CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, sâmbătă, decretarea stării de alertă în judeţul Vrancea, ca urmare a situaţiei generate de fenomenele meteo periculoase, relatează Agerpres.
AGERPRES - sâm, 28 ian. 2023, 13:54
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea

„Astăzi, 28 ianuarie 2023, premierul României, Nicolae-Ionel Ciucă a convocat în regim de urgenţă, în format online, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. În cadrul şedinţei CNSU a fost dispusă măsura decretării stării de alertă la nivelul judeţului Vrancea, în baza HCJSU Vrancea, abilitând, astfel, Ministrul Afacerilor Interne să avizeze hotărârea”, precizează Guvernul.

Potrivit sursei citate, prin această măsură se pun în aplicare acţiuni imediate de răspuns, precum suplimentarea forţelor de intervenţie, alertarea structurilor din zonele limitrofe, asigurarea permanenţei structurilor cu responsabilităţi clare în gestionarea situaţiei generate de fenomenele meteo extreme, până la revenirea la starea de normalitate.

Decizia CNSU vine în urma solicitării făcute sâmătă de prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, de instituire a stării de alertă , pentru înlăturarea efectelor vremii nefavorabile.

„Tocmai ce am încheiat o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă privind solicitarea declarării stării de alertă la nivelul judeţului Vrancea pentru înlăturarea efectelor căderilor abundente de zăpada şi a viscolului care încă mai persistă în zona de sud a judeţului (…) pentru că, din păcate, prognoza meteo a fost una care a anticipat într-o foarte mare măsură, dar în cursul nopţii aceasta a fost mult mai puternică şi a cauzat foarte multe probleme. (…) Nu se pune problema să nu putem ajunge (la nivel de instituţii – n.red.) în vreo localitate în acest moment, nu avem situaţii deosebite, nu avem bolnavi care să fie izolaţi, înzăpeziţi. Din fericire, nu mai avem nici consumatori fără energie electrică. În continuare avem închise 11 drumuri judeţene naţionale şi opt drumuri judeţene”, a declarat Halici, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că a avut discuţii cu ministrul Afacerilor Interne şi cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care i-au promis că această solicitare va fi aprobată în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Prefectul a solicitat sprijinul Armatei pentru deszăpezirea drumurilor naţionale şi judeţene.

„Am solicitat sprijinul şi Armatei. Ne-au pus la dispoziţie deja 148 de militari, nouă camioane supraînălţate, care vor putea ajunge în zonele cu probleme, atât din drumurile naţionale că şi din drumurile judeţene. Urmează ca alţi câţiva militari să intervină şi pe raza municipiului Focşani, pe anumite trotuare. De asemenea, armata ne mai pune la dispoziţie două şenilate care vor transporta eventualele cazuri medicale, dacă va fi nevoie, în special din zona de sud a judeţului şi vor mai avea şi o şenilată cu lamă de deszăpezire, care deja a plecat spre Măicăneşti, urmând să descongestioneze şi să deschidă drumul naţional în zona Măicăneşti – Stupina – Ciorăşti”, a spus Halici.

El s-a referit şi la situaţia din sudul judeţului.

„În ceea ce priveşte cealaltă parte a judeţului, de sud, şi aici ne referim la 23A şi 23B, pe care sper să intervină să-l deszăpezească Armata, precum şi Sihlea – Bogza, unde bate vântul foarte puternic, aşteptăm puţin orele după amiezii, când prognoza meteo spune că viscolul va scădea în intensitate. Indiferent de intervenţia pe care o facem acum, cel puţin de la Gologanu la Tătăranu este aproape imposibil să menţinem deschisă circulaţia pentru autovehicule la nivel de circulaţie civilă”, a precizat prefectul.

Acesta a făcut apel către populaţie să evite deplasările, sub orice formă, pentru a nu risca să rămână înzăpeziţi.

„Din păcate, am avut unii conducători auto care nu au înţeles şi nici nu au respectat semnalele. (…) Am avut o problemă continuă şi una mai persistă, pe două drumuri naţionale, Răstoaca – Măicăneşti, unde câteva tiruri, neechipate corespunzător pentru iarnă, au blocat drumul naţional şi a durat foarte mult scoaterea lor de pe carosabil, (…) ceea ce a creat nervozitate multor şoferi, ca şi cum tot instituţiile ar fi de vină că unii nu-şi pun anvelope de iarnă sau lanţuri sau nu au nici măcar minimul necesar, o lopată care să facă minima deszăpezire când rămân acolo într-un troian. De aceea, fac un apel în continuare ca, cel puţin până mâine, în jurul prânzului, când estimăm să avem toate drumurile, inclusiv cele judeţene, la trafic de iarnă, să fie evitate deplasările sub orice formă. Dacă sunt deplasări care sunt absolut urgente, rugămintea mea este să fie apelat sistemul unic de urgenţă 112 şi, în funcţie de nevoie, trimitem ceea ce este nevoie, acolo unde este nevoie, dar trimitem instituţii specializate, ca să nu mai rămână cineva blocat în zăpadă”, a afirmat Nicuşor Halici.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Ministrul Finanţelor din Bulgaria, Assen Vassilev, spune că procesul de aderare la zona euro a ţării vecine continuă, dar data exactă a aderării ar putea fi amânată cu câteva luni, în......
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central începe, de marţi, distribuirea sumelor de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen ...
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea ...
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...