CNBC: Riscul unei crize bancare în Ucraina a crescut

Îngrijorările privind o posibilă criză bancară în Ucraina au crescut după ce Banca Naţională a anunţat că depozitele bancare s-au diminuat cu aproximativ 7% în doar trei zile, transmite CNBC.
Economica.net - mie, 26 feb. 2014, 19:22
CNBC: Riscul unei crize bancare în Ucraina a crescut

Noul guvernator al Băncii Naţionale a Ucrainei, Stepan Kubiv, a informat miercuri că rezervele valutare au scăzut până la 15 miliarde de dolari, de la 17,8 miliarde de dolari la data de 1 februarie. De asemenea, depozitele bancare au scăzut şi ele cu 7% până la 30 miliarde hryvna (3,3 miliarde de dolari) în perioada 18-20 februarie, când violenţele din Kiev au atins punctul maxim.

‘Aşa cum bănuiam în luna februarie rezervele valutare s-au redus cu aproximativ trei miliarde de dolari’, a declarat analistul Standard Bank, Timothy Ash. ‘În prezent, gradul de acoperire al rezervelor este clar sub nivelul necesar pentru a acoperi două luni de importuri’, a adăugat Ash.

De asemenea, unele instituţii financiare care operează în Ucraina au închis unele sucursale şi au impus limite cu privire la retragerile de fonduri. De exemplu, grupul bancar italian Unicredit a închis, temporar, opt sucursale în timp ce alte sucursale au funcţionat conform unui program scurt şi au limitat retragerile de fonduri de la ATM-uri la 1.500 de hryvna pe zi în cazul clienţilor Unicredit şi la 500 de hryvna pe zi pentru clienţii altor bănci. Aceste limite au fost ridicate luni dar una din sucursale este în continuare închisă.

În schimb, Sberbank, cea mai mare bancă rusească, a anunţat că nu mai acordă noi împrumuturi dar că nu a limitat retragerile de lichidităţi de la ATM-uri. ‘Banca va relua acordarea de noi credite după ce situaţia financiară se va îmbunătăţi’, a declarat preşedintele diviziei din Ucraina a Sberbank, Igor Yshko.

La rândul său, o altă mare bancă rusească, VTB, a anunţat şi ea miercuri că a încetat să mai acorde noi credite în Ucraina. Anterior, VTB a informat că are o expunere de 20 de miliarde de ruble (560 milioane de dolari) pe Ucraina, însă aceasta este concentrată pe o serie de mari companii private dintre care unii sunt exportatori. Directorul general de la VTB, Andrei Kostin, a precizat că operaţiunile din Ucraina reprezintă 2-3% din operaţiunile totale ale băncii adăugând că VTB are o strategie pe termen lung în Ucraina.

În aceste condiţii, presedintele Băncii Naţionale a Ucrainei, Stepan Kubiv, a anunţat că reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au fost invitaţi să vină la Kiev pentru a lucra la un nou program de sprijin pentru Ucraina. De asemenea, Stepan Kubiv a mai spus că Banca Naţională ia măsuri pentru a stopa ieşirea capitalurilor din Ucraina, fenomen care s-a agravat după decizia preşedintelui Viktor Ianukovici de a respinge acordul de asociere şi liber schimb cu UE.

Moneda ucraineană, hryvna, s-a depreciat miercuri cu 4% atingând un nou minim record de 10 hryvna pentru un dolar, ceea ce înseamnă că de la începutul anului şi până în prezent moneda ucraineană s-a depreciat cu 19%.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Dosarul Rompetrol Rafinare – Din declaraţiile inculpaţilor se pot reţine aspecte ce vin în sprijinul probelor administrate (motivare)
Dosarul Rompetrol Rafinare – Din declaraţiile inculpaţilor se pot reţine aspecte ce vin în sprijinul probelor administrate ...
Din declaraţiile inculpaţilor în dosarul instrumentat de DIICOT Ploieşti privind operaţiuni de ecologizare executate ...
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 8.12.2021
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 8.12.2021
Euro a început ziua aproape de cursul anunţat ieri de BNR. Dolarul scade la 4,38 lei.
Orange a câştigat licitaţia prin care va furniza Guvernului servicii de telefonie şi internet mobil
Orange a câştigat licitaţia prin care va furniza Guvernului servicii de telefonie şi internet mobil
Orange România a câştigat licitaţia prin care va furniza Secretariatului General al Guvernului (SGG) servicii de telefonie ...