor, în România au fost prelungite voucherele din 2019 şi 2020, ceea ce înseamnă că ele nu au fost folosite. Le-am dat voie, deja sunt în circulaţie vouchere de vacanţă, de aceea voucherele de anul acest vor fi emise anul viitor”, a completat Cîţu.

Proiectul bugetului de stat pe 2021 va fi pus în dezbatere publică miercuri seara sau joi dimineaţa

„Vom pune în dezbatere publică bugetul pentru 2021. O să fie în dezbatere publică, cred, în seara aceasta ori dimineaţă. (…) Creşterea economică este estimată pentru 2021 la 4,3% de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, cu un PIB nominal intern brut de 1.116 miliarde lei şi aici aş vrea să fim foarte atenţi – 1.116 miliarde de ei este cam la fel cu cel de anul trecut (…) şi similar cu cel din 2019, deci avem trei ani la rând în care PIB-ul nominal a fost aproape constant. În această perioadă, cheltuielile au crescut foarte mult. Deficitul bugetar pe care îl estimăm este de 7,14 – 7,15 – 7,16, vom vedea, aici încă îl calculăm exact să vedem care va fi valoarea finală. Aici ne vom opri”, a declarat Cîţu, după şedinţa de Guvern.

 

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz, care intenționează să construiască o primă centrală pe gaze în parteneriat cu firma GSP Power la Halânga, anunță că a schimbat modul de derulare a proiectelor de acest fel....
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea perioadei de rambursare
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea ...
Lichiditatea de pe piaţa bancară şi dezechilibrul dintre depozite şi credite determină băncile să găsească noi metode ...
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Joe Biden a decis ca trupele americane să rămână în Afganistan dincolo de data de 1 mai prevăzută într-un acord cu ...
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial de azi un Ordin care schimbă regulile pe baza cărora orașele ...