Clienţii cu credite în franci sunt nemulţumiţi de proiectul de lege privind conversia şi cer modificarea lui

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţii clienţilor cu credite în franci elveţieni, care au venit cu un set de propuneri de modificare a proiectului de lege privind conversia creditelor. Cele mai importante măsuri sunt acordarea unui discount de minim 25% şi includerea creditelor cesionate de bănci în străinătate, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), Alin Iacob. 
Economica.net - joi, 30 iul. 2015, 15:53
Clienţii cu credite în franci sunt nemulţumiţi de proiectul de lege privind conversia şi cer modificarea lui

‘Am discutat cu ministrul Finanţelor pe marginea proiectului de lege privind conversia creditelor propus de fostul ministru, Darius Vâlcov’, a explicat Iacob.

Potrivit acestuia, reprezentanţii debitorilor au propus eliminarea plafonului referitor la valoarea creditului pentru care se aplică legea, care a fost stabilit la 300.000 de lei în proiectul de lege, şi a plafonului de venit al debitorului, de maxim 3.000 de lei.

Alin Iacob a explicat că, în motivarea propunerilor care va fi depusă la MFP de reprezentanţii debitorilor, se va solicita ca nivelul minim al discountului să fie de 25%, pentru o împărţire echitabilă a poverii datoriei rezultate din aprecierea francului de la momentul acordării împrumuturilor până în momentul conversiei.

De asemenea, se solicită includerea în sfera de aplicare a legii a creditelor de nevoi personale cu ipotecă, excluse din proiectul menţionat.

În privinţa creditelor cesionate în străinătate, Alin Iacob a precizat că acestea trebuie incluse în sfera de aplicare a legii pentru că, altfel, ar exista riscul unui nou val de vânzare a împrumuturilor în afara ţării până la momentul intrării în vigoare a legii conversiei. El a subliniat că, în trecut, cel puţin trei bănci au apelat masiv la externalizarea creditelor către entităţi din afara ţării.

Guvernul a discutat, în martie, un proiect de lege referitor la conversia creditelor din valută în lei, potrivit căruia băncile urmau să acorde un discount de 15% din valoarea în lei după conversie, iar statul să garanteze în proporţie de 50% creditul rămas de plată. Oferta era valabilă pentru creditele în valutele care s-au apreciat cu peste 50% faţă de leu din momentul acordării creditului până în prezent.

Însă, proiectul viza doar creditele ipotecare sau imobiliare a căror valoare, după conversie şi discountul de 15% nu depăşeau valoarea de 300.000 de lei. Facilitatea urma să fie valabilă un an, iar beneficiarii programului nu puteau avea venitul net mai mare de 3.000 de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Cîţu: Situaţia politică în care ne aflăm nu afectează traiectoria deficitului bugetar
Cîţu: Situaţia politică în care ne aflăm nu afectează traiectoria deficitului bugetar
Premierul Florin Cîţu a declarat, marţi, că actuala situaţie politică internă nu afectează traiectoria deficitului bugetar, adăugând că, atât timp cât PNL este la guvernare, programul......
SsangYong a primit trei oferte de preluare
SsangYong a primit trei oferte de preluare
Aflată în insolvență, compania coreeană SsangYong Motor Co. are trei oferte de preluare. Noul proprietar va fi anunțat ...
Se reiau licitațiile pentru vânzarea terenurilor Chimopar, de care e interesată și o firmă a familiei Negoiță
Se reiau licitațiile pentru vânzarea terenurilor Chimopar, de care e interesată și o firmă a familiei Negoiță
Loturi de teren care aparțin Chimopar SA, societate aflată în faliment din 2014, sunt scoate din nou la licitație peste ...
EXCLUSIV Romgaz a dublat prețul gazelor către Elcen, se putea și mai rău. Costul căldurii crește în București cu 60%, scumpirea la populație e în pixul lui Nicușor Dan
EXCLUSIV Romgaz a dublat prețul gazelor către Elcen, se putea și mai rău. Costul căldurii crește în București cu ...
Romgaz va livra către centralele din București gaze la un preț dublu față de cel de acum, preț care este totuși bun ...