Clienţii casnici ai Electrica au la dispoziţie 47 de oferte mai ieftine pe piaţa concurenţială

Consumatorii casnici în regim reglementat care cumpără energie de la Electrica Furnizare au la dispoziţie, în piaţa concurenţială, 47 oferte cu preţuri mai mici decât dacă ar rămâne cu vechiul contract pe piaţa de serviciu universal, potrivit calculelor realizate de AGERPRES pe baza comparatorului de preţuri de pe site-ul ANRE.
Economica.net - joi, 07 ian. 2021, 13:21
Clienţii casnici ai Electrica au la dispoziţie 47 de oferte mai ieftine pe piaţa concurenţială

În prezent, Electrica este furnizorul tradiţional al clienţilor în regim reglementat din 18 judeţe ale ţării: Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Alba, Sibiu, Mureş, Harghita, Covasna, Prahova, Buzău, Dâmboviţa, Brăila, Galaţi şi Vrancea.

Locuitorii acestor judeţe care până acum au plătit preţuri reglementate ar trebui să încheie noi contracte pe piaţa concurenţială, fie cu furnizorul actual, fie cu altul, altfel vor plăti mai mult cu 15-18% de la 1 ianuarie 2021, odată cu liberalizarea totală a pieţei.

Schimbarea contractului de energie este un proces relativ simplu şi nu ar trebui să ne ia foarte mult timp, dacă ştim ce avem de făcut. În primul rând, pe site-ul ANRE există o aplicaţie unde consumatorii pot compara ofertele tuturor companiilor de pe piaţă.

Fiecare consumator trebuie să completeze judeţul în care se află, consumul din ultima factură şi valoarea ei, pentru a o putea compara cu noile oferte.

AGERPRES a făcut aceste calcule, utilizând datele pentru un consumator din Braşov, a cărui ultimă factură a avut o valoare de 97,46 lei, la un consum de 153 de kWh.

Pe piaţa de serviciu universal, adică unde vom rămâne automat dacă nu facem nimic, factura acestui consumator va creşte cu 18,5%, deci va plăti în plus 18 lei.

În ceea ce priveşte piaţa concurenţială, consumatorii pot alege dintre 105 oferte ale companiilor energetice. Din păcate, niciuna nu este cu un preţ mai mic decât cel din factura actuală, însă aplicaţia afişează ofertele în ordinea lor crescătoare şi poate fi găsită cea mai ieftină.

Din totalul ofertelor, 47 au un preţ mai mic decât dacă am rămâne cu vechiul contract, adică scumpirea va fi mai mică de 18%.

Astfel, în top 10 al celor ai ieftine oferte, pe primul loc se află compania AIK Energy, care are un preţ cu 0,32% mai mare decât cel actual. Urmează Hidroelectrica, cu 1,47% în plus şi Restart Energy One, cu o scumpire de 1,86%.

Topul continuă cu Nova Power and Gas – 1,86% în plus, Enel Energie Muntenia – +2,80%, Aqua Energie – +5,14%, ICCO Energ – +7,25%, Absolute Energy – +9,12%, Energy Distribution – +9,65% şi Electric Planners – unde preţul creşte cu 9,68% faţă de contractul actual.

Dacă doresc să rămână la acelaşi furnizor, adică Electrica Furnizare, consumatorii pot încheia un nou contract pe piaţa concurenţială cu această companie la un preţ mai mare cu 12% faţă de ultima factură.

Odată ce se hotărăşte asupra uneia sau mai multor oferte, consumatorul trebuie să trimită un mail la respectiva companie sau companii, pentru a solicita o ofertă nominală. Furnizorii au termen legal 15 zile pentru a trimite un răspuns, însă, de regulă, fac acest lucru în următoarele 2-3 zile.

Contractul trebuie citit cu mare atenţie şi, de asemenea, foarte important este să ne interesăm care sunt modalităţile companiei de comunicare cu clienţii: există site, call-center, aplicaţie mobilă, reprezentanţă sau magazin, unde se găsesc fizic acestea, precum şi modul de plată a facturii.

Este bine să căutăm şi un istoric al acelei companii, mai ales dacă nu este un nume prea cunoscut, pentru a vedea care au fost până acum relaţiile cu clienţii sau dacă au existat amenzi pentru încălcarea legii.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...