CNAS relaxează regimul de decontare a serviciilor medicale acordate în zilele în care sistemul cardului nu funcţionează

În situaţia în care Platforma Informatică din Asigurările de Sănătate (PIAS) nu funcţionează, serviciile medicale şi dispozitivele medicale se acordă în regim offline, iar furnizorii de medicamente eliberează în sistem offline medicamentele din prescripţiile medicale online şi offline. Preşedintele CNAS emite ordin pentru ziua/zilele în care sunt PIAS a picat. Ordinul va conţine condiţiile de transmitere în PIAS a serviciilor acordate offline şi condiţiile de validare a acestora, în cazul imposibilităţii de a utiliza online sistemul al cardului, se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern publicat astăzi pe site-ul CNAS. 
Cristina Şomănescu - vin, 14 oct. 2016, 10:48
CNAS relaxează regimul de decontare a serviciilor medicale acordate în zilele în care sistemul cardului nu funcţionează

După trei zile consecutive în care sistemul cardului naţional de sănătate nu a funcţionat, CNAS relaxează regimul de raportare şi validare a serviciilor acordate de medici în zilele în care sistemele informatice ale CNAS sunt blocate.

Pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost publicat proiectul Hotărârii de Guvern de modificare a Contractului-cadru pentru anii 2016-2017 (HG nr. 161/2016), care are ca scop crearea condiţiilor legislative pentru permiterea relaxării regimului de raportare şi validare a serviciilor efectuate de furnizorii de servicii medicale în intervalul de timp de la apariţia unui incident informatic şi până la soluţionarea acestuia. Conform proiectului, noua reglementare ar urma să intre în vigoare începând cu luna octombrie 2016.

Proiectul stabileşte ca în zilele în care Platforma Informatică din Asigurările de Sănătate (PIAS) nu funcţionează, serviciile medicale şi dispozitivele medicale să se acorde în regim off line, iar furnizorii de medicamente să eliberează în sistem offline medicamentele din prescripţiile medicale online şi offline. Preşedintele CNAS va emite ordin pentru ziua/zilele în care sunt PIAS a picat. Ordinul va conţine condiţiile de transmitere în PIAS a serviciilor acordate off-line şi condiţiile de validare a acestora.

Sistemul cardului naţional de asigurări de sănătate a fost readus în stare de funcţionare, începând cu data de 13 octombrie 2016, ora 11:00, după trei zile consecutive în care a fost blocat.

Vă amintim că o oră de nefuncţionare a sistemului cardului naţional de sănătate înseamnă, în medie, 150.000 de pacienţi şi peste 20.000 de medici afectaţi.

Peste 15,7 milioane de români au card naţional de sănătate.

Orice blocaj al unuia sau mai multor sisteme informatice ale CNAS – fie că vorbim despre sistemul informatic al cardului, sistemul reţetei electronice, fie că vorbim chiar despre PIAS – înseamnă muncă dublă pentru medici, din motive neimputabile lor, care sunt obligaţi să încarce în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate serviciile acordate în cel mult trei zile lucrătoare, calculate de la ora zero a zilei următoare datei prestării lor.

Sistemele cardului şi al platformei informatice a asigurărilor de sănătate au frecvent blocaje care afectează activitatea cabinetelor şi pun pe drumuri pacienţii.

Citiţi în ECONOMICA.NET reacţia reprezentanţilor medicilor de familie la haosul creat de disfuncţionalităţile frecvente ale sistemelor informatice ale CNAS, făcută publică ieri, 13 octombrie, în a treia zi consecutivă în care sistemul cardului de sănătate a fost blocat.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...