CMR: Modificarea Legii privind spațiile verzi va duce la transformarea parcurilor în mall-uri și blocuri

Suprafețe importante de spații verzi din București se află pe lista zonelor retrocedate sau în curs de retrocedare, iar o schimbare a Legii nr. 24/2007 va transforma aceste locuri în ansambluri rezidențiale, cu mall-uri și blocuri, au atras atenția, duminică, reprezentanții Coaliției pentru Mediu din România /CMR/, în cadrul unor proteste organizate la Piața Universității și în Parcul Izvor.
Economica.net - mar, 18 feb. 2014, 21:27
CMR: Modificarea Legii privind spațiile verzi va duce la transformarea parcurilor în mall-uri și blocuri

‘În Comisia de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului se discută posibilitatea construirii pe 85% din suprafețele spațiilor verzi retrocedate. Măsura este echivalentă cu un genocid în materie de ecologie și urbanism, ea conducând automat la diminuarea drastică a suprafețelor de spații verzi urbane, cu repercusiuni extrem de grave asupra sănătății populației’, atrag atenția reprezentanții celor 74 de organizații non-guvernamentale ale CMR.

De asemenea, Coaliția solicită vehement Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice /MMSC/ o poziție oficială cu privire la potențiala modificare legislativă.

Noul alineat al Articolului 5 din Legea 24/2007, propus de către Comisia de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului are următorul conținut prevede la punctul 9 că ‘prin excepție de la prevederile alin. (5) este permisă schimbarea destinației terenurilor proprietate privată, prevăzute ca atare în planurile de urbanism ca zone verzi, cu obligația amenajării ca spațiu verde a unui teren echivalent ca suprafață, indicat de către autoritatea administrației publice locale, sau cu obligația menținerii ori amenajării din suprafața terenului a unui procent de 15% de spațiu verde’.

‘CMR a solicitat Comisiei parlamentare lămurirea ultimului argument adus în favoarea modificării, și anume: în ce fel consideră că un spațiu verde (prevăzut inițial ca atare în documentația de urbanism) și care devine spațiu construit la solicitarea proprietarului, dar care păstrează totuși 15% din suprafața verde inițială va crește în mod spectaculos suprafața spațiilor verzi urbane?’, spun reprezentanții organizației de mediu.

Pe lista principalelor zone din Capitală ce ar putea fi afectate de modificarea propusă Legii 24.2007 se află, printre altele: Parcul Tineretului (22 hectare plus 4 rezervă de retrocedare), Parcul IOR (12 hectare), Baza Spartac (8 hectare), Parcul Plumbuita (4 hectare), Parcul Prisaca Dornei (6 hectare), Parcul Politehnicii și Parcul Poligrafiei (câte 3 hectare), Parcul Bazilescu — în întregime (nu are lămurită încă situația).

Organizația non-guvernamentală a transmis scrisori deschise prin care semnalează situația existentă atât membrilor Comisiei de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului, cât și grupurilor parlamentare, ministrului Mediului, Rovana Plumb, și primului ministru Victor Ponta.
Conform datelor oficiale, în prezent, locuitorii din București beneficiază de aproximativ 8,5 mp de spațiu verde, în condițiile în care legislația europeană arată un minim de 26 mp/cap de locuitor.
Coaliția pentru Mediu din România este formată din 74 de organizații neguvernamentale pentru protecția mediului din toată țara, fiind cea mai extinsă coaliție de organizații din țară.

Te-ar mai putea interesa și
UEFA va distribui 331 de milioane de euro echipelor participante la Campionarul European din 2024
UEFA va distribui 331 de milioane de euro echipelor participante la Campionarul European din 2024
UEFA va distribui în total 331 de milioane de euro selecţionatelor participante la Campionatul European din Germania - EURO 2024, a anunţat sâmbătă forul fotbalistic continental, citat de......
Iohannis: România va investi 2,5 miliarde de euro până în 2027 în diversificarea energetică a județelor dependente de industrii intensive în carbon
Iohannis: România va investi 2,5 miliarde de euro până în 2027 în diversificarea energetică a județelor dependente ...
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că, până în 2027, România va investi 2,5 miliarde de euro din Fondul ...
COP28: Kamala Harris anunță că SUA vor vărsa 3 miliarde de dolari în Fondul verde pentru climă
COP28: Kamala Harris anunță că SUA vor vărsa 3 miliarde de dolari în Fondul verde pentru climă
Vicepreşedintele american Kamala Harris a anunţat sâmbătă, la COP28 în Dubai, o contribuţie de 3 miliarde de dolari ...
Miniştrii de externe din Mali, Niger şi Burkina Faso au recomandat intrarea celor trei state într-o confederație
Miniştrii de externe din Mali, Niger şi Burkina Faso au recomandat intrarea celor trei state într-o confederație
Miniştrii de externe din Mali, Niger şi Burkina Faso au recomandat vineri crearea unei confederaţii cu ambiţia de a realiza ...