Cîţu, PNL: Banii din pilonul II de pensii nu sunt ai statului. Ei pot fi lăsaţi moştenire

Preşedintele Comisiei economice din Senat, liberalul Florin Cîţu, a afirmat marţi că banii din Pilonul II de pensii nu sunt ai statului, ci privaţi, ei putând fi lăsaţi moştenire, ceea ce nu se poate întâmpla cu Pilonul I de pensii.
Economica.net - mar, 17 apr. 2018, 10:05
Cîţu, PNL: Banii din pilonul II de pensii nu sunt ai statului. Ei pot fi lăsaţi moştenire

‘Scopul acestei întâlniri a fost acela de a demonta câteva dintre minciunile care circulă astăzi în spaţiul public. În primul rând, prima minciună pe care trebuia să o demontăm este că banii din Pilonul II de pensii sunt banii statului. Nu sunt banii statului. Astăzi aţi văzut clar după discuţia cu administratorii Pilonului II sunt bani privaţi. Ei pot fi lăsaţi moştenire, ceea ce nu se poate întâmpla cu Pilonul I de pensii, unde banii sunt pentru plata pensiilor nesimţite, speciale. Al doilea lucru pe care voiam să-l demonstrăm este cel potrivit căruia nu sunt mai puţin bani în conturile individuale. S-a demonstrat astăzi, şi în cifre, că scăderea contribuţiei de la 5,1 la 3,75% înseamnă mai puţin bani în conturile individuale, adică pensii mai mici pentru toţi cei care aveau conturi la Pilonul II de pensii, generaţia 35-50 de ani, tocmai cei care astăzi susţin greul economiei’, a spus Cîţu la Senat după întâlnirea ‘Analiza pensiilor administrate privat din România – situaţia actuală şi evoluţii’ cu reprezentanţi ai Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România.

El a adăugat că orice intervenţie asupra Pilonului II de pensii înseamnă ‘volatilitate pe pieţele financiare, dobânzi mai mari şi costuri mai mari pentru toată lumea’.

‘În al treilea rând voiam să demonstrăm că orice intervenţie asupra pilonului II de pensii… vă spun în premieră săptămâna viitoare va fi o ordonanţă de urgenţă care va avea o variantă urâtă spre naţionalizarea Pilonului II de pensii … dar orice intervenţie de acest gen înseamnă volatilitate pe pieţele financiare, înseamnă dobânzi mai mari pentru bugetul statului, înseamnă costuri mai mari pentru toată lumea. Deci oricum ai da-o, ceea ce ne spun ministrul Finanţelor, ministrul Muncii şi în general PSD înseamnă costuri mai mari pentru cei care muncesc astăzi în România doar pentru a plăti nişte pensii pe care ei le-au mărit din pix, nişte pensii speciale. Vorbim de bani privaţi în pilonul II de pensii – 42 de miliarde de lei – asta este de fapt miza despre care se discută astăzi, bani care înseamnă în jur de 5% din PIB pe care vor să îi ia cu japca, să plătească ceea ce ei au promis în campania electorală’, a adăugat Cîţu.

Senatorul liberal susţine că ‘opţionalizarea pentru pilonul II de pensii nu se poate face, pentru că sunt bani privaţi’.

‘Orice intervenţie asupra acestor bani înseamnă ca cetăţenii să încerce să îşi ia cash-ul, dar banii nu sunt în conturi, în obligaţiuni care finanţează deficitul de stat. Asta înseamnă pe de o parte să vindem obligaţiunile de stat, să luăm cash-ul şi să-l transferăm către pilonul I, ceea ce nu se poate legal astăzi. Poate vor schimba legea şi atunci va fi o naţionalizare. Asta ar da dovadă de prostie, să îţi arunci singur casa în aer. Deja se strâng norii negri asupra economiei României, inflaţie, dobânzi mari, deficit bugetar mare – toate arată că economia României e supraîncălzită şi supraîntinsă. Să încerci singur să îţi arunci casa în aer printr-o volatilitate pe piaţa financiară ar da o dovadă de prostie, ceea ce nu m-ar mira din partea PSD şi ar fi o dovadă publică de prostie’, a mai afirmat Cîţu după întâlnirea la care au participat preponderent senatori din opoziţie.

El a mai explicat că ‘banii din pilonul II de pensii vor fi luaţi şi mutaţi în pilonul I de pensii’.

‘Este ceea ce am văzut în Polonia şi în Ungaria parţial. Lucrurile acestea s-au întâmplat exact în modelele de ţări pe care le are Liviu Dragnea astăzi. Polonia şi Ungaria, exact acolo s-au întâmplat aceste lucruri. Şi urmează România’, a punctat Cîţu.

Senatorul liberal a precizat că a propus săptămâna trecută colegilor din Comisie această întâlnire cu reprezentanţi ai Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România.

‘Colegii de la PSD nu au considerat că este o întâlnire interesantă pentru ei, acum înţeleg de ce pentru că ei deja ştiau deznodământul, ei deja ştiau că pilonul II de pensii va dispărea şi atunci nu vedeau utilitatea acestei discuţii’, a menţionat Cîţu.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest lucru....
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția ...
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...