Clădirea Muzeului Bucovinei, construcţie din 1903, va fi restaurată cu 60 de milioane lei prin POR

Clădirea în care funcţionează Muzeul Bucovinei, construită în 1903 pentru a servi drept sediu Prefecturii Suceava în perioada administraţiei austriece din Bucovina, va fi restaurată printr-un proiect finanţat prin POR în valoare de 60 de milioane de lei.
Economica.net - mie, 10 iul. 2013, 20:52
Clădirea Muzeului Bucovinei, construcţie din 1903, va fi restaurată cu 60 de milioane lei prin POR

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că proiectul prevede reabilitarea, consolidarea, modernizarea şi dotarea clădirii Muzeului Bucovinei, înfiinţarea unui centru de informare turistică, creşterea numărului de vizitatori cu 6 la sută după trei ani de la finalizarea implementării proiectului, crearea a 150 de locuri de muncă temporare şi a 15 locuri de muncă permanente la finalul implementării proiectului.

Corpul central al clădirii actualului sediu al Muzeului Bucovinei a fost construit în perioada 1901-1903 după planurile arhitectului austriac Johann Buchner pentru sediul Prefecturii Districtului Suceava din perioada administraţiei austriece din Bucovina. Arhitectura clădirii are o dominantă neoclasică caracteristică instituţiilor administrative austriece.

Preşedintele CJ Suceava a arătat că proiectul „O clădire de patrimoniu-muzeu pentru mileniul III” depus de CJ Suceava, urmează să fie finanţat POR, Axa 5.1, iar întrucât contractul de finanţare nu se poate semna mai repede de 1 septembrie 2013, autorităţile sucevene au obţinut acceptul Ministerului Dezvoltării pentru a începe procedura de achiziţie înainte de semnarea contractului de finanţare în condiţiile în care finalizarea proiectului trebuie să fie făcută până în 15 iulie 2015.

Proiectul este în valoare de 60,6 milioane de lei din care contribuţia CJ Suceava de trei milioane de lei, a spus Nechifor.

„Avem la dispoziţie mai puţin de doi ani ca să finalizăm lucrările. Una din etapele de pregătire va fi crearea unor fluxuri de acces. Am discutat şi despre relocarea exponatelor şi a tezaurului în condiţii de siguranţă şi suntem în măsură să asigurăm condiţii tehnice de microclimat ce trebuie respectate”, a declarat Nechifor.

El a menţionat că va fi mutată, temporar, şi Sala Tronului care reconstituie atmosfera de la curtea lui Ştefan cel Mare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...