Clienții nemulțumiți de bănci se pot plânge oficial celor de la BNR. În funcție de problemă, banca centrală poate oferi și audiențe. Ce trebuie să faci pentru a plasa corect o petiție?

În baza unor formulare tipizate, care se regăsesc pe site-ul BNR, cetățenii vor putea depune petiții și cere audiențe la Banca Națională a României. Pot fi informații de interes public, dar și sesizări pe care cetățenii le pot adresa în legătură cu activitatea unor entități terțe supravegheate de BNR. Acestea din urmă vor fi tratate în regim de petiții. Peste 49% dintre petițiile primite de BNR anul trecut au avut-o cele privind nivelul dobânzilor percepute și, implicit, al ratelor plătite de clienți pentru creditele contractate.
Gabriela Ţinteanu - lun, 08 apr. 2024, 22:23
Clienții nemulțumiți de bănci se pot plânge oficial celor de la BNR.  În funcție de problemă, banca centrală poate oferi și audiențe. Ce trebuie să faci pentru a plasa corect o petiție?

”Asigurarea accesului liber la informaţiile de interes public al căror conţinut se referă la activitatea BNR reprezintă una dintre principalele noastre preocupări privind politica de transparență. De asemenea, vă puteți exercita dreptul constituțional de petiționare, conform prevederilor legale aplicabile”, anunță banca centrală pe site-ul său propriu.

Posibilități de contactare:

  • E-mail: Info [at] bnro . ro
  • Telefon: 021 313 04 10, 021 315 27 50 – interior 2353, 2358
  • Adresa poștală: Bucureşti, strada Lipscani nr. 25, sector 3, cod poştal 030031
  • Punctul de informare-documentare al BNR: strada Lipscani nr. 16, sector 3, București, program: luni, marți, joi, vineri 8:30 – 16:15; miercuri 8:30 – 18:00, cu excepția sărbătorilor legale.
  • Registratura BNR: strada Lipscani nr. 16, sector 3, București, program: luni-vineri, între orele 8:30 – 16:15, cu excepția sărbătorilor legale.

De asemenea, BNR anunță că în cazul în care sunt solicitate anumite informații de interes public, banca pune la dispoziție această Cerere-tip, iar pentru a ne adresa eventuale petiții, vă recomandăm să utilizați Formularul on-line.

În cazul în care consideraţi că dreptul de acces la informaţii de interes public v-a fost încălcat prin primirea unui răspuns negativ în mod nejustificat, ne puteți transmite o Reclamație administrativă, iar în cazul depășirii termenului legal de răspuns, vă rugăm să ne semnalați situația prin transmiterea acestui Formular-tip.

Ceea ce este interesant este faptul că banca centrală permite și formularea de sesizări legate de activitatea băncilor pe care le supraveghează. ”Sesizările pe care ni le adresați în legătură cu activitatea unor entități terțe supravegheate de BNR vor fi tratate în regim de petiții. BNR oferă totodată posibilitatea programării unei solicitări de audiență, atât în centrala BNR, cât și în sucursalele regionale din Cluj, Constanța, Dolj, Timiș și Iași (detalii aici).”, arată comunicatul.

Cererile de informații de interes public și petițiile anonime nu se iau în considerare și se clasează, precizează BNR. Solicitările ilizibile sau al căror obiect nu este clar formulat, cele transmise spre informare, precum și cele care conțin expresii vulgare nu sunt înregistrate și nu primesc răspuns.

În Raportul de activitate pe 2023, cele mai multe sesizări au fost încadrate la petiții. Principalele teme care au făcut obiectul celor 1740 de petiții evidențiate nivelul structurii specializate din cadrul  centralei BNR (un număr de 1697 de petiții au fost adresate direct sediului central și 43 au fost recepționate la nivelul structurilor teritoriale.

Peste 49% dintre aceste petiții au fost sesizări, reclamații sau aprecieri în legătură cu activitatea unor instituții de credit, a unor instituții financiare nebancare și derularea relațiilor contractuale dintre aceste entități și clientela proprie. Dintre acestea, o pondere semnificativă au avut-o cele privind nivelul dobânzilor percepute și, implicit, al ratelor plătite de clienți pentru creditele contractate, dar și sesizări vizând credite acordate cu depășirea gradului legal de îndatorare, în special de către instituții financiare nebancare.

De asemenea, BNR precizează că: ”Dacă alegeți să ne transmiteți solicitările prin e-mail, vă rugăm să luați în considerare eventualele riscuri informatice (pierdere, întârziere în primirea datelor, Junk, Spam etc.) pe care acest canal de comunicare le presupune, exonerând astfel Banca Națională a României de orice răspundere cu privire la riscul informatic aflat în afara controlului său operațional”.

BNR pune la dispoziția publicului informațiile de interes public care privesc activitățile instituției sau care rezultă din acestea, indiferent de suportul, forma sau de modul lor de exprimare, în aplicarea Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Vă rugăm să aveți în vedere faptul că, în baza acestei legi, puteți să solicitați doar informații preexistente, nu și informații noi sau obținute prin efectuarea unor prelucrări sau analize suplimentare și nici opinii sau puncte de vedere asupra unor spețe punctuale.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Oficialii Hidroelectrica și ai Ministerului Energiei au mers în Gorj ca să convingă autoritățile locale să dea autorizație de construcție pentru o hidrocentrală care este 90% gata
Oficialii Hidroelectrica și ai Ministerului Energiei au mers în Gorj ca să convingă autoritățile locale să dea autorizație ...
În perioada 28-30 aprilie a avut loc o vizită de lucru a Secretarului de stat în Ministerul Energiei, Marius Negru, la amenajarea Hidroelectrica de la Bumbești Livezeni, acesta fiind însoțit de......
Continental a început furnizarea pentru Mercedes a sistemului complet CoSmA, care uprinde o unitate centrală de control, transceiver cu tehnologie radio în bandă ultra-largă și software inteligent
Continental a început furnizarea pentru Mercedes a sistemului complet CoSmA, care uprinde o unitate centrală de control, ...
Continental anunță că a început să furnizeze componente și produse importante pentru noul Mercedes-Benz E-Class. Cu ...
Proiecte din domeniul hidrogenului primesc 720 mil. euro de la Comisia Europeană. Niciunul nu este din România
Proiecte din domeniul hidrogenului primesc 720 mil. euro de la Comisia Europeană. Niciunul nu este din România
Comisia Europeană oferă subvenții în valoare de aproximativ 720 de milioane de euro pentru șapte proiecte de hidrogen ...
Papa Francisc, despre comerțul cu arme: E groaznic să câștigi bani din moarte
Papa Francisc, despre comerțul cu arme: E groaznic să câștigi bani din moarte
Papa Francisc a denunţat miercuri industria globală de armament afirmând că este ''groaznic să câştigi bani din moarte'', ...