City Insurance, cronica unui faliment neanunțat lăsat la dospit sub ochii autorităților. Patru ani de declarații liniștitoare venite dinspre ASF- Istoria oficială

Șansele ca City Insurance să mai scape de faliment se reduc pe zi ce trece. Oficial, autoritățile așteaptă ca un vehicul olandez, care a anunțat că a bătut palma cu acționarii City, să aducă banii necesari restabilirii solvabilității companiei, adică 150 de milioane de euro, doar pentru început. Neoficial, piața, autoritățile și în ultima vreme chiar cei din City Insurance nu se mai gândesc la minuni. Problemele City Insurance nu au început însă în 2021, când ASF a observat că timp de 4 ani firma a funcționat practic fără să aibă garanții pentru plata daunelor. Ele au început în 2016, chiar din momentul în care, cu ajutorul legii, în ciuda sancțiunilor și sub ochii autorităților, debuta o schemă care, astăzi, "mătură" zilnic peste 2 milioane de euro din banii șoferilor obligați să cumpere RCA.
Şerban Buşcu - lun, 09 aug. 2021, 22:02
City Insurance, cronica unui faliment neanunțat lăsat la dospit sub ochii autorităților. Patru ani de declarații liniștitoare venite dinspre ASF- Istoria oficială

Iunie 2021. Autoritatea de Supraveghere Financiară decide să amendeze substanțial acționarii și șefii City Insurance și să le ridice drepturile în compania de asigurări. Firma, lider de piață cu cel puțin 3 milioane de clienți doar în zona RCA, merge sub administrarea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA). ASF arată că, încă din 2017, City Insurance a susținut că deține bani pentru garantarea plății daunelor într-un cont despre care banca indicată avea să spună că nu există.

AICI detalii despre constatările uluitoare făcute de ASF în 2021.

Noiembrie 2016. După discuții cu ASF și Consiliul Concurenței, Guvernul Cioloș plafonează, pentru prima dată în istoria pieței, tarifele RCA. Este ultima cale prin care autoritățile încearcă să limiteze tarifele, care au explodat după falimentele Astra Asigurări și Carpatica Asig.  City Insurance, o firmă de pluton cu o prezență relativ notabilă doar în zona RCA vede  oportunitatea. Este singura care vinde RCA la tarife sub cele maximale stabilite de Guvern și singura care nu reduce masiv comisioanele plătite brokerilor. Efectele se văd imediat și compania începe să crească cu câte trei cifre.

AICI despre decizia Guvernului de a plafona tarifele RCA

Aprilie 2016- ASF decide deschiderea procedurii de redresare pe bază de plan la City Insurance. Companiei i se impune, printre altele, limitarea vânzărilor de RCA la cel mult 75% din Primele Brute Subscrise în anul anterior și majorarea capitalului social. Altfel spus, în momentul noiembrie 2016, când City Insurance și-a început ascensiunea fulminantă cu ajutorul unei Hotarâri emise de Guvernul Cioloș, compania trebuia să nu depășească anumite bariere de vânzări. Nu numai că nu s-a întâmplat asta, însă City a explodat de-a dreptul fără să respecte vreuna dintre impuneri ASF. Este primul moment în care City arată pe față că nu îi pasă de deciziile ASF, iar ASF arată că nu poate struni societatea de asigurări. Atunci ASF era condus încă de Mișu Negrițoiu, care avea să fie demis politic un an mai târziu, lăsând loc unei conduceri chiar mai înțelegătoare cu City Insurance.  Aveau să urmeze ani de sfidări și presiuni, procese și plângeri, care s-au dovedit a fi o pălărie mult prea mare pentru conducerea ASF al cărei principal obiectiv era liniștea.

AICI despre intrarea City Insurance sub plan de redresare, măsură ignorată total de companie, care a umilit practic un ASF inert.

Iulie 2017- Noua conducere ASF, în frunte cu președintele Leonardo Badea(acum viceguvernator BNR), susținut de noua guvernare PSD, decide să scoată City Insurance de sub planul de redresare. Compania nu respectase niciuna dintre măsurile impuse de ASF, crescuse masiv pe fondul plafonării tarifelor prin lege, dar susținea că are un nou investitor, care a și adus 50 de milioane de euro în capital. Este pentru prima dată când City Insurance indică celebrul cont din banca elvețiană Axion Swiss , despre care ASF avea să ne spună,  în 2021 , că defapt nu există, motiv pentru care s-au formulat și plângeri penale la DIICOT și Parchetul General. Conducerea de atunci a ASF se pare că nu a avut însă dubii în legătură  cu onestitatea celor de la City, motiv pentru care a și scos compania de sub planul de redresare.

Pe cât de pompos a fost aruncat în piață, pe atât de discret a dispărut pretinsul investitor, elvețianul Max Roesller, un profesor cu o reputație onorabilă și cu portofolii importante de investiții, dar fără realizări cunoscute ca antreprenor sau investitor majoritar ale vreunei companii. Lăudat inclusiv de Mișu Negrițoiu, Roessler pare să fi fost doar o fantomă la City Insurance, omul potrivit la locul potrivit. O simplă căutare pe internet le-ar fi arătat, totuși, celor de la ASF că Roesller este mai mult ” fațada” perfectă decât un investitor interesat să conducă o companie, așa cum avea nevoie City Insurance pentru a își restabili indicatorii de solvabilitate, adică pentru a arăta că  poate plăti daunele din ce în ce mai multe care îi veneau din asigurările RCA vândute.  Cât despre cei 50 de milioane de euro pe care City i-ar fi adus la capitalul social, lucrurile nu sunt nici acum lămurite oficial (în afară de faptul că se știe că acel cont nu mai există), însă este clar că ceva s-a întâmplat. Acționarul majoritar suspendat al City Insurance , Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase, susține că a fost înșelat, în sensul că el ar fi luat un împrumut pentru care s-au plătit dobânzi, însă împrumutătorul nu a virat banii. Neoficial, în piața financiară există scheme de tipul „bani închiriați”. Adică, în diverse scopuri, cum ar fi și demonstrarea solvabilității în fața autorităților ori a justiției (City a plimbat extrasul de cont invocat de ASF în toate procesele în care a fost implicată, adică sute sau chiar mii la număr), o societate ia împrumuturi fictive de la diverse vehicule(cărora le plătește dobânzi reale) care acceptă să îi emită dovezi cum că banii ar fi în conturile celui împrumutat, fără ca acest lucru să fie real sau retrăgând banii din respectivele conturi la scurt timp după ce entitatea împrumutată și-a rezolvat problema.

Revenind la situația de astăzi, asemănările între profilul lui Roesller și cel al  lui Mathew (Matt) Fairfield, omul din spatele vehicului I3CP, care și-a anunțat intenția de a prelua City Insurance, sunt suficient de mari pentru a ridica întrebarea dacă nu cumva City încearcă și acum o formulă similară cu cea din 2017. Și Fairfield este un personaj cu o reputație bună, mai ales în Grecia unde activează cu precădere, însă fără implicări cunoscute și directe în afaceri. Reprezintă mai mult tipologia unui intermediar care cu ajutorul vehiculelor financiare pe care le gestionează plasează banii altor persoane sau doar îi reprezintă pe aceștia. La fel ca Roessler, Fairfield lucrează cu vehicule financiare în general cu  viață scurtă, gândite pentru câte un singur proiect. În cazul lui Roesller era Berlin London Holding AG, aici este I3CP, nume alternativ al  Exin, care a mai încercat și preluarea unui mare asigurător grec printr-un vehicul pe care l-a falimentat imediat după ce tranzacția a picat.

AICI despre prima  decizie majoră a conducerii PSD care a preluat șefia ASF în 2017 : scoaterea City Insurance de sub planul de redresare financiară

Ani de „calm, liniște, siguranță” și stabilitate declarată

2017-2020- Ani în care asupra ASF s-a așternut liniștea, inclusiv cu ajutorul anchetelor interne care vizau persoane din instituție bănuite că vorbesc cu presa. Liniște a fost și pe tema City Insurance, care a tot crescut și a crescut, deranjată sporadic doar de unele avertismente blânde din zona Consiliului ASF. City era cu atât mai greu de atins cu cât a dezvoltat obiceiul de a contesta absolut toate deciziile ASF și absolut toate persoanele implicate în astfel de decizii. În toată această perioadă, evitând constant să atace direct subiectul City Insurance, conducerea ASF ne-a informat că totul este în regulă, că piața asigurărilor este sigură, solvabilă și stabilă. Redăm mai jos câteva dintre  declarațiile responsabililor din ASF din perioada 2017-2021 în care, o spune chiar ASF acum, City Insurance a funcționat cu un deficit substanțial de rezerve, adică fără banii necesari pentru a garanta plata daunelor.

Martie 2017, comunicat ASF: 

ASF va acorda tot sprijinul pentru facilitarea tranzacţiei(nr. cu Max Roessler) şi va coopera atât cu compania City Insurance, cât şi cu investitorul, pentru restabilirea, într-un termen cât mai scurt, a indicatorilor financiari de capitalizare, solvabilitate şi lichiditate ai societăţii de asigurare. “Avem convingerea că această investiţie va completa tabloul solid al asigurătorilor din România spre beneficiul consumatorilor români”, a declarat Preşedintele ASF, domnul Mişu Negriţoiu.Totodată, Preşedintele ASF a salutat intrarea pe piaţa asigurărilor din România a unui nou investitor puternic şi a subliniat, în cadrul discuţiilor, evoluţiile pozitive şi sustenabile pe care acest sector le-a înregistrat în ultimii ani. City Insurance este o companie ce deţine o cotă de piaţă de circa 9%, cu un portofoliu solid, mai ales în ceea ce priveşte poliţele auto obligatorii şi care se poate dovedi o investiţie foarte bună pentru următorii ani.

Aprilie 2018, comunicat ASF:

„Preţurile practicate de asigurători au rămas sub nivelul tarifelor de referinţă, în timp ce indicatorii privind ratele combinate şi pierderile s-au îmbunătăţit, arătând că asigurătorii au început să fie profitabili pe acest segment”, a spus Leonardo Badea.

Succesul ASF în stabilizarea pieţei de asigurări în 2017 a fost recunoscut la nivel naţional şi internaţional la cea de-a 18-a ediţie a Galei Premiilor Pieţei Asigurărilor, organizată de revista Primm, cu sprijinul oficial al Societăţii Internaţionale de Asigurări (IIS)

Martie 2019, Leonardo Badea, președinte ASF:

Toate societățile de asigurare îndeplineau, la finele lui 2018, atât cerințelele minime de capital, cât şi de solvabilitate

Iunie 2019, text Leonardo Badea publicat pe site-ul ASF:

Concentrarea pietei atat din perspectiva societatilor de asigurarecat si a concentrarii pe clase de asigurare, precum si pierderile pe care segmentul RCA (si mai nou si CASCO) le aduc in activitatea societatilor sunt o problemă. Nu uitam ca pe termen lung pierderile pot afecta solvabilitatea, chiar daca in prezent acest risc este redus la nivelul pietei in ansamblu…

Cristian Roșu, vicepreședinte ASF, august 2019:

Nu există niciun motiv care să ducă spre o idee de faliment a City Insurance

Cristian Roșu, octombrie 2019:

Piaţa RCA se află în echilibru

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...