Interzicerea organismelor modificate genetic ar putea duce la creşterea preţurilor la alimente

Intenţia Scoţiei, şi posibil şi a Germaniei, de a interzice culturile de organisme modificate genetic (OMG) ar putea fi o binefacere pentru fermierii care au culturi tradiţionale în aceste ţări însă în acelaşi timp ar putea pune în pericol viitoarele cercetări, susţin analiştii intervievaţi de CNBC.
Economica.net - mar, 01 sept. 2015, 08:11
Interzicerea organismelor modificate genetic ar putea duce la creşterea preţurilor la alimente

La începutul lunii august, Scoţia a anunţat că va profita de posibilitatea de a interzice cultivarea OMG-urilor, iar săptămâna trecută Reuters a informat că Germania are de gând să adopte o decizie similară.

Ca urmare a interzicerii organismelor modificate genetic, producătorii de culturi care nu sunt modificate genetic din Scoţia ar putea asista la o creştere a preţurilor, dacă cererea rămâne una puternică iar alte ţări fac trecerea la culturile de OMG-uri, a declarat Hamish Smith, analist la Capital Economics. ‘Dacă cererea pentru culturile de organisme care nu sunt modificate genetic rămâne puternică, atunci producătorii din ţări precum Germania şi Scoţia ar putea asista la o creştere a preţurilor dacă oferta de astfel de culturi scade în urma faptului că alte ţări au făcut tranziţia spre culturile de organisme modificate genetic’, susţine Hamish Smith.

Cu toate acestea, interzicerea culturilor de organisme modificate genetic prezintă unele riscuri, a declarat un purtător de cuvânt de la Consiliul Naţional pentru Ştiinţă din Marea Britanie. ‘Interzicerea acestei tehnologii este un factor descurajator pentru efectuarea de cercetări, atât cercetătorii cât şi investitorii/finanţatorii preferând să lucreze într-un mediu unde tehnologia are şanse mai mari să fie adoptată decât interzisă şi astfel că este posibil ca interdicţia să afecteze cercetările din Scoţia’, a declarat purtătorul de cuvânt.

Suprafeţele de teren alocate la nivel mondial pentru culturile de organisme modificate genetic au crescut cu 6,3 milioane de hectare, până la 181,5 milioane de hectare în 2014, un avans de 3,6% comparativ cu 2013, potrivit International Service for the Acquisition of Agri-Biotech Applications, o organizaţie non-profit care promovează culturile de organisme modificate genetic.

Cu toate acestea există unele îngrijorări că organismele modificate genetic ar putea afecta biodiversitatea. Greenpeace consideră OMG-urile drept ‘poluare genetică’ şi este îngrijorată că acestea ar putea contamina mediul înconjurător.

În conformitate cu un act normativ adoptat în luna martie a acestui an de Consiliul European, ţările membre UE au dreptul de a interzice sau de a aproba culturile de organisme modificate genetic /OMG/ pe teritoriul lor. Anterior, Parlamentul European a aprobat şi el compromisul convenit în luna decembrie cu guvernele statelor membre pentru a pune capăt acestui dosar blocat de patru ani.

Statele europene au păreri împărţite faţă de organisme modificate genetic chiar dacă acestea sunt cultivate pe scară largă în America şi Asia. În timp ce Marea Britanie este favorabilă, multe alte state membre UE, inclusiv Franţa şi Germania, se opun. În ultimii 14 ani, în Uniunea Europeană doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultură, însă doar unul singur mai este cultivat şi în prezent, soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania american Monsanto.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după falimentul City Insurance. Ce șoferi vor avea cele mai mici prețuri? – DOCUMENTE
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după ...
Axeria Iard, o companie de asigurări cu sediul central în Lyon, Franța, este aproape să intre pe piața RCA din România, ...
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Mult-promovata POC 4.1.1 cunoscută și ca Măsura 3 sau Măsura 3 relansată, cea care trebuia să salveze mediul de afaceri ...
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare S.A.
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare ...
O acţiune de protest prin oprirea trenurilor de marfă va fi organizată în cazul în care nu vor fi găsite soluţii legale ...