Clariant va construi o fabrică de producţie a etanolului celulozic sunliquid în România

Clariant va construi o unitate de producţie a etanolului celulozic din reziduuri agricole, folosind tehnologia sunliquid, cu o capacitate anuală de 50.000 de tone, se arată într-un comunicat de presă. Fabrica va fi construită în sud-vestul României.
Economica.net - joi, 02 nov. 2017, 14:13
Clariant va construi o fabrică de producţie a etanolului celulozic sunliquid în România

Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană, prin cel de-al şaptelea Program Cadru pentru cercetare şi dezvoltare tehnologică (acordul de finanţare nr. 322386) şi de Based Industries Joint Undertaking prin Orizont 2020, programul de cercetare şi inovare al Uniunii Europene (acordul de finanţare nr. 709606). Compania nu precizează valoarea investiției.

‘Clariant investeşte permanent în dezvoltarea de produse sustenabile şi soluţii inovatoare, cum este sunliquid. Acest proces de pionierat demonstrează posibilitatea de a produce biocarburanţi în mod eficient şi sustenabil şi are un potenţial uriaş ca platformă tehnologică pentru o gamă largă de materiale pe bază de componente biologice. Acest lucru ilustrează încă o dată succesul strategiei de inovaţie Clariant, deoarece această tehnologie oferă un potenţial suplimentar de dezvoltare a unui portofoliu care era deja puternic’, a declarat Christian Kohlpaintner, membru al Comitetului Executiv Clariant.

Etanolul celulozic este un biocarburant avansat și sustenabil, fiind aproape neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon. Este produs din reziduuri agricole, cum sunt paiele de grâu și resturile de porumb care sunt preluate de la fermieri. Paiele sunt transformate în zaharuri celulozice, apoi în etanol celulozic prin fermentarea zaharurilor. Folosind reziduuri agricole, etanolul celulozic poate crește gama de materii prime utilizate în producția actuală de biocarburanți și poate îmbunătăți performanțele. Zaharurile celulozice pot reprezenta, de asemenea, punctul de plecare pentru producția de substanțe chimice pe bază de componente biologice în viitor.

Următoarele etape sunt reprezentate de studiile de inginerie detaliate în vederea demarării construcției, care este planificată pentru 2018. Compania estimează că fabrica va livra primul său set de produse în anul 2020 și așteaptă vânzări ale etanolului celulozic sunliquid® de ordinul zecilor de milioane de euro. 

Noua unitate va procesa anual, la capacitate maximă, aproximativ 250.000 de tone de paie (de grâu și alte cereale), care vor fi achiziționate de la fermierii locali. Produsele colaterale obținute în cadrul procesului vor fi utilizate pentru producerea de energie regenerabilă, scopul fiind de a obține independența energetică a fabricii față de combustibilii fosili. Astfel, etanolul celulozic rezultat este un biocarburant avansat aproape neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon. 

Clariant a înfiinţat o nouă divizie, Biocarburanţi şi Produse Derivate, parte a domeniului de activitate Cataliză, care se va ocupa de comercializarea bioetanolului, licenţelor şi enzimelor. Începând din ianuarie 2018, toate activităţile şi cheltuielile legate de platforma tehnologică sunliquid vor fi transferate către divizia Biocarburanţi şi Produse Derivate.

Te-ar mai putea interesa și
S-au ieftinit gazele pentru populație. Cu ce prețuri au venit ultimele facturi
S-au ieftinit gazele pentru populație. Cu ce prețuri au venit ultimele facturi
Prețul gazelor naturale facturate de Engie, cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru popualție, pentru consumul lunii aprilie, a scăzut, așa cum era de fapt previzibil....
Imobiliare de miliarde de euro în România: ce portofolii s-au majorat în 2023
Imobiliare de miliarde de euro în România: ce portofolii s-au majorat în 2023
Peste 10 miliarde de euro este valoarea portofoliilor de malluri, birouri și depozite la finele lui 2023 deținute de șase ...
Emmanuel Macron şi Xi Jinping cer un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe perioada desfășurării Jocurilor Olimpice de la Paris (Video)
Emmanuel Macron şi Xi Jinping cer un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe perioada desfășurării ...
Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat luni pentru un "armistiţiu olimpic" în toate ...
Klaus Iohannis, într-o vizită de două zile la Washington. El va fi primit de președintele Biden la Casa Albă
Klaus Iohannis, într-o vizită de două zile la Washington. El va fi primit de președintele Biden la Casa Albă
Preşedintele Klaus Iohannis se va afla, timp de două zile, într-o vizită de lucru la Washington, prilej cu care va fi ...