Halucinant – CNAS: Asiguraţii care apar neasiguraţi în sistem arată ca sistemul funcţionează

Pacienţi cu plata la zi a contribuţiei la Sănătate află tocmai când au nevoie de asistenţă medicală că figurează în sistemul informatic al CNAS (SIUI) cu datorii la Fondul de Sănătate. Motivul: datele pe care le vede medicul în sistem sunt neactualizate. Problema e veche iar Casa nu vrea să ia măsuri. În logica CNAS, sistemul funcţionează tocmai pentru că apar astfel de "inadvertenţe".
Cristina Şomănescu - vin, 25 mai 2012, 21:01
Halucinant - CNAS: Asiguraţii care apar neasiguraţi în sistem arată ca sistemul funcţionează

Modul de prescriere a reţetei electronice aduce în prim-plan problema datelor neactualizate privind statutul de asigurat al pacienţilor care vin la medicul de familie şi solicită servicii medicale.

Iată, mai aplicat, la ce se referă aceste probleme. De exemplu, pacienţi cu plata la zi a contribuţiei la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate află în cabinetul medicului de familie că figurează în sistem ca neasiguraţi (riguros vorbind, toţi suntem asiguraţi prin efectul legii. Neplata contribuţiei ne face asiguraţi indisciplinaţi) în SIUI -sistemul informatic unic integrat al CNAS, pentru că nu şi-ar fi achitat contribuţia la Fond. Detaliul relevant în acest context se referă la data cu care aceşti pacienţi figurează în SIUI că nu au achitat contribuţia la Sănătate. Aceasta este neactualizată în sistemul informatic SIUI.

Problema e veche şi Casa de Asigurări nu e dispusă să şi-o asume. Din contră, şeful interimar al Casei, Dorin Ionescu, spune că tocmai aceste inadvertenţe privind statutul de asigurat al pacienţilor demonstrează că sistemul funcţionează.

„Faptul că există inadvertenţe referitoare la statutul de asigurat în sistem e o dovadă că SIUI funcţionează”, a spus Dorin Ionescu. Şeful Casei Naţionale contrazice astfel auditorii Curţii de Conturi care susţin că implementarea SIUI vizează chiar creşterea gradului de colectare a contribuţiilor la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate. Amintim că în decembrie 2011, Curtea de Conturi a publicat raportul de audit al SIUI, efectuat în 2010. Auditul Curţii de Conturi care a vizat explicit SIUI mai arată că implementarea SIUI vrea limitarea fraudelor din sistem, prin eliminarea situaţiilor în care un pacient este înscris pe listele mai multor medici de familie.
Revenind la şeful interimar al Casei Naţionale, el a mai spus vineri, 25 mai, că SIUI gestionează corect baza de date cu asiguraţi. Inadvertenţele în sistem care vizează, în principal, neactualizarea statutului de asigurat al pacienţilor apar din vina Fiscului care transmite aceste date destul de greoi şi din vina Caselor de Pensii, în cazul pensionarilor.  
SIUI administrează corect baza de date, date care vin de la ANAF, de la Casele de Pensii, etc. De la 1 iulie, vor veni de la ANAF date şi despre independenţi (n.red. asiguraţi care obţin venituri din activităţi independente)”, a mai spus Dorin Ionescu.

Pornind de la premisa că medicii vor prescrie reţete electronice pacienţilor din 1 iulie, condiţionaţi de acest statut de asigurat al pacienţilor lor, e elementar şi imperativ ca medicul să vadă în sistem statutul de asigurat al pacienţilor actualizat la zi.
Amintim algoritmul de prescriere electronică: medicul introduce în sistem CNP-ul pacientului şi verifică dacă e asigurat şi ce statut are. Funcţie de informaţia cu care pacientul apare în sistem, medicul validează că pacientul are dreptul la reţetă. Astfel că, pacienţii care nu au plătit contribuţia la Sănătate şi figurează ca atare în sistem vor beneficia exclusiv de pachetul minimal de servicii: urgenţe şi boli endemo-epidemice. Pacienţii asiguraţi cu plata la zi a contribuţiei la Fond beneficiază de pachetul de servicii de bază, iar pacienţii care cad sub incidenţa unor legi speciale au drepturi suplimentare, în regim de compensare/gratuităţi.

Un detaliu: SIUI a costat peste 100 de milioane de euro. 

Mai exact, 119 milioane de euro. Informaţia apare în raportul de audit al Curţii de Conturi, publicat în decembrie 2011. În aceşti bani intră proiectarea şi construirea SIUI, operarea SIUI, trasferul componentelor către CNAS. Cei mai mulţi bani, adică peste 97 de milioane de euro, au fost alocaţi chiar din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate (alimentat cu banii din contribuţiile asiguraţilor)
SIUI a fost lansat în decembrie 2010 pentru a uniformiza sistemul de raportare şi prelucrare a datelor din sănătate, la nivel naţional.

La realizarea sistemului informatic unic integrat a lucrat un consorţiu format din Hewlett-Packard (HP), în calitate de integrator de sistem şi furnizor de infrastructura informatică, Serviciul de Transmisiuni Speciale (STS) pentru servicii de telecomunicaţii şi SIVECO România care a asigurat proiectarea, dezvoltarea şi instalarea aplicaţiilor informatice.
La auditul efectuat în 2010, Curtea de Conturi a estimat erorile constatate la SIUI la 5,8 milioane de lei. Curtea de Conturi a mai găsit atunci nereguli de la încheierea contractului pentru SIUI la punerea lui în funcţiune.

Te-ar mai putea interesa și
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a hotărât că președintele poate dizolva Parlamentul
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a hotărât că președintele poate dizolva Parlamentul
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a constatat, joi, că imposibilitatea formării guvernului este o circumstanţă care justifică dizolvarea Parlamentului, informează deschide.md şi......
BNR atrage atenția asupra riscurilor mari pe care și le asumă cei care folosesc criptomonede
BNR atrage atenția asupra riscurilor mari pe care și le asumă cei care folosesc criptomonede
Banca Naţională a României constată menţinerea tendinţei de creştere a interesului publicului faţă de monedele virtuale ...
Deputații liberali propun ca taloanele de pensie să poată să fie transmise electronic celor care le solicită
Deputații liberali propun ca taloanele de pensie să poată să fie transmise electronic celor care le solicită
Taloanele de pensie vor putea fi transmise în format electronic, de către Casa Naţională de Pensii Publice, la cererea ...
Bursa Română de Mărfuri a lansat o platformă de schimbare a furnizorului de energie electrică pentru consumatorii casnici
Bursa Română de Mărfuri a lansat o platformă de schimbare a furnizorului de energie electrică pentru consumatorii casnici
Bursa Româna de Mărfuri (BRM) a lansat o platformă pentru selectarea furnizorilor de energie electrică de către utilizatorii ...