1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

News

Coboţii pot reduce cauzele uzuale ale accidentelor de muncă cu până la 72%

În lumea avansată tehnologic din prezent, echipamentele de producție și procesele devin considerabil mai complexe. Volumul de lucru pe care angajații trebuie să îl realizeze este în creștere, aspect care conduce la creșterea semnificativă a riscului de accidente petrecute la locul de muncă.

23 ian, 2020 | ECONOMICA.net

Conform unui studiu efectuat de Deloitte și Manufacturing Institute în 2018, mai mult de 115.500 operatori de producție și 17.000 lucrători în depozite au pierdut zile de lucru din cauza accidentelor legate de muncă, provocând companiilor la nivel mondial costuri adiționale directe și indirecte, costurile indirecte fiind de 20 de ori mai mari.

Cea mai riscantă situație la nivelul producției este contactul uman direct cu o mașinărie industrială în timpul întreținerii de rutină. Pozițiile cele mai expuse accidentelor la locul de muncă includ instalatori, electricieni, ajustori și maiștri. Cele mai periculoase sarcini sunt sudarea, asamblarea, tăierea și șlefuirea. Automatizarea industrială este una dintre cele mai potrivite soluții pentru a elibera angajați de muncile periculoase și monotone.

Tot mai mult, companiile de producție implementează roboți colaborativi (coboți) care pot lucra umăr la umăr cu oamenii fără a reprezenta vreun risc de accidentare. Aceștia au abilitatea să lucreze într-un ritm uman și pot chiar să ridice greutăți similare. Coboții asigură o cale de a păstra mai mulți angajați, chiar și în acele procese de producție care au fost până acum accesibile numai roboților mari industriali sau unui echipament complex de producție.

Orice angajat poate programa un robot colaborativ dupa ce urmează un training online, care durează 87 de minute. Spre deosebire de roboții industriali tradiționali, care au nevoie de ingineri specializați pentru a fi programați, coboții sunt proiectați să simplifice programarea prin interfața om-mașină (HMI), un mediu bine cunoscut pentru oricine utilizează un smartphone.

„Studiul nostru arată că interacțiunea om-robot este cu 85% mai eficientă în manufacturare decât omul sau tehnologia luate individual”, menționează Slavoj Musílek, directorul Universal Robots pentru Europa Centrală și de Est, Rusia și CIS. Rentabilitatea rapidă a investiției este garantată de abilitatea coboților de a elibera oamenii de sarcinile repetitive, permițându-le să realizeze activități unde este necesară o productivitate mai mare. O productivitate crescută a angajaților combinată cu mijloace de operare sigură conduc la concluzia că această tehnologie automată poate reduce cauzele uzuale ale accidentelor petrecute la locul de muncă cu până la 72%.

Cu siguranță, din cauza creșterii continue de pe piață a cerințelor pentru productivitate și siguranța angajaților în producție, roboții colaborativi vor deveni de neînlocuit în viitor, abordând în același timp lipsa forței de muncă calificată nu numai în companiile producătoare.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO