CNADNR, obligată de justiţie să plătească despăgubiri Aeroportului Internaţional Arad

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CAADNR) a fost obligată, prin sentinţă judecătorească definitivă, să achite Aeroportului Internaţional Arad, drept despăgubiri, peste 290 milioane lei, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, Dan Bălăcel, director general al aeroportului arădean.
Economica.net - vin, 27 iun. 2014, 13:54
CNADNR, obligată de justiţie să plătească despăgubiri Aeroportului Internaţional Arad

Suma reprezintă contravaloarea investiţiilor făcute de Aeroportul Internaţional Arad, dintr-un credit garantat de Consiliul Judeţean Arad, pentru reconfigurarea sistemului de balizaj luminos, lucrare ce trebuia realizată după finalizarea lucrărilor la Centura de ocolire cu regim de autostradă a municipiului Arad.

‘CJ Arad a transferat către CNADNR, în anul 2009, o suprafaţă de 43.214 mp, în zona aeroportului, pentru construirea Centurii, transferul fiind condiţionat de suportarea de către CNADNR, din bugetul autostrăzii, a cheltuielilor ocazionate de modificările necesare la sistemul de balizaj. Practic, prin construirea autostrăzii, pista aeroportului a fost scurtată cu 180 de metri, lucru ce a impus mutarea balizajului şi reconfigurarea acestuia, însă ulterior, Compania Naţională nu a mai respectat această convenţie’, a declarat Dan Bălăcel.

Potrivit acestuia, întrucât s-a constatat că Centura de ocolire cu regim de autostradă a Aradului reprezenta un obstacol din punct de vedere aeronautic pentru operaţiunile de aterizare – decolare, Autoritatea Aeronautică Civilă a decis închiderea direcţiei de aterizare dinspre oraş, deoarece nu putea fi operată pe timp de noapte sau în condiţii de vizibilitate scăzută.

‘Am finalizat balizajul, astfel că direcţia de aterizare dinspre oraş este din nou operabilă. Acum însă suntem prinşi într-un proces birocratic, în urma căruia vor fi elaborate hărţile de aterizare, proces care sperăm să se încheie până pe 21 august’, a precizat directorul aeroportului.

La rândul său, Nicolae Ioţcu, preşedintele CJ Arad, a afirmat că relocarea sistemului de balizaj al pistei de aterizare a presupus instalarea a 45 km de cabluri speciale pentru alimentarea celor câteva sute de lămpi, întreaga lucrare fiind finanţată în cele din urmă, fin fonduri de la bugetul CJ Arad.

‘Investiţia s-a ridicat la 2.940.147 lei (echivalent a cca 700.000 de euro), bani provenind dintr-un credit garantat de CJ Arad, lucrările fiind finalizate în anul 2013. După câştigarea acestui proces, prin care CNADNR a fost obligată la plata de despăgubiri către aeroport, vom începe un altul, pentru recuperarea majorărilor şi a penalităţilor de întârziere, precum şi a daunelor a căror evaluare este în curs’, a precizat Nicolae Ioţcu.

Ovidiu Moşnea, director comercial al aeroportului arădean a spus că pe lângă daunele materiale, se vor solicita probabil şi daune morale, deoarece au fost situaţii când unele aeronave nu au putut ateriza la Arad, fapt ce a condus atât la un prejudiciu financiar, cât şi la unul de imagine al aeroportului.

‘De menţionat că în urmă cu un an şi jumătate am fost în discuţii cu un operator aerian care dorea să opereze pe aeroportul nostru, dar datorită neândeplinirii condiţiilor tehnice, operatorul a renunţat să mai vină. Au fost de asemenea situaţii în care avioane de pasageri sau de marfă au solicitat să aterizeze de urgenţă, dar au fost redirecţionate pentru că nu puteam oferi condiţiile tehnice de care aveau nevoie. Vom face apel la un expert extern pentru evaluarea prejudiciilor materiale, pentru ca ulterior ne recuperăm banii’, a adăugat Ovidiu Moşneag.

Procesul a început la Tribunalul Arad, instanţă care a dat prima sentinţă, în martie 2013, prin care CNADNR era obligată să plătească despăgubiri. Întrucât CNADNR a refuzat să plătească, procesul a ajuns mai întâi, la Curtea de Apel Timişoara, iar mai apoi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, această ultimă sentinţă fiind definitivă şi irevocabilă. 

Te-ar mai putea interesa și
Bucureştenii se implică în digitalizarea Capitalei
Bucureştenii se implică în digitalizarea Capitalei
Un număr din ce în ce mai mare de bucureșteni folosesc AmParcat, cea mai rapidă, civilizată și ușoară metodă de plată a parcării publice în București.  Datorită feedback-ului primit...
Ministerul Finanțelor a împrumutat 461,2 milioane de lei de la băncile comerciale
Ministerul Finanțelor a împrumutat 461,2 milioane de lei de la băncile comerciale
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 461,2 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de ...
Nicuşor Dan: Am convenit cu ministrul Energiei crearea unei centrale provizorii la fostul CET Titan
Nicuşor Dan: Am convenit cu ministrul Energiei crearea unei centrale provizorii la fostul CET Titan
Primarul general, Nicuşor Dan, a declarat că a convenit cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, asupra necesităţii creării ...
PE a refuzat să stabilească o dată pentru votarea acordului comercial post-Brexit din cauza dosarului privind Irlanda de Nord
PE a refuzat să stabilească o dată pentru votarea acordului comercial post-Brexit din cauza dosarului privind Irlanda ...
Parlamentul European a refuzat joi să stabilească o dată pentru votul său asupra acordului comercial post-Brexit, în ...