Clienţii nemulţumiţi protestează la Parlament faţă de modificarea legii clauzelor abuzive

Mai multe asociaţii de protecţia consumatorilor anunţă un protest astăzi, în curtea Parlamentului şi în Parcul Izvor. Acestea denunţă intenţia legiuitorilor de a modifica legea 193/2000 privind clauzele abuzive într-o formă favorabilă bancherilor, care ar putea face imposibilă îndreptarea abuzurilor băncilor din contractele de credit.
Mihai Banita - lun, 28 apr. 2014, 13:38
Clienţii nemulţumiţi protestează la Parlament faţă de modificarea legii clauzelor abuzive

Mai multe asociaţii pentru protecţia consumatorilor denunţă intenţia Parlamentului de a modifica legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori.

Protestul, organizat de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC – România), Asociaţia de Consiliere a Clienţilor Bancari şi a Asiguraţilor din România (ACCBAR), Asistenţă pentru Consumatori (AC).

„Mii de clienţi ai băncilor comerciale şi nu numai, care şi-au câştigat dreptatea în instanţă, se vor mobiliza pe 28 aprilie a.c., în faţa sediului Palatului Parlamentului, de la ora 15:00 și, ulterior, de la 19:30, în Parcul Izvor, vis-à-vis de Palatul Parlamentului, acțiunea comună a celor trei asociații, pentru a se opune adoptării de către Camera Deputaţilor, for decizional, a modificărilor şi completărilor Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive”, se arată într-un comunicat de presă al celor trei asociaţii.

„Scopul adunării publice îl constituie manifestarea fermă a avizului negativ al Asociațiilor de Protecție a Consumatorilor și de Protecție a Drepturilor Cetățenilor, în legătură cu Proiectul privind modificarea Legii nr. 193/2000, privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori. Proiectul de lege semnat de anumiți deputați și adoptat de Senat în 16.12.2013, este cea mai nocivă inițiativă legislativă în această materie din 1989 și până în prezent. Proiectul propus reprezintă o încălcare flagrantă a drepturilor consumatorilor români, care, dacă va fi adoptat de Camera Deputaților, va avea consecințe negative iremediabile pentru fiecare consumator de servicii sau produse din România”, a declarat av. Anamaria Grigoruța Stan, preşedinte ACCBAR.

„Dacă procesele privind contractele păguboase se vor judeca doar la Bucureşti, atunci tribunalul comercial ar putea fi declarat neconstituţional, întrucât încalcă dreptul la liberul acces la Justiţie al persoanelor fără posibilităţi financiare, din provincie”, a declarat av. Iulian Urban, preşedinte AC şi fost senator din partea PDL.

Proiectul, iniţiat de deputaţi ai PSD şi UNPR în septembrie 2013, a trecut deja de Senat, cu amendamente depuse de Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi se află în dezbatere la Camera deputaţilor.

Acesta spune că instanţele nu vor mai putea elimina clauzele contractuale care se referă la preţul contractelor – în cazul contractelor bancare, asta înseamnă dobânzi şi comisioane -, că acţiunile pentru eliminarea clauzelor abuzive vor putea fi iniţiate doar de către preşedintele ANPC în timp ce drepturile asociaţiilor vor fi limitate drastic. Oricum, acţiunile ANPC nu ar mai avea un impact atât de puternic, din moment ce deciziile instanţei privind clauzele abuzive vor fi aplicabile doar contractului suspus judecăţii.

De asemenea, toţi consumatorii care vor să dea banca în judecată vor trebui să vină la Bucureşti, la tribunalul specializat, chiar dacă locuiesc în altă parte a ţării. Totodată, condiţiile în care o clauză va putea fi declarată abuzivă sunt înăsprite, fiind necesară analiza cumulativă a mai multor criterii, iar hotărârile vor avea efect doar pentru viitor, astfel că cei păgubiţi nu îşi vor putea recupera banii plătiţi până la momentul iniţierii unei acţiuni. Citeşte mai multe despre modificările propuse aici.
Iniţiativa legislativă a fost înregistrată în Parlament cu câteva săptămâni înainte ca legea 193/2000 privind clauzele abuzive să fie modificată de prevederile noului Cod de procedură civilă, prin care au fost transpuse integral prevederile Directivei europene 93/13/CEE şi care oferă posibilitatea eliminării clauzelor abuzive din toate contractele profesinistului care le utilizează.

Parlamentarii contactaţi de ECONOMICA.NET au dat din colţ în colţ şi s-au declarat contrariaţi de modificările aduse de colegii senatori, deşi nici draftul iniţial pe care şi-au pus semnătura nu e tocmai kosher, din moment ce conţine prevederi nefavorabile consumatorilor.

Deputatul Mihai Sturzu, unul dintre iniţiatori, a declarat săptămâna trecută că a început să strângă semnături de la colegii săi pentru a obţine retragerea proiectului de lege, deşi regulamentul Parlamentului s-ar putea să nu-i permită acest lucru.

Sturzu a dat asigurări că, în cazul în care nu va reuşi retragerea proiectului, acesta va pica la votul decizional din plenul Camerei Deputaţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...