City Insurance, liderul RCA,victorie surpriză în instanță: Scapă de majorarea de capital de 16,5 mil euro și de reanalizarea a 100.000 de dosare

City Insurance, liderul pieței de asigurări și societatea care are în portofoliu circa o treime din automobilele înmatriculate în România, obține o victorie importantă la Curtea de Apel București. Aflată în plin conflict cu organizații ale service-urilor și cu unele organizații ale transportatorilor, care cer tocmai sancționarea asigurătorului pentru neplata la timp și integral a daunelor, City obține suspendarea executării măsurilor și sancțiunilor decise de ASF, la începutul acestui an, în legătură cu activitatea firmei.  Potrivit afirmațiilor făcute de proprii avocați în fața instanței, cea mai mare povară de care City scapă temporar este reanalizarea a circa 100.000 de dosare de daună. Majorarea de capital impusă de ASF, în valoare de 16,5 milioane de euro,  a fost și ea suspendată temporar.
Şerban Buşcu - mie, 10 iun. 2020, 18:48
City Insurance, liderul RCA,victorie surpriză în instanță: Scapă de majorarea de capital de 16,5 mil euro și de reanalizarea a 100.000 de dosare

De menționat că instanța nu s-a pronunțat asupra fondului deciziilor, motiv pentru care hotărârea face referire doar la punerea în executare a măsurilor, nu la măsuri în sine

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, la începutul acestui an, să impună un plan de măsuri societății City Insurance, cu scopul de regla situația dosarelor de daună și de a ajunge la zi cu plățile. ASF nu a oferit detalii în mod oficial, folosindu-se de faptul că astfel de decizii nu sunt publice, însă surse apropiate situației au arătat că echipele de control ale Autorității au găsit nereguli în ceea ce privește procedurile de constituire a rezervei de daună, dar și altele.

Mai mult, City Insurance acumulase și datorii atât interne cât și față de partenerii externi (societăți specializate în regularizarea daunelor, care lucrează pentru City dosarele rezultate în urma accidentelor comise în afara țării de șoferi asigurați RCA la City). În acest context, Consiliul ASF a decis să impună societății un plan de măsuri. ” Scopul principal al acestui plan este ca ei să vină la zi cu toate datoriile. Mai sunt și alte aspecte, dar acesta este cel principal. În plus, trebuie să reanalizeze dosarele de daună și să se uite mai atent la felul în care sunt constituite rezervele”, spun surse apropiate situației. Mai multe detalii despre măsuri impuse City, puteți citi în continuarea materialului.

DESPRE PROCESELE CARE VIZEAZĂ DATORIILE CITY AICI

În plus față de acest plan de măsuri, ASF a impus City Insurance și o majorare de capital, necesară pentru a sta în parametrii de solvabilitate impuși de sistemul Solvency II. Nici valoarea acestei majorări nu a fost făcută publică, însă potrivit surselor noastre s-ar ridica la circa 16,5 milioane de euro.De menționat că la calculul acestei nevoi de capital, ASF a luat în considerare și împrumutul de 25 de milioane de euro contractat de City și despre care ECONOMICA.NET a scris în premieră

AICI DETALII DESPRE ÎMPRUMUTUL CONTRACTAT DE CITY INSURANCE

Un al treilea aspect a cărui aplicare a fost comntestată  cu succes de către City Insurance a fost amenda de 100.000 de lei dată de ASF în principal pentru nereguli în ceea ce privește constituirea rezervelor de daună.

De precizat că, potrivit unor surse prezente în sala de judecată, avocații City Insurance au arătat că nu amenda constituie o problemă pentru societate ci pachetul de măsuri, care, potrivit lor, ar presupune reanalizarea a circa 100.000 de dosare de daună.

Aplicarea tuturor acestor măsuri a fost anulată de către judecătorii Curții de Apel. ” Respinge ca nefondată excepţia inadmisibilităţii cererii. Admite cererea.În baza art. 15 din Legea nr. 554/2004 dispune suspendarea executării deciziilor nr. 455/06.04.2020 şi nr. 457/06.04.2020 emise de ASF, până la soluţionarea definitivă a acţiunii privind anularea deciziilor antemenţionate, ce face obiectul dosarului nr. 2008/2/2020 aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti. Respinge ca nefondată cererea de intervenţie accesorie. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare.Recursul se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi, 04.06.2020 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei. „, arată instanța.

Amintim că City Insurance a mai trecut printr-o perioadă în care a fost supusă unui plan de măsuri, cu mult mai strict decât cel prezent, iar acea perioadă s-a dovedit a fi cea mai prolifică din istoria sa și momentul lansării către poziția de lider. De menționat și că City nu a respectat atunci decât o mică parte dintre impunerile ASF.

AICI MAI MULTE DETALII DESPRE ISTORIA ZBUCIUMATĂ A CITY INSURANCE

Ce ar fi trebuit să facă City, dacă instanța nu decidea altfel

Așa cum arătam și mai sus, planul de măsuri propus de ASF nu este unul public, însă ECONOMICA.NETa reușit să obțină informații în legătură cu impunerile pe care le conține, în linii mari.
 
În primul rând, arată sursele noastre, planul se va întinde până la finalul acestui an și are mai multe puncte care trebuie respectate, cu termene de realizare diferite. Conform surselor citate, unele termene sunt „foarte strânse”, adică anumite puncte din plan trebuie duse rapid la îndeplinire. Plata integrală a daunelor din urmă, atât la intern cât și la extern, este unul dintre aceste puncte.
 
Apoi, ASF a constatat că City Insurance nu se conformează tuturor prevederilor din normele RCA emise pe care autoritatea le-a emis, în special în ceea ce privește termenele pentru gestionarea și plata dosarelor de daună și a impus firmei, la unul dintre puncte să se conformeze acestor norme. De asemenea, se impune readecvarea indicatorului SCR (Solvency Capital Requirment), unul dintre cei doi parametrii esențiali din normele Solvency II, care calculează solvabilitatea companiei. City Insurance va trebui, de asemenea, să regleze contractele cu reasigurătorii și să reconfirme soldurile. Din acest punct de vedere, City Insurance are un statut foarte special pe piața locală a asigurărilor.
 
Este singura firmă de asigurări care dă în reasigurare cea mai mare parte a portofoliulului (în jur de 80% – 85%). Practic, plata daunelor depinde de reasigurătorii cu care City Insurance are contract, pentru că circa 80% din primele brute subscrise de firmă merg sepre reasigurători, care își asumă același procent din daunele înregistrate de City Insurance. La finalul fiecărui contract, firma se reglează cu asigurătorii în funcție de daunele înregistrate și mai încasează și un comision de reasigurare.
 
Este un sistem destul de complex, mai greu de urmărit, mai ales că reasigurările sunt plasate în firme din întreaga lume și că, pe măsură ce City Insurance crește ca încasări, crește și expunerea, cresc și daunele, dar și costul reasigurării, motivul pentru care contractele trebuie ajustate pentru a mai fi acoperitoare. Nu în ultimul rând, City este obligată să își modifice procedurile în ceea ce privește modalitatea în care gestionează reclamațiile primite de la clienți (motiv pentru care a fost maendată în trecut), felul în care parcurge pașii în gestionarea dosarelor de daună și altele.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Cîţu: Situaţia politică în care ne aflăm nu afectează traiectoria deficitului bugetar
Cîţu: Situaţia politică în care ne aflăm nu afectează traiectoria deficitului bugetar
Premierul Florin Cîţu a declarat, marţi, că actuala situaţie politică internă nu afectează traiectoria deficitului bugetar, adăugând că, atât timp cât PNL este la guvernare, programul......
SsangYong a primit trei oferte de preluare
SsangYong a primit trei oferte de preluare
Aflată în insolvență, compania coreeană SsangYong Motor Co. are trei oferte de preluare. Noul proprietar va fi anunțat ...
Se reiau licitațiile pentru vânzarea terenurilor Chimopar, de care e interesată și o firmă a familiei Negoiță
Se reiau licitațiile pentru vânzarea terenurilor Chimopar, de care e interesată și o firmă a familiei Negoiță
Loturi de teren care aparțin Chimopar SA, societate aflată în faliment din 2014, sunt scoate din nou la licitație peste ...
EXCLUSIV Romgaz a dublat prețul gazelor către Elcen, se putea și mai rău. Costul căldurii crește în București cu 60%, scumpirea la populație e în pixul lui Nicușor Dan
EXCLUSIV Romgaz a dublat prețul gazelor către Elcen, se putea și mai rău. Costul căldurii crește în București cu ...
Romgaz va livra către centralele din București gaze la un preț dublu față de cel de acum, preț care este totuși bun ...