Cîţu: Suntem pregătiţi cu resurse şi instrumente fiscale pentru a face faţă oricărei provocări

România este pregătită cu resurse şi instrumente fiscale pentru a face faţă oricărei provocări, iar în acest moment importantă este creşterea puterii de cumpărare, scrie miercuri ministrul interimar al Finanţelor, Florin Cîţu, pe pagina sa de Facebook.
Economica.net - mie, 11 mart. 2020, 11:39
Cîţu: Suntem pregătiţi cu resurse şi instrumente fiscale pentru a face faţă oricărei provocări

„În acest moment este foarte important să creştem puterea de cumpărare a românilor. Rata inflaţiei continua să scadă = puterea de cumpărare a românilor creşte. România nu mai este ţara cu cea mai mare inflaţie din UE. Dobânzile şi preţurile scad pentru că suntem mai pregătiţi şi mai credibili. Suntem pregătiţi cu resurse şi instrumente fiscale pentru face faţă oricărei provocări”, arată Florin Cîţu.

Potrivit acestuia, pentru a atenua efectele economic ale Covid – 19 trebuie luate măsuri de natură fiscală, iar pentru un impact maxim este nevoie de coordonarea politicilor fiscale şi a celor monetare.

„Deja v-am spus că aşa cum arată lucrurile măsurile trebuie să fie de natură fiscală. Dar pentru a avea impact maxim este nevoie de coordonarea politicilor fiscale şi monetare. Am ţinut legătura în permanenţă cu domnul guvernator şi deja avem formate echipe de lucru cu experţi din MFP şi BNR. Pentru prima dată suntem în faţa unei astfel de provocări şi nu avem niciun fel de probleme pe partea de finanţare. Am fost precaut, am atras finanţare (chiar dacă am fost linşat mediatic pentru asta) şi avem resursele necesare pentru plata tuturor cheltuielilor din buget. Chiar şi în contextul în care a trebuit să facem plăţi către Ministerul Sănătăţii, în plus, de aproximativ 620 milioane lei”, scrie Cîţu.

Prima reuniune a Grupului de lucru interinstituţional pentru evaluarea impactului economic, financiar şi bugetar asupra României, generat de efectele epidemiei COVID-19 (GLI-ECOROM), va avea loc miercuri, începând cu ora 16:00, la Palatul Victoria.

Potrivit Executivului, la reuniune vor participa prim-ministrul interimar Ludovic Orban, coordonatorii Grupului de lucru, Ionel Dancă – şeful Cancelariei prim-ministrului şi Cosmin Marinescu – consilier prezidenţial pentru politici economice şi sociale, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, Elena Doina Dascălu – prim-vicepreşedintele ASF, Daniel Dăianu – preşedinte al Consiliului Fiscal, Bogdan Chiriţoiu – preşedintele Consiliului Concurenţei, Florin Cîţu – ministrul interimar al Finanţelor Publice, Virgil Popescu – ministrul interimar al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Lucian Bode – ministrul interimar al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Violeta Alexandru – ministrul interimar al Muncii şi Protecţiei Sociale, Victor Costache – ministrul interimar al Sănătăţii, Marcel Boloş – ministrul interimar al Fondurilor Europene, Cristian Stănică – preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, Tudorel Andrei – preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Simona Moagăr-Poladian – directorul Institutului de Economie Mondială.

Potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,05% în luna februarie a acestui an, de la 3,6% în luna ianuarie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,9%, serviciile cu 3,84%, iar mărfurile nealimentare cu 2,04%,

Preţurile de consum în luna februarie 2020 comparativ cu ianuarie au urcat cu 0,25%, iar faţă de decembrie 2019 au crescut cu 0,66%.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă mult aşteptată pentru mediul de afaceri, în valoare de 500 de milioane......
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...