CNBC: Berezovski, Cipru şi blestemul oligarhilor ruşi

Salvarea Ciprului şi moartea lui Boris Berezovski în acest weekend par să fie evenimente complet separate, dar sunt profund conectate, având la bază aceeaşi tragedie care poate fi numită "blestemul oligarhilor ruşi", comentează CNBC.
Economica.net - lun, 25 mart. 2013, 17:28
CNBC: Berezovski, Cipru şi blestemul oligarhilor ruşi

Cipru este o insulă minusculă cu un sistem bancar uriaş alimentat de averile ruşilor, miliarde de bani negri trimişi de oligarhi şi companii pentru depozitare, spălare şi protecţie.

Sistemul bancar al Ciprului este construit pe teama ruşilor că banii ţinuţi în Rusia le-ar putea fi luaţi în orice moment.

„Ceea ce ne aduce la Boris Berezovski, unul dintre cei mai originali şi bogaţi oligarhi, care şi-a construit vasta avere din foste active de stat şi resurse naturale, folosindu-se de legăturile cu fostul preşedinte Boris Elţân”, scrie autorul articolului.

După intrarea în conflict cu liderul rus Vladimir Putin, Berezovski a fost terminat, un om care a valorat la un moment dat miliarde de dolari, dar a lăsat după moartea sa active în scădere şi obligaţii financiare de ordinul milioanelor de dolari.

„Viaţa mea nu are niciun rost”, a declarat Berezovski ediţiei din Rusia a revistei Forbes, cu numai o zi înainte de moarte, marcând o schimbare radicală pentru un om numit odată un „geniu al răului” de către presa din Rusia şi cunoscut pentru manevrarea plutocraţiei, în care puterea statului este manevrată de cei bogaţi, şi a violenţei politice.

De fapt, Berezovski a contribuit la crearea blestemului care a dus la prăbuşirea sa. Prim promovarea alianţei strânse între superbogaţi şi preşedintele rus, Berezovski a devenit dependent de capriciile politice de la Kremlin. Şi ce dă Kremlinul poate să ia înapoi. Berezovski s-a alăturat astfel lui Mihail Hodorkovski şi altor oligarhi decăzuţi care au intrat în conflict cu Putin.

În consecinţă, bogaţii ruşi s-au grăbit să îşi scoată banii şi familiile din ţară de teamă că averile lor, sau chiar mai rău, ar putea să le fie luate.

Cipru a fost pentru mult timp destinaţia preferată a banilor, dar este nesemnificativ faţă de zecile de miliarde de dolari plasate de oligarhii ruşi în active din străinătate, de la apartamente în New York de peste 80 de milioane de dolari şi reşedinţe de 47 de milioane de dolari în Miami şi până la tablouri de mai multe milioane la Londra şi yahturi de 60 de milioane de dolari în Italia.

Agenţii imobiliari din New York spun că tot mai mulţi cumpărători ruşi sunt familii, soţii şi copii care se mută definitiv în Statele Unite din motive de siguranţă.

„Înainte, cumpărau o casă doar ca investiţie. Acum întreabă de şcoli pentru copiii lor”, a spus un agent imobiliar din Miami.

Astfel, chiar dacă Putin face campanie pentru atragerea investitorilor bogaţi în Rusia, mulţi ruşi bogaţi merg în altă direcţie, conchide articolul.

Te-ar mai putea interesa și
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol ...
Acționarii Aro Palace au respins astăzi, 25 aprilie, propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace, potrivit unui anunț remis Bursei......
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România în 2023
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România în 2023
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România, de la 1.768 la 1.942 într-un an marcat de incertitudini ...
Tănase, BVB: Avem mai mult de 50 de listări din 2010 şi până acum. Jumătate au avut loc în 2021
Tănase, BVB: Avem mai mult de 50 de listări din 2010 şi până acum. Jumătate au avut loc în 2021
Peste 50 de companii s-au listat la Bursa de Valori din Bucureşti din 2010 şi până în prezent, iar aproape jumătate ...
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria, la Beba Veche.