CNCD nu a primit cereri cu privire la caracterul presupus discriminatoriu al legii conversiei creditelor în franci

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) nu a primit nicio cerere de la cetăţeni sau ONG-uri cu privire la caracterul presupus discriminatoriu al legii conversiei creditelor în franci la cursul istoric.
Economica.net - lun, 24 oct. 2016, 11:28
CNCD nu a primit cereri cu privire la caracterul presupus discriminatoriu al legii conversiei creditelor în franci

„Nu avem nicio cerere în acest sens de la cetăţeni, ONG-uri, de la instituţii. Singura care, însă, se poate pronunţa este Curtea Constituţională. Cel mult, putem să dăm un punct de vedere cu caracter consultativ dacă ni se cere. (…) Curtea Constituţională are căderea să se pronunţe într-un control anterior sau posterior intrării în vigoare a legii dacă suntem în prezenţa unei discriminări sau nu. În analiza noastră am fi într-o astfel de situaţie dacă cei care au accesat credite în alte valute decât în franci sunt în situaţi comparabilă cu aceştia din urmă. Trebuie să se realizeze o analiză, dar din punctul meu de vedere nu există o vulnerabilitate constituţională din această perspectivă”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele instituţiei, Csaba Ferenc Asztalos.

Acesta a precizat că nu exclude o situaţie de discriminare, dar a subliniat că trebuie realizată o analiză de către economişti şi jurişti.

„Din ce înţeleg, cei care au accesat credite în franci sunt într-o situaţie diferită decât cei care au luat credite în alte valută. Sunt state, într-adevăr, cum ar fi Ungaria, unde s-a reglementat conversia tuturor creditelor din valută în moneda naţională. Din ce am înţeles eu, condiţiile de contractare din cadrul creditelor în franci au fost diferite în sensul în care nu exista o limită de creştere a cotaţiei valutei care să fie luată în considerare atunci când se lua credit în această valută. Existau nişte diferenţe între creditarea în franci şi în alte valute. Nu exclud să fie o situaţie de discriminare, dar această analiză trebuie realizată de economişti şi jurişti. Eu, din punct de vedere economic, nu am expertiza necesară ca instituţie, în acest moment. Pot să cer un punct de vedere, dar Curtea Constituţională o va face dacă se ajunge acolo, să ni se spună care este diferenţa sau dacă există sau nu o diferenţă între cei care au luat credite în franci, raportat la cei care au luat credite în alte valute. Dacă nu există nicio diferenţă, raţiunile impun acelaşi tratament şi atunci am fi într-o situaţie de discriminare. Dacă există o diferenţă, nu suntem într-o situaţie de discriminare”, a mai arătat preşedintele CNCD.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi 18 octombrie, cu 248 de voturi „pentru”, proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni.

Potrivit proiectului de lege, creditele în franci elveţieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului. Conversia se realizează prin act adiţional. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credinţe şi diligenţele profesionale, astfel încât obligaţiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator.

Vicepreşedintele Comisiei juridice, Ciprian Nica, a arătat că proiectul spune de asemenea că, „la cererea consumatorilor, băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elveţieni pot să revină la contractul în franci elveţieni şi vor efectua conversia în condiţiile prezentei legi” iar „sumele pe care creditorul le-ar fi încasat în plus de la împrumutat în perioada scursă de la data efectuării conversiei din franci elveţieni în lei sau euro, conform ofertei băncii, până la data încheierii noului act adiţional pentru conversie efectuată se calculează conform contractului de credit”.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...