1EUR = 4.8387 RON | Bucureşti 31 º

News

CJUE obligă autorităţile române să nu mai facă schimb de date personale fără informarea celor vizaţi

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a pronunţat o sentinţă prin care autorităţile române nu mai au dreptul de a transmite între ele date cu caracter personal fără informarea prealabilă a persoanelor vizate.

02 oct, 2015 | Agerpres

Decanul Baroului Cluj, avocatul Mircea Pop, a explicat, vineri, într-o conferinţă de presă, că decizia CJUE a pornit de la sesizarea mai multor avocaţi care au atacat la Curtea de Apel Cluj un protocol privind transferul de date dintre Casa de Asigurări de Sănătate şi ANAF.

'Totul a început cu un proces colectiv pornit de mai mulţi avocaţi şi câţiva notari pe rolul Curţii de Apel Cluj, care au avut un litigiu cu Casa de Asigurări de Sănătate. În cadrul acestui proces, noi am adresat Curţii de Apel Cluj întrebări preliminare pe care să le trimită CJUE. CJUE a pronunţat hotărârea de ieri, hotărâre care spune că dreptul UE se opune transmiterii între două unităţi administrative ale aceluiaşi stat de date cu caracter personal fără acordul sau informarea prealabilă a persoanei vizate. Această hotărâre este extrem de importantă pentru că demonstrează abuzul fiscal pe care Casa de Sănătate şi ANAF l-au produs prin semnarea protocolului pe care noi l-am atacat, abuz care a dus la emiterea a zeci, sute de mii de acte fiscale de executare împotriva contribuabililor, acte nelegale. Cu alte cuvinte, pe baza unui abuz fiscal s-au plătit bani din buzunarele cetăţenilor, bani absolut nelegali', a explicat Mircea Pop.

Potrivit acestuia, decizia CJUE este aplicabilă tuturor autorităţilor administrative din România.

'Hotărârea este importantă pentru că arată că nici de acum încolo două sau mai multe autorităţi administrative nu vor putea să comunice între ele date personale fără acordul persoanelor respective. Cu alte cuvinte, în momentul în care merg să declar la fisc venitul meu, doar fiscului i l-am declarat şi atât. Fiscul, dacă vrea să comunice propria mea declaraţie de venit unei alte autorităţi, trebuie să-mi ceară ori acordul, ori să mă încunoştinţeze în prealabil, să arate scopul comunicării unei astfel de informaţii', a completat Mircea Pop.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO